fbpx

Бензин за месец дана поскупео више од шест динара

0
(0)

У односу на цене по којима је гориво продавано почетком априла, бензин је поскупео за шест динара и 28 пара, евродизел за 91 пару и ТНГ аутогас за 3,60 динара, саопштило је Удружење нафтних компанија Србије, преноси Танјуг.

Наиме, у протеклој недељи на бензинским станицама у Србији просечна малопродајна цена бензина БМБ95 је била 153,39 динара по литру, евродизела 163,91 динара по литру и ТНГ аутогаса 78,93 динара по литру.

Како наводе из Удружења, сличне промене догодиле су се и на тржиштима у окружењу и додају да нема већих промена у редоследу земаља на листи цена исказаних у еврима по литри.

И поред тога што је за протеклих месец дана у Србији највише поскупео бензин (пет евро центи по литру), његова цена је и даље на нивоу регионалног просека, што значи да су се сличне промене догодиле и у другим земљама, наводи Удрузење.

У односу на Србију, просечна малопродајна цена бензина је већа на бензинским станицама у Словенији, Црној Гори, Албанији, Хрватској и Грчкој.

Евродизел, у првом реду због високих државних дажбина на ову врсту горива, и даље је скупљи него у свим земљама са којима се Србија граничи, а нешто су више цене само у Грчкој и Албанији.

И када је у питању цена ТНГ аутогаса, Србија се сврстава у сам врх регионалне листе.

Наиме, ТНГ се налази на европској листи пожељних алтернативних горива и док многе земље раде на реафирмацији његовог коришћења у саобраћају, изузетно високо оптерећење државе у Србији непотребно доводи у питање опстанак тог еколошки прихватљивог моторног горива.

Цена сирове нафте је претходна четири месеца имала тренд раста, подсећа Удружење.

Од 24. децембра до 24. априла повећана је чак за 48 одсто и управо та промена је у највећој мери допринела скоку цена горива у свим земљама.

Барел европске референтне нафта БРЕНТ је у наведеном периоду поскупео од 50,47 на 74,57 долара.

Мада је на глобалном нивоу у току „обарање руку” између земаља са највећим утицајем на тржиште нафте, Удружење оцењује да је очигледно да нико нема озбиљнију превласт, јер последњих недељу дана није било већих промена цене БРЕНТА-а, заправо се стабилизовала на нивоу од око 70 долара по барелу.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цена нафте „Брент“ пала испод 25 долара по барелу

5 (1) Светске цене нафте данас бележе пад, а нафта марке „Брент“ је јефтинија за …

Долар слаби и даље, цене нафте падају

0 (0) ЛОНДОН – Амерички долар је наставио данас силазни тренд на тржиштима валута због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *