ПУТАРИНЕ СКАЧУ 12 ОДСТО: Влада упутила предлог у Скупштину по хитном поступку

ПУТАРИНЕ СКАЧУ 12 ОДСТО: Влада упутила предлог у Скупштину по хитном поступку

0
(0)

Влада Републике Србије предложила је поскупљење путарина од 12 процената. Виша цена примењиваће се када посланици Скупштине Србије усвоје Предлог закона о измени Закона о накнадама за коришћење јавних добара.

Тај предлог Влада Републике Србије усвојила је на последњој седници и упутила у Скупштину Србије по хитном поступку. 

У образложењу Предлога наводи се да је тренутна висина путарина нижа од реалне вредности и да је последње поскупљење било 7. јануара 2017. године. Тада је путарина повећана десет одсто у односу на претходни ценовник

Пре тога износ путарине није повећаван од 2009. године.

У Предлогу закона се истиче да су цене материјала, енергената и опреме која се користи за одржавање аутопутева и осталих путева у знатној мери повећане у односу на 2017. годину. У односу на европске земље које користе исти систем наплате путарине, Србија има најнижу цену путарине по пређеном километру, наводи се.

Повећањем прихода од путарине обезбедиће се већа средства за финансирање одржавања и развоја путне мреже, стоји у образложењу.

Процена је да ће предложеним повећањем од 12 одсто у 2019. години приход од наплате путарине бити већи за 1,9 милијарди динара, односно да ће укупан приход износити 27,6 милијарди динара.

Путарина од Новог Сада до Београда по новом ценовнику коштаће 235 динара, уместо досадашњих 210. Од Београда до Суботице, уместо 560 коштаће 627 динара, преноси Блиц.

Новостионлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. MA UVEDITE VINJETE KAO U VEĆINI DRŽAVA. 10 DANA 10 EUR A SKLONITE KILOMETARSKE KOLONE U VREME PRAZNIKA I SEZONA

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend