fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

ЕУ створила „изгубљену генерацију“

0
(0)

У ЕУ 14 милиона младих је незапослено, без назнака да им стиже светла будућност и та изгубљена генерација могла би покренути револуцију попут Арапског пролећа.

То су подаци студије ОЕЦД – Организације за економску сурадњу и развој који показују да је ЕУ пала на испиту социјалних права. Извештај о овој студији и како се оцењује „поражавајући подаци“ требало би да буде представљени данас на Кипру, који тренутно председава ЕУ. Нагласак ће бити управо на „изгубљеној генерацији“.

„Изгубљеној генерацији“ припадају млади између 15 до 29 година који немају посао нити су у неком образовном програму. Њих у земљама ЕУ има чак 14 милиона и коштају ЕУ годишње чак 153 милијарде евра. 

То су све подаци из студије ОЕЦД-а, до сада највеће студија о незапослености младих у ЕУ, које је објавио британски Гардијан. 

Поражавајући подаци говоре како су млади од 15 до 29 година који немају посла и који нису наставили даље школовање, у ЕУ достигли рекордни ниво те да њихово збрињавање кошта 3 милијарде евра недељно.

Студија показује да у земљама ЕУ, 43 одсто младих узраста између 20 и 24 године нема никакво радно искуство док тај проценат пада на 28 одсто за младе који имају између 25 и 29 година.

Међутим, у јужној и источној европи, земљама попут Италије, Грчке или Бугарске, проценат младих који имају између 25 и 29 година и немају никакво радно искуство расте на чак 40 одсто.

Закључује се да је ЕУ пала на испиту социјалних права и да би оваква алармантна ситуација врло лако могла да пређе у акцију коју су пре две године покренули млади у Северној Африци. 

„Последице нису искључиво економске него и дубоко друштвене јер постоји ризик да се ови млади људи искључе из било каквог демократског учестовања у нашем друштву“, наводи се у студији. 

Поражавајући је податак да и 42 посто младих у ЕУ ради на привременим пословима. Од почетка еветске економске кризе 2008. године до данас незапосленост међу младима од 15 до 29 године порасла је за 28 посто и даље расте. 

Стефано Скарпета шеф одељења ОЕЦД-а задужен за студију каже како је ЕУ пала на великом испиту. 

„Ми тим младим људима не нудимо никакве опције, а ни прилику да покажу оно што знају. Уколико нешто убрзо не урадимо ускоро ће порасти друштвене и политичке тензије“, упозорава он. 

Скарпета додаје и како су „арапско пролеће“, које кренуло од земаља Магхреба, покренули млади људи који нису имали ни посао ни прилику да се искажу, па су кренули да мењају ствари револуцијом на улицама. 

Петер Матјашич, председник Европског омладинског форума је због ових поражавајућих података критиковао одлуку да ЕУ ове године добије Нобелову награду за мир. 

„Нобелов комитет је говорио о успеху „европског сна“ док су лидери земаља ЕУ ових дана говорили о начинима да се он унапреди. Али без улагања у младе, постоји опасност да тај сан на крају буде изгубљен“, каже Матјашић и додаје да европски лидери морају да се саберу и нађу решење за овај озбиљан проблем како би „европска визија била реална за све генерације“.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕП потврдио споразум о Брегзиту, Велика Британија прва чланица која напушта ЕУ

0 (0) Европски парламент потврдио је вечерас у Бриселу споразум о Брегзиту – изласку Уједињеног …

Билтова фатва

5 (4) Како су Карл Билт и његов Европски савет за спољне односе открили везу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *