Прва тужба због бомбардовања Србије осиромашеним уранијом стигла у НАТО

Прва тужба због бомбардовања Србије осиромашеним уранијом стигла у НАТО

Прва тужба против НАТО због обољевања после бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом стигла је у Брисел у седиште Алијансе. Ово више нико не може да заустави, пресуде у корист војника у Италији пробиле су лед, сада нас зову из Чешке да помогнемо, оболели су и њихови војници који су били на Косову и Метохији.

Ово за Спутњик каже адвокат Срђан Алексић који је крајем јануара поднео Вишем суду у Београду прву појединачну приватну тужбу против НАТО-а, са захтевом за одштету, због тровања осиромашеним уранијумом. Он нам најављује да ће се ускоро знати да ли НАТО оспорава или прихвата тужбени захтев.

Реч је о случају пуковника војске из Београда који је недавно отишао у пензију. Он је боравио 210 дана у копененој зони безбедности на Косову и Метохији и сигуран је да је то разлог што има рак.

Ловци Ф-16
© SPUTNIK / ALEXEY VITVITSKY
Ловци Ф-16

У припреми тужбе Алексићу је помогао адвокат из Рима Анђело Тартаља, који је први у свету доказао узрочно – последичну везу између осиромашеног уранијума и канцера. Сада и као члан Адвокатске коморе Ниша, Тартаља у уторак стиже у Србију како би помагао у прављењу плана даље борбе за правду и обештећење жртава бомбардовања СР Југославије.

“Врло скоро очекујемо одговор из Брисела, тужба је одмах преведена на енглески. Виши суд је још 25. марта преко министарства тужбу послао у Брисел, у седиште НАТО-а. Суд је дао налог туженој страни да се изјасни у року од 30 дана од пријема тужбе, видећемо да ли ће да оспоре или прихвате тужбени захтев. Ако одбију, Виши суд у Београду може да донесе пресуду и мимо њих”, каже Алексић.

Некима у Србији смета тужба

Он додаје да је прешао тежак пут подметања разних клипова да би поднео ову тужбу, јер то, каже, некима у Србији очигледно не одговара. Прво је требало доказати правницима и адвокатима у нашој земљи да је НАТО правно лице.

“Наравно да НАТО као организација има својство правног лица, имају и свој фонд, новчана средства за надокнаду штете. Као организација потписали су уговор о Партнерству за мир са Србијом, са многим земљама и они се појављују свуда у име држава НАТО чланица. Дефинитивно имају својство правног лица, зато им је тужба и отишла, многи су навијали да се то не деси”.

Војска ЈНА на КиМ за време НАТО бомбародвања
© ФОТО : FOTO ARHIV/MC ODBRANA
Војска ЈНА на КиМ за време НАТО бомбародвања

Зашто само једна тужба?

Алексића смо питали и зашто је поднета само једна тужба због обољевања од канцера, најављено је пет, а његовој иницијативи прикључило се више од три хиљаде људи који верују да могу да докажу да су изгубили здравље због бомбардовања 1999. године.

“Само за овај случај морали смо да платимо судску таксу од 75 хиљада динара. Ми генерално имамо проблем са судским таксама, Тартаља у Италији тај проблем нема, њихов суд је ослободио људе такси. Они који су бранили нашу земљу, обични војници или официри по службеној дужности, данас су болесни, лечење их кошта од хиљаду до две хиљаде евра месечно. Треба да плате таксу за тужбу, таксу за одлуку, вештачења. У спор не могу да крену без неколико хиљада евра, одакле им тај новац”, каже Алексић.

Донатори могу да помогну

Он додаје да заједно са италијанским колегом покушава да нађе донаторе који би помогли, а тражио је и од Суда ослобађање од плаћања такси, чека одговор.

Овакве тужбе не застеравају

Адвокат Тартаља добио је већину спорова које је покренуо, тужио је државу Италију као чланицу НАТО, пошто су италијански војници послати из своје земље на Косово. У тиму са Алексићем тужи НАТО и зато што је нелегално бомбардовао Србију и извршио ратни злочин против цивилног становништва.

Португалски и италијански војници КФОР мере радијацију у Клини 2001. после НАТО агресије због случајева леукемије међу војницима КФОР
© AP PHOTO / VISAR KRYEZIU
Португалски и италијански војници КФОР мере радијацију у Клини 2001. после НАТО агресије

“Такве тужбе не застаревају, а наша има све доказе, пре свега преко 200 пресуда италијанских судова, једну пресуду Суда за људска права у Стразбуру, али и доказ Светске здравствене организације у коме је утврђено да поједине врсте радијације изазивају канцер. Управо то се дешава нашим људима и Италијанима. Приложили смо и испитивање које је вршила Америчка војска у Калифорнији, на њиховим војницима. Појавили су се параметри који су идентични онима код Италијана, присуство тешких метала у крви, осиромашеног уранијума”, објашњава Алексић.

У италији крава скупља од српског живота

Он додаје да су оболели италијански војници, али и цивили који су боравили на Косову и Метохији као одштету добили змеђу 700 хиљада и милион евра, а да је код нас обештећење од 10 до 15 хиљада.

“Тартаља ми је рекао, драги мој пријатељу, у Италији једна крава је скупља од српског живота, то нећемо да радимо, тражићемо минимум од 100 хиљада евра. То је код њих минимално обештећење, милион евра је нормално обештећење за погибију, рањавање, муке кроз које човек пролази. Они су то изазвали и зато треба да плате“, каже Алексић у нади да НАТО неће успети да нађе основ да одбије тужбу.

Италијански војници при саставу КФОР-а, на церомноји примопредаје дужнпсти, у Приштини.
© AP PHOTO / VISAR KRYEZIU
Италијански војници при саставу КФОР-а, на церомноји примопредаје дужнпсти, у Приштини.

На питање да ли је размишљао да појединачно тужи све земље које су бомбардовале СР Југославију, као што је то учинио италијански колега, Алексић каже да је размишљао о томе, да би то био добар пут, али да нико од жртава не би могао да поднесе терет судских трошкова.

“Ова тужба је објединила све земље, ако прође, а оптимиста сам, спремни смо да идемо и на Суд у Стразбуру. Не могу више НАТО лобисти у Србији да фантазирају и да нам соле памет да не постоји узрочно – последична веза између осиромашеног уранијума и канцера, када је Врховни суд Италије донео пресуде – докази постоје. Колега Тартаља је једини у свету ту везу доказао. Сада нас зову Чеси, идемо у септембру да помогнемо њиховим адвокатима. Они такође имају оболеле војнике који су били на Косову и Метохији, а боравили су и у Авганистану и Ираку. Зову нас да им пренесемо знање и искуство”, каже Алексић на крају разговора за Спутњик.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Размере археолошког криминала на територији Србије су застрашујуће (видео)

Размере археолошког криминала на територији Србије су застрашујуће (видео)

Није тајна да је Србија због свог археолошког блага одавно врло атрактивна дестинација за криминалне …

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек – Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење – рекао је …

Један коментар

  1. Миша Јовановић

    Само наивни могу да поверују да ће гангстерска НАТО организација да прихвати тужбу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *