Путин представио главне тачке спољне политике Русије
FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with the country's senior military officials and top executives of defence industry enterprises in Sochi, Russia November 1, 2021. Sputnik/Evgeniy Paulin/Kremlin via REUTERS

Путин представио главне тачке спољне политике Русије

Руски председник Владимир Путин учествовао је на седници колегијума Министарства спољних послова Русије на којој је говорио о спољној политици земље и државним приоритетима.
Председник Русије је нагласио:

Русија је мирољубива држава.

Криза у Украјини је далеко од решења, Кијев демонстративно не реализује Минске споразуме, а Немачка и Француска му повлађују. Али напори у оквиру нормандијског формата морају да се наставе, нема алтернативе. Западни партнери погоршавају ситуацију снабдевањем Кијева смртоносним савременим наоружањем, извођењем провокативних војних маневара на Црном мору и не само у Црном мору, већ и у другим регионима у близини наших граница.

Разумемо да се наши партнери површно односе према нашим упозорењима и изјавама о „црвеним линијама“.

У Румунији и Пољској већ су распоређени системи ПВО који се лако могу користити за ударне системе.

Односи са Западом, укључујући и Сједињене Америчке Државе, били су јединствени, готово савезнички, али су наша упозорења о ширењу НАТО-а игнорисана. Запад олако одустаје од свих претходних договора, али са њим мора да се ради, иако се могућности за сарадњу сужавају. Ако не желе да сарађују, не морају, иако од њих већ добијамо сигнале о сарадњи.

Ситуација на граници Јерменије и Азербејџана још се није смирила. Улога руске дипломатије у решавању ситуације између Јерменије и Азербејџана расте. Недавна размена ватре у региону Карабаха показала је да су тамо потребне мировне снаге.

Стратешки бомбардери НАТО-а лете на удаљености од 20 километара од граница Русије, то прелази одређене границе.

Русија ће проактивно учествовати у међународним напорима за супротстављање заједничким изазовима и претњама, укључујући и, нажалост, тероризам и прекогранични криминал, ширење оружја за масовно уништење, сиромаштво, неједнакост, климатске промене и деградацију животне средине.

Треба се супротставити покушајима САД и ЕУ да једнострану диктирају климатску агенду.

Посебна пажња потребна је раду са савезницима у Организацији Уговора о колективној безбедности, узимајући у обзир савремене претње и ризике. Важно је стално јачати сарадњу у оквиру ОДКБ-а и Шангајске организације за сарадњу (ШОС).

Европа користи мигрантску кризу како би извршила притисак на Минск. Иако се ситуација у Белорусији смирила и даље постоје проблеми. Пољске снаге поливају мигранте водом и бацају сузавац, гранате.

Догађаји у Авганистану диктирају потребу за додатним мерама на границама и указивање помоћи савезницима.

Односи са Кином су достигли највиши ниво у историји. То се не свиђа свима и они покушавају да у те односе забију клин.

Улога Светске здравствене организације расте. Њене делатности заслужују сву подршку, а она би могла да буде још активнија у спровођењу масовне имунизације… Конкретно, да се убрзају процедуре за преквалификација нових вакцина и препарата, односно процена њиховог квалитета, безбедности и ефикасности.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ма жигошите одмах стоку и у гулаге то спровести, какви ку*ац QR кодови и изолација!

Ма жигошите одмах стоку и у гулаге то спровести, какви ку*ац QR кодови и изолација!

„Министар спољних послова“ Московске патријаршије Иларион Алфејев тражи увођење QR кодова и изолацију невакцинисаних Москва. …

Руси у Сирији и Либији у потпуности уништили до скоро нерањив турски дрон “Бајрактар ТБ2”

Руси у Сирији и Либији у потпуности уништили до скоро нерањив турски дрон “Бајрактар ТБ2”

Успех руских противваздушних ракетних система Бук-М2Е против до скоро “нерањивих” турских беспилотних летелица Баирактар ​​ТБ2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *