Путин: Своју судбину сам подредио јачању Русије, учинићу све да такав буде и онај ко ће доћи после мене

Путин: Своју судбину сам подредио јачању Русије, учинићу све да такав буде и онај ко ће доћи после мене

* „Ако видим да је нека особа, чак и ако је критична према неким областима мог деловања, али да је са конструктивним погледима, посвећена земљи и спремна да стави на олтар Отаџбине не само године већ цео свој живот, учинићу све да буде подржана. Без обзира како се понаша лично према мени

* О самиту НАТО: „Тамо се одлучује консензусом, али ипак постоји једно исправно мишљење, а сва остала то баш и нису. Иначе, у томе што су се састали не видим ништа необичноШтавише, то је знак уважавања према својим савезницима пре састанка председника САД и Русије

* Путин је у интервјуу NBC рекао и да нема никакав разлог да верује верзији белоруског лидера Александра Лукашенка о разлозима  слетања авиона Ryanair у Минску

* Нагласио је да је Москва спремна да настави сарадњу са САД у космосу и да са Вашингтоном размени затворенике

* Упитан да ли је издао наређење да буде убијен Алексеј Наваљни, узвратио је: „Русија се не бави убиствима политичких противника“

_____________________________________________________

ВЛАДИМИР Путин назвао је оштру реторику Сједињених Држава против њега „мачизмом“ који је својствен америчкој култури.

У интервјуу америчкој телевизији NBC, руски председник је нагласио да су предвидљивост и стабилност најважнији фактори међународних односа су, али да их Москва последњих година није видела у деловању Вашингтона.

На указивање да Џо Бајден, са којим ће се 16. јуна срести у Женеви, оптужује Русију за стварање нестабилности у свету, кратко је рекао:

„Он говори једно, а ја тврдим друго. Важно је да трагамо за компромисима и узајамно прихватљивим решењима. Зато: хајде да седнемо заједно, да разговарамо и тражимо компромисе“.

Путин је рекао NBC да је целу своју судбину у потпуности повезао са судбином Русије и да исто очекује од свог наследника јер држава попут Русије многима једноставно није потребна:

„Ја сам своју судбину повезао са судбином земље. За мене не постоји други, значајнији задатак у животу од јачања Русије. Стога, ако видим да је нека особа, чак и ако је критична према неким областима мог деловања, али да је са конструктивним погледима, посвећена земљи и спремна да стави на олтар Отаџбине не само године већ цео свој живот, учинићу све да буде подржана. Без обзира како се понаша лично према мени“.

Путин: Своју судбину сам подредио јачању Русије, учинићу све да такав буде и онај ко ће доћи после мене

Путин је уверен да се после његовог одласка са председничког положаја у Русији ништа неће срушити.

Подсетио је да је 2000. земља “балансирала на ивици очувања свог суверенитета”, да је катастрофалан број људи био испод границе сиромаштва, а економија у жалосном стању. Сада се, према његовим речима, ситуација променила:

„И сада има много проблема, али је ситуација потпуно другачија. Једног дана ће сигурно неко други доћи уместо мене. Зашто би се све срушило, или како већ да кажем? Борили смо се против међународног тероризма – хвала Богу, сасекли смо га у корену. Зар треба да му дозволимо да се поново роди? Наравно да не. Друга ствар је што се на политичкој сцени могу појавити различити људи са различитим погледима. Нека буде“, нагласио је Путин.

Председник РФ је у истом интервјуу НАТО назвао рецидивом хладног рата, али да му разлог зашто алијанса и даље постоји није у потпуности јасан.

„Било је тренутка када је говорено да се трансформише, сада су то некако заборавили. Полазимо од претпоставке да је то војна организација, али – то су савезници Сједињених Држава, па можда с времена на време треба да се састају са савезницима“.

Додао је да може да претпостави како тамо протиче дискусија:

„Тамо се формално о свему одлучује консензусом, али ипак постоји једно исправно мишљење, а сва остала то баш и нису. Иначе, у томе што су се састали не видим ништа необично. Штавише, то је знак уважавања према својим савезницима пре састанка председника САД и Русије“.

Путин је у интервјуу NBC рекао и да нема никакав разлог да верује верзији белоруског лидера Александра Лукашенка о разлозима  слетања авиона Ryanair у Минску.

Руски председник нагласио је да је Москва спремна и да настави сарадњу са САД у космосу и да са Вашингтоном размени затворенике.

Упитан да ли је издао наређење да буде убијен Алексеј Наваљни, узвратио је:

„Русија се не бави убиствима политичких противника. То важи и за њега. Немамо навику да икога убијамо. Наваљни се налази у затвору у истим условима као и остали затвореници“.

Посебно је указао да Украјина, са чијом армијом већ годинама раде амерички и канадски инструктори, непрекидно према Донбасу шаље трупе и војну технику.

У наставку је истакао: „Русија изводи планиране вежбе на својој територији, не обраћајући пажњу на маневре у суседним државама, На пример: на Аљасци, у Сједињеним Државама. А сада се на нашим јужним границама одвијају вежбе Defender Europe са 40 хиљада војника и 15 хиљада `комада` наоружања и војне опреме, а део свега тога пребачен је са америчког континента. Директно до наших граница“.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Гаспром“ почео са испорукама гаса Мађарској преко Србије

„Гаспром“ почео са испорукама гаса Мађарској преко Србије

„Гаспром“ је, према дугорочном споразуму са Мађарском потписаном 27. септембра, од данас почео да испоручује …

Кина тражи од Русије да повећа испоруке струје, пошто се бори са рестрикцијама

Кина тражи од Русије да повећа испоруке струје, пошто се бори са рестрикцијама

МОСКВА – Руска електропривреда Интер Рао саопштила је да је примила захтев од Кине да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *