Путин из Будимпеште понудио ЕУ повратак пројекту гасовода Јужни ток

0
(0)

КИЈЕВ је заоштрио ситуацију у Донбасу јер му је потребан новац и зато Украјину покушава да пред међународном заједницом представи као жртву.

Владимир Путин је изговорио ово упозорење у Будимпешти, након преговора са мађарским премијером Виктором Орбаном. На исту тему је додао:

„Први разлог заоштравања је то што је украјинском руководству потребан новац. А новац се од ЕУ, САД и међународних финансијских институција најбоље камчи када се правиш да си жртва агресије. Други разлог је у покушајима Кијева да се бори против сопствене опозиције уз истовремено одвлачење пажње преко заоштравања у Донбасу“.

Руски лидер је нагласио да је актуелно заоштравање конфликта у Донбасу испровоцирала Украјина:

„У минули петак су почела ратна дејства, а у недељу су украјински такозвани добровољачки одреди били заузели једну од утврђених тачака и продрли 200 метара на територију коју контролишу браниоци (Донбаса). Али, истог дана су одбачени назад“.

Путин је у Будимпешти изразио наду да трезвене снаге унутар Украјине неће дозволити да ситуација у Донбасу крене „по најгорем сценарију“.

Одговарајући на једно од новинарских питања, оценио је да актуелна украјинска власт уопште не жели да реализује споразуме из Минска и да само тражи поводе да их изврда.

Путин је указао да је руководство Украјине током прошле године подржавало „сасвим одређеног кандидата на председничким изборима у САД“ и да сада заоштравање у Донбасу покушава да искористи и за „побољшавање односа са новом администрацијом у Белој кући“.

Имајући на уму Хилари Клинтон, Путин је оценио да је позиција украјинског врха била једнострана и да су њени олигарси, највероватније уз одобрење званичног Кијева, и финансирали њену кампању:

„Тамо верују да ће Белом кућом преко конфликта у Донбасу најлакше успоставити односе са Белом кућом, да ће је увући у решавање украјинских проблема и са њом успоставити дијалог“.

Иначе, Путин је у главном граду Мађарске рекао да је Русија спремна да даље развија сарадњу са Европом поводом испорука гаса, али да су јој за то потребне гаранције:

„Ми смо апсолутно деполитизовали то питање, оно је за нас првенствено економско. Не искључујемо никакве маршруте и спремни смо да се било чему вратимо. Ми нисмо увређени због тога што Бугарска и друге земље нису имале у своје време смелости да се успротиве одлукама Европске комисије. Дакле, ми смо спремни да се томе вратимо, али су нам неопходне гаранције јер више не желимо да трпимо губитке због одлука које нису биле до краја издоговаране“.

Овоме је још придодао: „Ако заједно кренемо тим путем, који подразумева и дијалог са Бриселом, тада ће апсолутно сви бити задовољни. То ће бити на добро у билатералним односима и у интересу енергетске безбедности континента у целини“.

Путин је обећао да ће Русија чинити све што је потребно да Мађарска има сигурно снабдевање гасом: „Мађарска је наш поуздани, стабилни и платно способни партнер. Наћи ћемо путеве за њено снабдевање“.

Орбан: Желимо диверсификацију испорука руског гаса због нестабилности у Украјини

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је по завршетку преговора да ће његова земља уз учешће Русије почети следеће године да шири нуклеарну електране Пакш, на Дунаву јужно од Будимепште.

Признао је да постоји једно отворено питање око те нуклеарне електране – како ће се поставити Европска комисија,.

Ипак је изразио уверење да ће договор Мађарске и Русије испунити услове Европске уније.

Русија и Мадјарска су у 2014. договориле изградњу нових делова нуклеарне електране Пакш. Проширење би требало да изведе руска компанија Росатом, а 80 одсто трошкова ће бити покривено кредитом од 10 милијарди евра из Русије.

Орбан је рекао да Мађарска жели да се диверсификује испоруке руског гаса због нестабилне ситуације у Украјини.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин указом свима у Русији цео април претворио у плаћене нерадне дане

5 (4) * Председник РФ посебно нагласио да је за Русију „безусловни приоритет“ очување радних …

Путин: Најважнији су животи грађана, али привреда не сме стати

5 (1) Најважнији задатак је да се сачувају животи и здравље грађана, зашта су потребни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend