Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

На европским берзама пшеница има највишу цену од 2008. године. Стање на светском тржишту одражава се и на продају пшенице у Србији. Од октобра прошле године цена је виша за 36 одсто. Понуда је ових дана ограничена, пшеница се чува, јер се очекује нови раст цене.
Јоца Катић, пољопривредник из Житишта, имао је 20 јутара пшенице. Род је сместио код складиштара и прати ситуацију на тржишту.
„За разлику од прошлих године, ове године сам такорећи оставио 90 посто моје производње. Јер ова цена која је сад присутна све нас је на неки начин изненадила и просто навела да пробамо да што већу количину пшенице оставимо за неко време које долази“, истиче Катић.
Нова пшеница је већ никла, процена је да ће је бити 630.000 хектара, 30.000 више него лане, а разлог је висока цена. Сетва је скупља од претходне, јер је дупло виша цена минералног ђубрива, које је основ за добар род.
„Ако сад ниси уложио, а не роди ти за идућу годину, а остане рецимо пшеница на тих 30 динара, онда опет имаш проблем, немаш количину, џабе цена“, каже пољопривредник из Ковина Жарко Миланов, за јавни сервис.
На Продуктној берзи у Новом Саду тренутна цена пшенице је 31 динар за килограм без ПДВ-а. Да ће и наредних месеци бити тражена роба потврђују недавно потписани уговори.
„Ми смо закључили уговор на нивоу цена од 32 динара и десет пара на паритету ЦПЦ односно франко купац за испоруку од 15. јануара до 31. јануара 2022. године”, наглашава Верица Попов, Продуктна берза Нови Сад.
Са прелазним залихама Србија ове године има око 3,5 милиона тона пшенице, половина је довољна за домаће потребе, остало може у извоз.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НЕ на референдуму је НЕ даљој колонизацији Србије

НЕ на референдуму је НЕ даљој колонизацији Србије

У име Српског покрета Двери, у име свих Уставобранитеља и потписника Апела народу и у …

Шта ће све поскупети у 2022: Нове цене у новој години

Шта ће све поскупети у 2022: Нове цене у новој години

У новој 2022. години потрошачи широм Србије неће имати пуно разлога за оптимизам, чекају их …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *