fbpx

Путин и Орбан праве енергетски план

0
(0)

Москва — Енергетска питања биће у центру разговора руског председника Владимира Путина током његове данашње посете Мађарској, преноси руска агенција ТАСС.

Два лидера разматраће снабдевање гасом, укључујући заустављен пројекат Јужни ток и питања везана за нуклеарну енергију, рекао је Путинов помоћник Јури Ушаков, преноси агенција.

Путин данас долази у Будимпешту где ће разговарати са премијером Виктором Орбаном, председником Јаношом Адером и положити венац на споменицима сојветским војницима који су погинули током ослобађања Мађарске 1945. године.

Путин и Орбан ће разговарати о два нова реактора за производњу струје у мађарској нуклеарној централи Пакс. „Две стране ће размотрити конкретне кораке у оквиру споразума о изградњи две нове јединице за производњу струје у мађарској нуклеарној електрани Пакс“, рекао је Ушаков. „Овај пројекат кошта скоро 10 милијарди долара, а 80 одсто тог износа покривен је руским зајмом“, додао је он. Тренутно централа Пакс обезбеђује 40 одсто мађарске струје, рекао је Ушаков.

Сарадња у гасној индустрији и могуће продужење садашњег споразума о снабдевању Мађарске гасом, или потписивање новог споразума биће у центру данашњих разговора, рекао је Ушаков. „Садашњи споразуми истиче у децембру 2015. и очигледно је да ће се то разматрати, или ће бити продужење садашњег документа или ће стране договорити нови“, рекао је он.

Ушаков је рекао да ће Путин и Орбан разматрати ту тему посебно после одустајања Русије од гасовода Јужни ток.

Рекао је да ће се разматрати ситуација настала због става Европске комисије који је приморао Русију да прекине пројекат Јужни ток и да се определи за алтернативну опцију којом ће гас ићи у Европу преко Црног мора и затим преко Турске.

Још се може очекивати да ће се разговарати о могућности да се у Русији граде вагони за метро у Будимпшти.

Руска компанија Метровагонмаш спремна је да поднесе понуду за тендер где се тражи произвођач 222 вагона за будимпештански метро, што је вредност посла од 250 милиона долара.

Две стране ће такође разговарати о сарадњи у пољопривреди и здравству.

Током посете биће потписан пакет од пет докумената укључујући споразуме о сарадњи између регија, о високом школству, здравству, меморандум о отварању мађарског генералног конзулата у Казану и споразум о обуци особља за нуклеарну индустрију.

Ушаков је рекао да је Русија највећи мађарски спољнотрговински партнер већ неколико година за редом, медјутим билатерална трговина је износила 7,9 милијарди долара 2014. што је пад од 16 одсто у односу на 2013. годину. Ушаков је рекао да је сада кључни задатак да се заустави тенденција смањења трговинске размене.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орбан: Сви мађарски грађани и предузећа неће морати до краја године отплаћивати рате кредита

4.8 (27) Сви мађарски грађани и предузећа неће морати до краја године отплаћивати рате кредита, …

Путин: Американци би хтели да управљају Украјином, а да је и Русија издржава

5 (2) * Срео се са инвеститорима и предочио им да Влада РФ и Централна …

Један коментар

  1. Drzavnici svesni i odgovorni prema potrebama drzava i naroda koje vode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *