Против мини хидро електрана људи, рибе и ракови!

0
(0)

Краљево – Инвеститори малих хидроелектрана нисте добродошли. Ово је наш еколошки рај, овде живе заједно људи, пастрмке, ракови… Бранићемо сложно нашу реку до краја. Такво упозорење пише на таблама, које се налазе дуж реке Лопатнице, у близини Богутовачке Бање, удаљене двадесетак километара од Краљева. Ту је постављено шест табли после вести о могућој скоријој градњи прве, као и још неколико мини-електрана, на раци Лопатници и њеним притокама. Та вест је мештане Богутовца, села Лопатнице, Станче, Толишнице, Пропљенице… толико узбудила да су, поред постављања табли, позвали новинаре и одржали протест.

Наглашавају да реку Лопатницу не дају инвеститорима малих електрана од улива у Ибар па до Станче, јер ту је већ годинама развијен такозвани сеоски туризам, а поменута река је најлепши украс овог краја. Последњих година чак је и регистровано десетак домаћинстава којима је то основни извор прихода и тврде да домаће и иностране туристе, колико природа, чист ваздух, здрава храна привлачи и искричаво бистра и чиста река. Зато сматрају да ће одвођењем воде са ње за електране речно корито остати суво, дакле без риба и ракова и осталог живог света.

Мештани не прихватају обећања да ће се сачувати биолошки минимум и питају откуда држава подржава градњу мини-хидроелектрана, разграђујући оно што је са народом до сада градила, помажући их и новчано да ту остану и подигну куће за туристе?

Слично питање, уз оцену о „тако несувислом парадоксу”, постављају и у „Србијашумама”. То државно предузећа је, горе, даље од Станче уз поменуту речну долину, од 2011. године почело и пре годину дана, уз сву потребну документацију и сагласности, окончало градњу савременог и скупоценог репроцентра за производњу млађи географски и генетски познате речне пастрмке. Од Милутина Ђорђевића, извршног директора за ловство и риболов у „Србијашумама” дознајемо да је то предузеће уложило око милион евра у мрестилиште чији је капацитет милион комада рибље млађи годишње.

– Млађ потиче од матица баш из реке Лопатнице и њу ћемо порибљавати као и реке на просторима којима ми газдујемо, попут Старе планине, Голије, Радана… Планирамо да у другој фази производимо млађ липљана, а у трећој млађ младице. Немам ништа против мини-електрана, али је несхватљиво да се плановима предвиђа градња и одвођење воде у чак две електране у непосредној близини нашег водохвата и мрестилишта. Верујем у реч градоначелника Краљева др Предрага Терзића, који нам је јасно и гласно обећао да до тога неће доћи – наглашава Ђорђевић.

У градском одељењу за урбанизам и грађевинарство, од начелника Звонка Ковачевића сазнајемо да, нарочито после упрошћене процедуре за добијање свих дозвола за градњу мини-електрана, има великог интересовања и притисака инвеститора и за ову реку. Од педесетак предвиђених локација на овом подручју већ је подигнуто 18 електрана, а план је да се њих неколико гради и на Лопатници, али…

– Ми смо пре годину дана издали локацијску дозволу и без обзира на то што је у близини поменутог мрестилишта уверени смо да на квалитет и количину воде та мини-електрана неће утицати. Сигуран сам да ћемо убудуће застати са тим одобрењима поготово што, уз наведене разлоге и протесте грађана, покрећемо поново активности на ранијем плану о дугорочнијем снабдевању водом града Краљева баш са реке Лопатнице – казао је Ковачевић.

Што би се рекло – једна река а много жедних…

Аутор: Мирољуб Дугалић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (10) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Брегзит осветлио пут повратку суверенитета и мирним побунама малог човека широм ЕУ

4.5 (2) * Брегзит је неизбежни крај једног дугог процеса а никако резултат несрећних догађаја …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend