Путин одредио задатке и циљеве руских дипломата

0
(0)

12.02.2013. –

Развој Русије није могућ без ефикасне и равноправне сарадње са другим земљама, изјавио је председник Владимир Путин у току доделе државних награда руским дипломатама. Церемонија поводом Дана дипломатских радника протекла је у понедељак, 11. фебруара. Основни принципи којим треба да се у раду руководи руско МСП изложени су у обновљеној концепцији спољне политике, подсетио је Путин. Нацрт документа већ је представљен администрацији председника.

Међународна делатност руског МСП усмерена је на формирање повољних услова за доследни унутрашњи развој земље, изјавио је Владимир Путин. При томе, реализујући постављени задатак, руска дипломатија се увек загалала за беспоговорни приоритет међународног права. За развој не на штету интересима међународне безбедности, подвукао је председник.

– Дужни смо да и даље упорно и доследно спроводимо линију јачања стабилности и предвидивости међународних односа, формирања заједничког и недељивог система безбедности. Неопходно је наставити активну борбу у циљу мирног регулисања кофнликата. Њихов број се не смањује, само расте. Важно је постићи строго потшовање владавине међународног права. И осигурања не на речима, већ на делу, водеће улоге УН.

Популаризација ових принципијелних пролаза наредних година ће бити повезана са серијом председавања Русије у великим међународним форумима: Великој двадесеторици, осморици, самитима БРИКС и ШОС. И на МСП у вези са тим лежи озбиљно оптерећење да се ове манифестације испуне садржајем, подвукао је Владимир Путин. Говорећи у целини о улози дипломатије у савременом свету, председник је истакао да се она постепено трансформише.

– Класична дипломатија је претрпела битне промене. Ваше колеге сада морају да се баве и економијом, развојем пословних односа, отварањем нових перспективних тржишта. Уз то треба додати питања енергетске и прехрамбене безбедности, сарадњу са грађанским друштвом у свим његовим димензијама, подршку сународницима. Приоритетни значај стиче вешто коришћење механзама «благе силе»: јачања позиција руског језика, активна популаризација позитивног имиџа Русије у иностранству.

Сви ови принципи су потврђени у нацрту обновљене концепције спољне политике земље, која је већ дата на разматрање администрацији Кремља, саопштио је Владимир Путин. Ипак за сада нема тачних рокова када ће бити потписан документ, рекао је после манифестације новинарима секретар за штампу председника Дмитриј Песков.

На састанак су били позвани сарадници министарства који су добили нова именовања и државне награде. награђујући дипломате, Путин је подвукао да је реч не само о оцени њихових личних заслуга, већ о признању високог нивоа рада читавог ресора. Његов шеф Сергеј Лавров је захвалио председнику и изјавио да су већ израђени конкретни кораци за рад министарства у свим правцима. Ако се говори о приоритетима политике, они остају непромењиви: Русија се залаже за еволуциони развој, без наметања своје тачке гледишта, подвукао је раније министар у интервјуу калану Росија. Између осталог то се тиче реакције на догађаје на Блиском Истоку и на северу Африке.

– Нећемо се борити за своје ставове тако што ћемо упутити експедициони корпус у регион и створити себи нов «авганистан». Никада и ни по коју цену. Ми ћемо одржавати односе са свим земљама региона, радећи са легитимним властима.

По речима Лаврова, спољнополитички курс Русије се и свету прихвата са поштовањем. Политика коју је одредио и спроводи председник и коју по његовом указу спроводимо ми, без обзира на неке епизоде попут либијске, доноси резултате, изјавио је Сергеј Лавров.

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Москва тек накнадно сазнала детаље Вучићеве посете САД. Били су у чуду

4.8 (6) Москва је накнадно сазнала детаље посете председника Александра Вучића Вашингтону, а ти детаљи …

Вучић: Лукашенко пријатељу, Си брате, Путине друже… па НОЖ У ЛЕЂА!

5 (5) Клео се у Русију, Путина доживљавао као искреног пријатеља. Захваљивао је Си Ђинпингу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *