„Радијација на КиМ била већа него у Нагасакију“: Колика је одштета за жртве осиромашеног уранијума?

„Радијација на КиМ била већа него у Нагасакију“: Колика је одштета за жртве осиромашеног уранијума?

Прва српска тужба против НАТО-а због осиромашеног уранијума стигла је у средиште алијансе у Бриселу. Адвокат Срђан Алексић, који је поднео тужбу говорио је о висини одштете коју би могли да добију оштећени, док је италијански адвокат Анђело Тартаља нагласио да је на Косову и Метохији била већа радијација него у Нагасакију.

Адвокат Срђан Алексић, који је поднео тужбу, казао је да ће се у септембру знати да ли ће то да прихвате, или ће суд на основу доказа који су достављени покренути поступак, односно у случају пресуде да ступи на снагу одлука да се то наплати.

Стручњаци светског гласа утврдили су да постоји узрочно-последична веза са утицајем осирумашеним уранијумом, казао је Алексић у разговору за ТВ Прва.

“Сматрам да би и држава требало да помогне”, истакао је он и навео да је тражио да клијент буде ослобођен судских такси, јер је лечење тих људи скупо.

Он је навео да би минимум одштете требало да буде 100.000 евра по особи, и истакао је да су војници које је италијански адвокат Анђело Тартаља бранио добили укупно између 700.000 и милион евра.

Тартаља, који је пред италијанским судовима добио одштету за готово 200 војника из те земље који су се разболели након што су на Косову и Метохији били изложени осиромашеном уранијуму, спреман је да помогне у српској тужби.

„Добили смо више од 200 пресуда које су доказале да сје осиромашени уранијим утиче на амбијент и да је токсична материја. Тамо је била већа радијација него у Нагасакију. Са Алексићем желим исто да урадимо у Србији“, казао је Тартаља.

„Не ради се само о раку, већ о сличним болестима као што су болести штитне жлезде. То су све тешке болести“, истакао је он.

Како истиче, проблем судских трошкова је озбиљан, јер оне особе које су болесни сречава да уђу у судске процесе.

Говорећи о осталих 500 случајева које води, каже да НАТО негира кривицу.

“Њих (војнике) нико не упозорава да ће бити у амбијенту који је затрован. У свакој држави се негирају претње на здравље и не чуди ме да се и то дешава и у Србији”, казао је Тартаља и додао да висина накнаде зависи од тога колико има наследника породице оштећене стране, као и тежина болести, пренео је Б92.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Погледајте како су шиптарске терористичке банде отвориле ватру на окупљене Србе (видео)

Погледајте како су шиптарске терористичке банде отвориле ватру на окупљене Србе (видео)

Драма у Северној Митровици и Звечану, полиција пуцала на окупљене Србе, у болници шесторо У …

Звечан: Шиптарска терористичка банда пуцала у леђа Срећку Софронијевићу

Звечан: Шиптарска терористичка банда пуцала у леђа Срећку Софронијевићу

Срећко Софронијевић из Звечана упуцан је јутрос од стране припадника специјалне косовске полиције, и он …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *