fbpx

Протести пензионера пред Уставним судом

0
(0)

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије у сарадњи са другим синдикатима и удружењима пензионера и синдикатима запослених, организоваће од 17. до 23. маја протесте пред Уставним судом Србије не би ли на овај начин добили одговор да ли је Закон о привременом умањењу пензија, који је на снази био четири године,  противуставан или не.

Удружење је о организовању протеста пред судом већ обавестило и председницу суда Весну Илић-Прелић, истичући у писму које су јој послали, да је пензионерима већ доста опструкције Уставног суда да поступи по закону

– Недопустиво је игнорисање неколико стотина иницијатива за оцену уставности овог закона и уставних жалби грађана на његову примену. Иницијативе, уставне жалбе, молбе и захтеви синдиката пензионера и грађана за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија остали су без вашег одговора. То смо оценили као вид опструкције и ваше политизованости, готово сигурни да и ви, знајући то боље од нас, верујете да је закон неуставан. Применом тог закона оштећено је више од 850.000 пензионера и наследника оштећених пензионера. Имате ли права на ћутање – пита Јован Тамбурић, председник овог удружења.

 Он истиче да судија Уставног суда, ужива имунитет од дана ступања на дужност до дана престанка дужности судије и не може бити позван на кривичну или другу одговорност за изражено мишљење или гласање у вршењу судијске дужности, те ће најављени протест бити још један покушај да се први човек суда подсети и опомене да одговорно извршава уставне и законске обавезе из своје надлежности.

– Само та елементарна обавеза, да професионално испуните своје дужности, биће довољна подршка владавини права и правној држави, каква је неопходна Србији. Наше право је да се томе надамо и очекујемо од вас да нам доставите одговор на захтев – истиче он.

Иначе, „Политика” је у више наврата слала питања Уставном суду око оцене уставности Закона о привременом умањењу пензија, али никада нисмо добили никакав одговор. Заправо нико чак није нашао за сходно да потврди да су питања стигла и шта ће бити с одговорима.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За вечерас сазван највећи протест до сад: СРБИЈА НЕ СЕДИ!

4.7 (29) Како сазнајемо за вечерас је сазван највећи протест до сада под називом: Србија …

Вучић на ломачи у Новом Саду, владавина лудака и издајника је при крају! (видео)

5 (13) Група младића запалила је у Новом Саду велики плакат са сликом председника Александра …

3 Коментара

  1. Lepo su nas oglobili za te cetiri godine. I to one koji su ulagali u svoje obrazovanje, obavljali odgovorne duznosti, imali vise penzije, ali su zato i najvise bili osakaceni (radi se o sumi od vise hiljada evra). Ustavni sud sve vreme cuti i ignorise postavljeno pitanje. Vrhuska drzave se sakrivala iza MMF-a, sto je apsolutna laz: MMF nije prstom upro u penzionere, vec je samo preporucio smanjenje rashodne strane budzeta (ili povecanje prihodne). E, tu je najlakse bilo zahvatiti od penzionera. Em je to starija populacija, nemocnija, bolesnija – ako se i pobune, nemaju snagu da bilo sta znacajno urade…
    Jednom, namaknuce vec staz, bice i oni penzosi, ali nemaju brige – obezbedili su i praunuke.

  2. Nema ni usranog suda, nema ni ljudi, sve je to fukara do fukare, sljam do sljama, olos do olosa, bitange i propalice, prostitutke koje su se prodale za saku dolara!
    Neka im se sve deci njihovoj vrati!
    Strasna vremena zavladala!
    Da bezvredna fukara bude postavljena na celo drzave!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *