ПУЦА ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ Вучићеви медији већ говоре о новом смањењу пензија!
фото: Н.С.

ПУЦА ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ Вучићеви медији већ говоре о новом смањењу пензија!

4.9
(10)

Да ли ће пад привредне активности и смањена уплата доприноса утицати на примања најстаријих. Не очекује се раст плата виши од 5,4 процента, па ће се и висина чекова томе прилагођавати, пишу режимске Новости које уређује Милорад Вучелић.

Очигледно је да ће услед економске кризе раст зарада ове године бити далеко мањи него у претходних неколико година, када су оне расле готово 10 одсто годишње. Ове године се не очекује раст виши од 5,4 процента, а на тај начин ће се и висина пензија аутоматски прилагођавати економској кризи и буџетским могућностима.

Професор др Милојко Арсић, са Економског факултета у Београду, каже, за „Новости“, да ће додатна средства, која су потребна за финансирање пензија, бити обезбеђена кроз повећане трансфере из буџета Србије, тако да не постоји ризик од њиховог смањења у наредном периоду.

– Ребаланс буџета садржаће повећане трансфере за ПИО фонд, који ће бити одређени тако да надокнаде процењени пад прихода од доприноса – каже наш саговорник. – Иако држава није обезбедила средства за финансирање фискалног дефицита и рефинансирање главнице јавног дуга, нити је објавила план како ће то урадити, ризик од кашњења исплате пензије је мали. Процењује се да ће у случају недостатка финансијских средстава каснити у измирењу обавеза према добављачима, корисницима субвенција, док ће исплата примања најстаријих имати приоритет.

Најава промене швајцарске формуле само месец-два након што је усвојена, за професора Арсића фискално је неодговорна. Такве најаве су биле резултат краткорочног размишљања, према коме ће повољне прилике у привреди вечно трајати.

– Добар пензијски систем треба да буде такав да може успешно да прође кроз привремене застоје привреде, али и озбиљније кризе, уз редовну исплату пензија, без њиховог смањивања, а да при томе јавни дуг остане одржив. У околностима актуелне кризе, али и оним које се очекују да ће постојати у наредних неколико година прилично је сигурно да држава неће имати новца да додатно повећа издашност пензијског система, а као успех би требало да се сматра то што би се пензије редовно исплаћивале према швајцарској формули.

И професор др Љубодраг Савић сматра да би требало да будемо задовољни и да сматрамо успехом уколико ову годину завршимо без смањивања пензија.

– Недостатак новца у каси ПИО фонда због мање уплате доприноса држава ће морати да надомести као и до сада – каже професор. – Некада су те дотације ишле и до 50 одсто, а непосредно пре кризе спустиле су се на трећину укупног новца који се издвајао за њихову исплату. Сада ће држава морати до средстава да дође емисијом хартија од вредности на домаћем и страном тржишту.

Наш саговорник напомиње да је из државне касе на сервисирање кредита из претходног периода ишло од три до три и по милијарде евра, а сада ће морати још толико да се обезбеди да би се спровеле најављене економске мере. Проф. Савић сматра да се највероватније неће догодити 2014. година и смањење пензија, пошто је стање у привреди у односу на тај период много боље.

– Суштински смо се захваљујући тим мерама опоравили и успели да успоставимо економски систем који може добро да функционише. Наша економија је ишла у добром правцу, али у овом тренутку морамо да размишљамо реално. Не можемо се више ослањати на стране инвеститоре који такође у време кризе спасавају главу. Мислим да ће се неке земље наћи у још необранијем грожђу од нас, пошто се код нас добар део економије ослања на домаће тржиште. Надам се да смо се сада опаметили и да ће убудуће држава неке производње држати под својом контролом.

Проф. Савић сматра да се у усклађивању пензија неће у наредном периоду одустати од швајцарске формуле, али не верује да има простора за њену надоградњу и повећање чекова најстаријих.

ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ ЈОШ 28 МИЛИЈАРДИ

Професор Милојко Арсић објашњава да су у овој години, у којој су економске прилике у Србији врло тешке, пензионери добили ванредну помоћ од 4.000 динара, а најављено је додатних 100 евра.

– Укупан износ додатних средства која ће добити најстарији у првој половини ове године износи око 28 милијарди динара. При томе та средства неће бити исплаћена из државних резерви, него из задуживања државе, а тај дуг ће са каматом платити грађани Србије у наредним годинама. Иначе, јавни дуг Србије ће у овој години порасти за две до две и по милијарде евра, а свака додатна исплата пензионерима би значила његов даљи раст – сматра проф. Арсић.

ММФ СЕ НИЈЕ ПРОСЛАВИО

У својим пројекцијама, по мишљењу проф. др Савића, Међународни монетарни фонд се није баш прославио, па не би требало да се превише ослањамо на њихове прогнозе. – Људи у Србији их прецењују. Треба нам оптимизам у оваквој ситуацији, али не би сметало да унесемо мало више реалности у прогнозе – каже он.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПАПОЉУБАЦ се у Загребу срео са Апостолским нунцијем монсињором Ђорђем Лингвуом

ПАПОЉУБАЦ се у Загребу срео са Апостолским нунцијем монсињором Ђорђем Лингвуом

3.5 (2) Током срдачног разговора, нунције Лингва патријарху Порфирију честитао избор за предстојатеља Српске Православне …

ИНТЕРВЈУ: Срђан Миливојевић - Вучићев картел остао без подршке службе, могућа анархија! (видео)

ИНТЕРВЈУ: Срђан Миливојевић – Вучићев картел остао без подршке службе, могућа анархија! (видео)

5 (5) Гост Славија инфо тв био је бивши оснивач Отпора и народни посланик у …

4 Коментара

 1. Prosla godina je bila cela godina obecanja povecanja penzija za 5.4% ali ta 2019 godina je prosla prazna bez dinara povecanja vec je to samo prebaceno u januaru za 2020 godinu. tako da jedna laz sustize drugu laz a penzioneri se kunu u lazovcinu.
  2018 godina Isplata i dalje pod stavkom Razno
  2019 Nula Dinara -ili mucak. ili sipak .
  2020 5.4% . 2020 dalje neizvesna jer ono iz 2018 je sumnjivo cim se provlaci kao Razno.

 2. Lađ, jedna drugu stiže

  Dok je počela korona kriza, rekao je penzije neće smanjivati.
  Znao sam odmah da planira da ih smanji, jer je isto govorio i pred ono otimanje penzija.
  Inače, sve govori suprotno.
  Primeri? Koliko hoćete.
  Štogod je rekao, posle dan-dva je porekao.
  I najviše me čude budale koje mu išta veruju.

 3. Opljačkan penzioner

  Oteo mi je 490 000 din moje lične svojine po Ustavu Srbije PEENZIJE za 4 god. Prodaje banje koje su pravljene sredstvima pio fonda , sve zgrade i predsavništva u svojini PIO fonda je rasprodato, ali ako mi još jednom otme moju pošteno i po zanonu zaradjenu penziju sa godinama plaćenim doprinosom za njenu visinu primanja. neću tužiti Sudu kao za ovo otimanje od 4 god, sada znam šta ću uraditi, neću dozvoliti niko da me pljačka ne……… o, zakleo sam se, a kada se zakunem nikada u životu nisam pogazio svoju reč. videćemo….

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend