Пут ка паклу поплочан идиотизмом

0
(0)

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић поручио је данас да Србија иде ка Европској унији, и пренео тврдње европских званичника да „односи Србије и Уније никада нису били бољи“.

„Србија иде ка Европској унији, а како тврде европски званичници односи Србије и Европске уније никада нису били бољи, јер не желимо да лажемо једни друге. Ранијих година пре подне смо лагали Унију, поподне партнере са Истока, а предвече вероватно себе“, рекао је Дачић.

Премијер је поновио да Србија мора имати искрене односе са ЕУ, да ће влада коју води учинити све да Унија не поставља Србији услове које не може да испуни и још једном подвукао да је „Србија део Европе“.
„Србија је део Европе и ту свест треба да имају и страни инвеститори који улажу у нашу земљу“, рекао је Дачић на Економском самиту у Београду.

Дачић је истакао да од економског опоравка зависи и реализација свих других циљева које је поставила Влада Србије, који су везани за добре економске односе са Кином, Русијом, земљама БРИК-а, али свакако и земљама Европске уније. Према његовим речима, страни, али и домаћи инвеститори морају имати повољан амбијент за улагање и зато је влада спремна да чује предлоге оних који би, како је нагласио, требало да имају главну реч, поред владе, у условима економске кризе.

Набрајајући проблеме са којима се суочава Србија и мере које би требало да предузме, Дачић је рекао, да је неопходно Фаворизовање производње намењене извозу, уз опаску да је пољопривреда једна од највећих извнозних шанси, али и укидање непотребних административних препрека које отежавају реализовање инвестиција или чак доводе до тога да се од инвестирања одустане.

Премијер је цитирао податке Светске банке по којима је Србија на 175. месту у свету када је реч о добијању грађевинских дозвола, да је за то потребно учинити 19 процеса за 278 дана. Према истим подацима, додао је Дачић, Србија је на 104. месту када су у питању судски процеси јер се пролази кроз 36 процедура, а све се то траје 635 дана.
„Многи су због тога одустали од инвестиција и зато јесте у нашем интересу да поједноставимо систем одлучивања“, нагласио је Дачић.

Председник владе позвао је стране инвеститоре да улажу у Србију, да му се обрате уколико наиђу на препреке било да су оне административне природе или је реч о корупцији и додао да највероватније нема потребе да им се обраћа и као министар унутрашњих послова јер верује да ће пословати по закону.

Дачић је такође рекао да је током претходних година потписано много различитих меморандума, али да је мало реализовано.
„Влада је отворена за сарадњу, искористите ту прилику и шансу јер смо сви одговорни пред народом и државом. Нико нема право да економски опоравак земље угрожава својим нерадом, а свесни смо да у сФери економије није лако наћи најбољи одговор. Има много начина и теорија шта треба урадити и зато смо решили да чујемо мишљење свих“, рекао је Дачић.

Премијер је поручио страним и домаћим инвеститорима да дају предлоге и да ће они бити сасвим озбиљно размотрени.

Економском самиту у Београду се организује под покровитељством Привредне коморе Србије и Савета страних инвеститора. Као аФирмисана институција одржава се сваке године од обнове демократије у Србији у октобру 2000. године, наведено је у најави скупа.

Самит представља годишњи преглед политичких, економских и пословних догађаја у Србији, као и анализу њене улоге у региону и Европској унији. Tакође, представља добар Форум за комуникацију српских и међународних доносилаца одлука, пословних лидера и стручњака.

Више од 400 учесника годишње посећује ову маниФестацију и имају прилике да сазнају више о економској политици владе и упознају своје колеге из Србије и иностранства.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

0 (0) Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године …

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (2) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend