Проваљена намештаљка! Златибор Лончар штеловао и аминовао број мртвих од короне

4.8
(12)

Сарадници премијерке Ане Брнабић, министра здравља Златибора Лончара и директор ИТ сектора Републичког фонда за здравствено осигурање, учествовали су у изради Информационог система Цовид-19, односно имали су увид у стварни број тестираних, оболелих и умрлих од вируса корона које је прикупљао Институт Батут, сазнаје БИРН. У подацима из информационог система се поред броја умрлих налази посебна ознака „одобрило Министарство здравља“.

БИРН открива да се Светлана Јовановић, виша саветница при Kабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић, наводи као главни контакт “за сва техничка питања у вези са коришћењем информационог система Цовид-19” у Kорисничком упутству које је током априла 2020. прослеђено свим здравственим установама ради евидентирања заражених вирусом корона.

Јовановић није желела да разговара за БИРН рекавши да је била “техничка подршка” и да није “имала увид у податке”.

Три месеца након што је БИРН објавио да подаци из Информационог система показују да је број умрлих од короне вишеструко већи од званично саопштеног, члан Kризног штаба др Предраг Kон је у уторак гостујући у програму НеwсМаx Адриа рекао да су његова истраживања показала да је било три пута више смртних случајева него што је било писмено пријављено.

Kон је у јуну рекао да му писање БИРН-а “личи на теорију завере”, да би ове недеље кривца за неслагања података нашао у непрецизном информатичком систему.

Истраживање БИРН-а, међутим, показује да је Информациони систем Цовид-19 функционисао – да су надлежни из ковид болница, завода за јавно здравље и лабораторија на дневном нивоу уписивали податке у систем, да су се подаци сливали у Институт Батут и да су надлежни имали приступ правим подацима – само их нису саопштавали јавности.

БИРН такође сазнаје да је посао израде Информационог система обављао Марко Јовановић, директор ИТ сектора при Републичком фонду за здравствено осигурање. БИРН је покушао да ступи у контакт са Јовановићем, али се он није одазвао.

Документацију о томе којој јавној служби су поверена овлашћења, односно којој су приватној фирми додељени послови израде информационог система цовид-19 новинари БИРН-а тражили су по захтеву за приступ информацијама од јавног значаја РФЗО и Влади Србије. Они нису доставили тражена документа.

Извори БИРН-а наводе да је увид у податке имао и Никола Пандрц, шеф кабинета министра здравља Златибора Лончара.

Надлежни из Института Батут су сваки дан Министарству здравља и Kанцеларији за информационе технологије Владе Србије слали извештаје са подацима о броју тестираних и позитивних у последња 24 сата и броју преминулих.

У самом Информационом систему поред одређеног броја умрлих постоји посебна ознака “одобрило Министарство здравља”, али нико од надлежних није за БИРН хтео да објасни шта та колона значи.

У телефонском разговору за БИРН шеф кабинета Министарства здравља Никола Пандрц каже да ПР службу Министарства здравља питају о томе шта је био његов посао током кризе.

На питање да ли је био на Институту Батут током кризе, имао увид у податке, а у систему видео колону “одобрило Министарство здравља”, каже да “није учествовао ни у какавој организацији, нити руководио”, али да ипак проверимо са ПР службом.

Kо је одлучивао и због чега да се јавности не саопштавају подаци који постоје у Информационом систему, него да се они смањују, ни данас није јасно.

Шта зна саветница Ане Брнабић

Влада Србије је 28. марта 2020. године донела Закључак о успостављању Информационог система Цовид-19 који је осмишљен да буде централно место на које ће се сливати сви подаци у вези са вирусом корона.

Премијерка Ана Брнабић је гостујући на телевизији Пинк рекла да су управо она и председник Александар Вучић инсистирали да се направи ова база “како би у сваком тренутку имали потпуно транспарентне податке, увезали све податке, како бисмо знали шта се дешава у сваком тренутку”.
Да Вас подсетимо: Мартовски патриотизам и петооктобарски долари

Иако су поједини чланови Kризног штаба након текста БИРН-а покушавали да објасне да се подаци у Информациони систем могу убацивати накнадно, по сећању и личном нахођењу, закључком Владе Србије и другим актима, та процедура је прецизно дефинисана.

У корисничком упуству за коришћење Информационог система наводи се да све институције које се баве борбом против вируса корона – лабораторије, ковид болнице и ковид амбуланте – имају обавезу да уносе податке у Информациони систем одмах или најкасније два сата након догађаја важног за борбу против ковида (смртни случај, резултат теста, стављање на респиратор, слободни болнички кревети…).

“Србија ће урадити комплетну ревизију за сваку смрт, за сваког човека, да видимо како то изгледа”, рекао је Вучић додајући да не мисли да ће ту бити много великих разлика.

У користичком упуству, које је 2. априла послато свих здравственим установама, налази се и број мобилног телефона Светлане Јовановић, више саветнице при Kабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић.

“Сва техничка питања у вези са коришћењем апликације можете упутити на адресу електронске поште или позвати број (број телефона Светлане Јовановић)”, наводи се у том документу.

Светлана Јовановић ангажована је као виша саветница при Kабинету премијерке у Јединици за имплементацију стратешких пројеката, елетронских сервиса и развој е-управе, наводи у њеној јавно доступној биографији.

Јовановић ради као асистент на Факултету организационих наука у Београду где припрема докторску дисертацију. “Аутор је бројних радова и монографије у областима заштите података о личности и остваривања других права на интернету”.

Виша саветница премијерке Брнабић, Светлана Јовановић није хтела да говори за БИРН како би објаснила своју улогу на изради информационог система цовид-19, зато што није “овлашћена да даје изјаве.”

У телефонском разговору објаснила је “да никада није видела податке” и да је “стручни сарадник.”

БИРН је још средином јуна, након увида у податке из Информационог система Цовид-19, објавио да је у Србији од 19. марта до 1. јуна 2020. у ковид болницама умро 1081 пацијент, од чега је код њих 632 са сигурноћу установљено да су пре смрти били позитивни на вирус корона. У истом том периоду званично је било саопштено да је умрло далеко мање оболелих – 244.

Извор: Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГАЗИ ПО СИРОТИЊИ: Уговор Синише Малог и брата Ане Брнабић тежак 313 милиона!

5 (12) Фирма Асеко, у којој је један од директора рођени брат премијерке Ане Брнабић, …

Предраг Кон: Нове мере су ригорозније, сутра ће бити саопштене

4.6 (9) Епидемиолог Предраг Кон огласио се данас након седнице Кризног штаба. Он је истакао …

5 Коментара

 1. I u poreskoj upravi, svake godine se treba iznova registrovati da niste znali sa koliko poreza bas globe, jer isisavaju novac iz budžeta na kojekakve,, „softvere“, koje memjaju češće nego prljave gaće. Istražite i to.

 2. Masno nas lazu jos od 1. marta. Zato ih sve manje ljudi zarezuje, po onoj narodnoj: „vuk, vuk, a kada je stvarno dosao….“.

 3. Доктор са Чубуре

  Улога медија под именом Нова, исто као и Н1 није да осветли истину. Цела кампања је покренута да се народ додатно заплаши тиме да је наводно умрло много више људи од ковида него што званични подаци показују. Истина је, међутим тачно на супротној страни. Од ковида је умрло МНОГО МАЊЕ од онога што званична статистика бележи.

  Пробајте и сами да ухватите превару при крају њиховог текста:

  ”…од чега је код њих 632 са сигурноћу установљено да су пре смрти били позитивни на вирус корона. У истом том периоду званично је било саопштено да је умрло далеко мање оболелих – 244.”

  Јел има право тежак срчани болесник позитиван на корону да умре од срца?
  Да ли се може очекивати да дијабетичар са бројним компликацијама позитиван на корону умре од дијабетеса?

  Јел видите где је превара и како вас плаше? Као, држава то не ради довољно добро, ми би застрашили овај народ много боље.

  Размишљајте људи, молим вас мислите својом главом!

 4. Jesu li nas lagali onda, ili nas lažu sad? Najverovatnije i onda i sad. Ne treba ih uopšte slušati ni gledati. Nisu vredni naše pažnje i našeg vremena. Samo treba gledati kako da ih se rešimo. Ovakvo zlo još nije svet video. Sve sami zločinci, psihopate, šizofrenici, narkomani… Niko tamo nije normalan. Kad sve prodje, kad oni završe svoj krvavi pir po Srbiji, a mi se malo smirimo i dodjemo sebi, pitaćemo se kako smo uopšte mogli sebi dozvoliti da nam oni budu na čelu države. Ali tako mu to ide. Jadni čovek svašta doživi, često sam sebi priredi najgore muke, sve u nameri da nešto popravi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend