fbpx
Насловна / Србија / Радници чекали неисплаћене плате 20 година и судски добили по 500 евра!
Радници чекали неисплаћене плате 20 година и судски добили по 500 евра! 1

Радници чекали неисплаћене плате 20 година и судски добили по 500 евра!

Суботица — Радници Индустрије меса 29. новембар из Субитице после две деценије „борбе“ по судовима, коначно су издејствовали накнаду за заостале плате.

У свом извештају се пита колико кошта када фирма радницима дугује плате скоро две деценије? Судећи по пресудама донетим у Суботици – 500 евра. Толико су добили некадашњи радници Индустрије меса 29. новембар из Суботице у спору против локалног Привредног суда на име повреде права на суђење у разумном року.

Запослени у некадашњем прехрамбеном гиганту поручују да и даље од својих зарада не одустају, и да ће сада тужити државу за материјалну штету.

Две деценије ови људи чекају на своје плате. Пре две деценије некадашње „царство добре хране“ је по први пут отишло у стечај, радници су пријавили суду своја потраживања, али због стечаја, поновног покретања производње, реструктурирања, поновног стечаја… Од њихових плата није било – ништа. Због тога су пресавили табак и тужили државу. И добили спор.

„Био сам јако изненађен. Ипак је то период од двадесет година прошао од како су се издешавале те ствари. Ми као радници, деведесет и девет одсто нас смо то сви већ отписали. Али сам задовољан и са тим зато што је било све отписано, све заборављено. И ођедном – то је то. Није много, али за нас је много“, каже један од њих, Мијо Муфић.

Новац очекује 600 запослених, а 1.000 спремило нове тужбе

По пет стотина евра на име накнаде за нематеријалну штету за повреду права на суђење у разумном року добило је 9 од 29 радника, колико их је до сада добило пресуде. Новац очекује око 600 људи, а у плану су и нове тужбе, с обзиром да је око 1.000 бивших радника овластило адвокате у овом случају.

„Очекујемо, наравно, у првој половини ове године да или већи део или сви предмети буду и завршени и да се тај новац према тим људима, за накнаду нематеријалне штете и исплати“, каже потпредседник Самосталног синдиката у Суботици Иштван Хуђи.

Пет стотина евра ће можда бити све што ће некадашњи радници, од којих неки нису међу живима, добити од својих потраживања. Плате нису могли наплатити кроз стечај, јер се продајом имовине намирила – држава. Тачније, Пореска управа. И то, између осталог, на име пореза и доприноса за – неисплаћене зараде.

„Значи, порези и доприноси делимично су отишли према Управи прихода – радници нису добили ништа“, тврди некадашња радница Марија Новков.

Радницима преостаје једино да поново туже државу и траже накнаду, овога пута, материјалне штете.

РТВ, Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Комуналци прете штрајком од 16. октобра ако не добију повећање плате 11

Комуналци прете штрајком од 16. октобра ако не добију повећање плате

Запослени у комуналним предузећима ће ступити у генерални штрајк 16. октобра ако им Влада Србије …

Стразбур наложио Србији да плати одштету радницима 12

Стразбур наложио Србији да плати одштету радницима

Европски суд за људска права наложио је држави Србији да због неизвршења или одлагања извршења …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *