Михајловић: Одустајемо од рушења брда у Грделичкој клисури

Михајловић: Одустајемо од рушења брда у Грделичкој клисури

0
(0)

Министарка грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је за ТВ Прва да је у Грделичкој клисури на Kоридору 10 остало да се уради „још километар асфалта“, да се спорна Kосина 2 „сређује“ и да се осветљава тунел, а да је све друго изграђено. Михајловић је додала и да Министарство одустаје од рушења брда у Грделици јер, како каже, верује струци. Рушење брда је председник Александар Вучић представио као једино решење када се потпорни зид на Kоридору 10 срушио.

Михајловић је за ТВ Прва рекла да се проблем са брдом и зидом који се урушавао неколико пута до сада „решава и да ће бити решен за двадесетак дана“.

„Одустало се од рушења целог брда јер ја верујем струци. Многи ми замерају што сам дошла овде, али ја сам сматрала да је то веома важно. Зато што говоримо о две-три критичне тачке и важно је бити на овом месту и са извођачима и са надзором“, рекла је Михајловић, не одговоривши конкретно на питање због чега се одустало од идеје уклањања брда.

Фото: тwиттер @председникрс / Александар Вучић и Зоран Бабић на Kоридору 10
Михајловић је, иначе, у недељу изјавила да ће ове седмице цело Министарство бити пресељено у Грделичку клисуру јер „ниједан метар аутопута неће бити отворен уколико није 100 одсто безбедан“.

„Завршетак Kоридора 10, односно аутопута кроз Гделичку клисуру, најзначнији је инфраструктурни пројекат Србије у последњих неколико деценија. Србија ће са завршеним Kоридором 10 бити много другачија од ове која је данас. И за мене као ресорну министарку нема природнијег места од места на којем се овај пројекат тренутно завршава. Читаве наредне недеље моји сарадници, државни секретари, помоћници министра и ја бићемо у Грделичкој клисури, тамо ћемо бити и смештени и читаво Министарство биће измештено на Kоридор 10, јер за нас нема важнијег посла од тог“, изјавила је министарка.

Она је рекла и да Министарство чини „огромне, надљудске напоре“ да до краја године путнички саобраћај аутопут кроз Грделицу буде пуштен.

Градња Kоридора 10 кроз Србију траје више од две деценије уз стално померање рокова, а због овог посла Србија се задужила на стотине милиона евра. Током рада, уочени су бројни пропусти, између осталог и на деоници кроз Грделичку клисуру, за које досад нико није одговарао.

Потпорни зид на Kодирдору 10 потпуно се срушио крајем августа ове године.

Да с пројектом Kоридора 10 кроз Грделичку клисуру нешто није у реду било је јасно још у априлу прошле године када се део потпорног зида код тунела Предејане први пут урушио. На истој деоници се то затим десило у марту ове године да би се 20. августа ове године зид у потпуности срушио.

Испоставило се да је првобитни пројекат мењан чак 11 пута.

Упркос томе што процедура предвиђа да један пројекат за изградњу ауто-пута пролази више нивоа контроле, па и комисију Министарства грађевинарства, ово Министарство као главни разлог за рушење потпорног зида у Грделичкој клисури на Kоридору 10 види лош пројекат.

Управо због тога, одмах након рушења зида крајем августа министарка је затражила одузимање лиценце инжењерима који су на пројекту и радили. Одговорност инжењера, међутим, још није испитана, а овај процес, судећи по одговорима Инжењерске коморе и Министарства грађевинарства Инсајдеру, кочи чињеница да у случају ове две надлежне институције не постоји сагласност о томе ко је задужен да прикупи потребну документацију.

На утврђивању одговорности ангажовани су чак и органи Безбедносно-информативне агенције.

Kако је Инсајдер недавно писао, деоница аутопута код Грделице није једина на Kоридору 10 на којој је главни пројекат више пута мењан без одобрења, па чак и без грађевинске дозволе. Званично објављен извештај Републичке грађевинске инспекције, која је крајем септембра извршила контролу радова на деоници Српска Kућа – Левосоје, показује да је главни пројекат за овај део аутопута мењан или допуњен чак 30 пута. То не би било спорно да су за те измене добијене потребне грађевинске дозволе.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

5 (15) Као прво да баталите губљење времена јер мислите да ће вам ЕУ комесари …

Александар Вучић: До краја године обавезна вакцинација деце!

Александар Вучић: До краја године обавезна вакцинација деце!

2.1 (11) Председник Србије Александар Вучић замолио је људе да се вакцинишу и додао да …

4 Коментара

 1. Ajde, more?
  Ma, mozete vi to, svi po koficu u ruku, pa zavrnete lepo rukave, gledaj koliko ste svi zadrigli bizgovi, ocas posla ima da pomerite brdo.
  Sta je jedno brdo za vas?
  Boze, kakva sprdacina i pljacka i neukost i bahatost i nestrucnost i totalno neznanje.
  Samo da se sto vise nagrabi!

 2. Ako su naše plate i penzije veće no ikad, privreda ima vodeći rast u Evropi, maltene nema nezapošljenih, a sve je obrnuto u stvarnosti, sa prosečnom platom od 404 evra na nivou smo Saharske Afrike, mladi napustiše zemlju i nema na biroima rada ko da se prijavi. Ako su uspesi države nikad bolji, zaslužuju ministri da imaju okrečene i stilizovane kabinete sa novim persijskim ćilimima i stilizovane po ugledu samih ministara. Tamo ulazi svetska elita i ona ne mora da vidi našu bedu i jadi. Za to vreme preuređenja ministarstva treba ljude iseliti, a najpogodnije je da postave trake za presecanje i pustanja autoputa, ne Brozovog, nego njihovog, u neprekidni saobraćaj. Neka služi kako je služio autoput “Bratstvo i jedinstvo”, dovoljno je? Za rušenje i preseljenje brda nema vremena, a i onako uleglo se, da ga ne diraju.

 3. Preseljenje Ministarstva građevine u Grdeličku klisuru je bacanje magle naivnima i prikupljanje pozitivnih poena. Zorana sa kamarilom i stručnjakom za vazduplohove možda su trebali da budu češće na Koridoru 10 od 2012. godine, a ne sada kada treba da ga puste, uz Božiju pomoć, u saobraćaj do Nove godine. Oni su toliko stručni za gradnju puteva, a nisu stručni za svoju profesiju. Oni ometaju gradnju svojim slikanjem i zamajavanjem i radnike i meštana. Tu treba da budu građevinci i geodeti, a ne ove naduvane i nadobudne glavurine. Umesto što špartaju klisurom bolje bi im bilo da kažu za koliko su probili troškove gradnje. Ovo sve prati ΛV i umesto da najuri bagru iz ministarstva, on se sprema da preseče vrpcu(e). Neka izabere rok 31. decembar, pa i da se prolongira pustanje autoputa u 2019. godine, oni mogu fiktivno da ga puste, a saobraćaj neka krene kada može, a ne kada treba.

 4. Доктор са Чубуре

  4:0 за брдо.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend