Азија

Путин и Си САД и америчке савезнике назвали мањином која омета напредак човечанства

Си је објавио да је његова земља спремна да са Русијом ради на Међународној научној лунарној станици

* Потписали заједничку изјаву у којој се наглашава: изјави се наглашава: „Пријатељство наших држава нема границе, нема забрањене зоне у сарадњи. Јачање билатералне стратешке сарадње две земље није усмерено против трећих и није под утицајем променљивог међународног амбијента и ситуационих промена у трећим земљама

Сагласили се да њихове земље енергичније раде на повезивању развојних планова Евроазијске економске уније и иницијативе Један појас, један пут. Огласили су и намеру да развијају сарадњу у формату Русија-Индија-Кина

* У кинеско-руској изјави се посебно наглашава да се две земље противе ширењу НАТО и да позивају Алијансу да напусти „идеологизоване приступе Хладног рата“. Такође: да су озбиљно забринуте због формирања алијансе АУКУС од стране САД, Велике Британије и Аустралије јер повећава ризик покретања трке у наоружању у региону, укључујући ширење круга земаља са нуклеарним оружјем

_______________________________________________________

СВАКИ сусрет Владимира Путина и Си Ђинпинга важан је и за њихове земље и за свет.

Данашњи у Пекингу, у којем су свечано отворене Зимске олимпијске игре, можда за Кину и Русију није значајнији од претходних, али за свет – јесте.

Си је објавио да је његова земља спремна да са Русијом ради на Међународној научној лунарној станици.

Додао је да је Кина заинтересована и за сарадњу са Русијом у области научних и технолошких иновација, укључујући вештачку интелигенцију.

Претходно су лидери две земље потписали заједничку изјаву о уласку међународних односа у нову еру и о глобалном одрживом развоју.

У изјави се наглашава: „Пријатељство наших држава нема границе, нема забрањене зоне у сарадњи. Јачање билатералне стратешке сарадње две земље није усмерено против трећих и није под утицајем променљивог међународног амбијента и ситуационих промена у трећим земљама“.

Путин и Си САД и америчке савезнике назвали мањином која омета напредак човечанства

У тексту изјаве се – без формалног помињања САД  и њихових савезника – указује:

„Неке снаге, које представљају мањину на светској сцени, настављају да заговарају једностране приступе решавању међународних проблема и прибегавају политици моћи, практикују мешање у унутрашње ствари других држава, нарушавајући њихова легитимна права и интересе, изазивајући противречности, несугласице и конфронтације. Та мањина омета развој и напредак човечанства, што изазива одбојност међународне заједнице“.

Према изјави, Русија и Кина су „јединствене  у схватању да је демократија универзална вредност, а не привилегија појединих држава и да је њена промоција и заштита заједнички задатак целе светске заједнице“.

Упозорили су да се демократија не гради по шаблонама и да – у зависности од друштвено-политичког устројства, историје, традиције и културних карактеристика одређене државе – њен народ има право да бира такве облике и методе спровођења демократије који одговарају специфичностима њихове државе”.

Посебно су указали: Право да суде да ли је држава демократска – имају само њени људи. Покушаји појединих држава да наметну своје `демократске стандарде` другим државама, да себи присвоје монополско право да процењују степен усклађености са критеријумима демократије, да повуку линије поделе по идеолошким основама, укључујући стварање уских блокова и ситуационих савеза, заправо су пример гажења демократије и одустајања од њеног духа и правих вредности. Такви покушаји су доказ да се неко понаша као хегемон и  представљају озбиљну претњу глобалном и регионалном миру и стабилности, а и подривају стабилност светског поретка“.

Си и Путин су се сагласили да њихове земље енергичније раде на повезивању развојних планова Евроазијске економске уније и иницијативе Један појас, један пут.

Огласили су и намеру да развијају сарадњу у формату Русија-Индија-Кина.

Изјавом су изразили забринутост због „озбиљних изазова у области међународне безбедности“ и навели да полазе од чињенице да су судбине народа свих земаља међусобно повезане, да ниједна држава не може и не треба да јача своју безбедност „изоловано од безбедности целог света и на рачун безбедности других држава“.

У изјави се фиксира да ће се Русија и Кина одупрети мешању спољних сила под било којим изговором у унутрашње послове суверених земаља, да ће противити „обојеним револуцијама”.

Русија је заједничком изјавом „поново потврдила своју приврженост принципу једне Кине“, односно – да је Тајван „саставни део Кине“, па се Москва „противи независности Тајвана у било ком облику“.

Кина и Русија заједничком изјавом указују да „појединачне државе, војно-политичке алијансе или коалиције теже остваривању директне или индиректне једностране војне предности на штету безбедности других, укључујући и путем нелојалне конкуренције, интензивирања геополитичког ривалства, надувавања антагонизма и конфронтације – озбиљно подривају ред у сфери међународне безбедности и глобалне стратешке стабилности”.

Путин и Си САД и америчке савезнике назвали мањином која омета напредак човечанства

Посебно су нагласиле да се противе ширењу НАТО и позвале Алијансу да напусти „идеологизоване приступе Хладног рата“, да поштује суверенитет, безбедност и интересе других земаља, различитост њихових цивилизацијских и културно-историјских путева“ и да „објективно и праведно третира миран развој других држава“.

Такође су се изјавом успротивиле формирању затворених блокова и супротстављених табора у азијско-пацифичком региону и ставиле до знања да „остају веома опрезне у погледу негативног утицаја америчке индо-пацифичке стратегије на мир и стабилност у том региону“.

Русија и Кина не крију да су озбиљно забринуте због формирања алијансе АУКУС од стране САД, Велике Британије и Аустралије јер повећава ризик покретања трке у наоружању у региону, укључујући ширење круга земаља са нуклеарним оружјем.

У овоме контексту су упозорил: „Нуклеарне силе морају напустити хладноратовски менталитет и смањити улогу нуклеарног оружја у политици“.

Истовремено су позвале Сједињене Државе да одустану од планова за распоређивање копнених ракета средњег и мањег домета у азијско-пацифичком региону и Европи.

Оцениле су да војно-биолошке активности Сједињених Држава представљају претњу за Русију и Кину.

Кина је објавила да се са разумевањем односи према предлозима које је изнела Русија о формирању безбедносних гаранција у Европи и да их подржава.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!