Радници ФАП-а блокирали пругу Београд-Бар

0
(0)

ПРИБОЈ – Радници Фабрике аутомобила јутрос су око 8.30 сати, живим зидом и са два камион на улазу у Прибој, блокирали барску пругу и регионални пут Прибој – гранични прелаз Увац, према БиХ.

Прекинут је железнички, аутобуски и камионски саобраћај у овом делу Лимске долине, док се путничка возила провчале уском заобилазницом изнад старог млина. На барикадама се једино пропуштају санитети и друга возила са болесницима.

– Ако треба, остајемо и десет дана, даноноћно – дао је свима до знања председник Штрајкачког одбора Славко Драгаш, подсећајући да већ дест дана траже исплату једну од пет заосталих плата, оверу здравствених књижица и одговор Владе Србије о судбини фабрике.

Камионџије су генерални штрајк започеле у петак, а јуче изјутра их је на шинама и путу било преко хиљаду. Са њима су били и генерални директор ФАП Зоран Заковић и председник општине Прибој Лазар Рвовић.

Међународни теретни воз, који саобраћа из правца Црне Горе, односно Бијелог Поља, за Србију, биће заустављен у Пријепољу, док један теретни воз чека у Пожеги да крене за Црну Гору.

Товарени возови са Фијатовим аутомобилима прошли су блокаду и саобраћају ка Бару, а празна композиција за превоз Фијатових аутомобила саобраћа из правца Црне Горе ка Србији и биће заустављен у Пријепољу.

Уколико се пруга не одблокира, међународни путнички воз који вечерас у 20.10 сати из Београда креће за Бар, са групом кола из Суботице и Новог Сада највероватније ће, без натоварених аутомобиле и без спаваћих и кушет кола, саобраћати само до Ужица. Међународни путнички возови из Црне Горе ка Београду саобраћаће због блокаде пруге само до железничке станице Пријепоље.

За сада Железнице Србије не организују аутобуски превоз између железничких станица Пријепоље и Ужице, али се и таква могућност разматра.

Подсетивши да је пруга Краљево – Крагујевац већ шести дан блокирана, то предузеће саопштило је да због блокада пруга и отказивања путничких и теретних возова трпе велике директне и индиректне штете, иако социјални протести радника у Прибоју и Крагујевцу ни на који начин нису повезани са железницом.

Уз сво уважавање права на радничке протесте, Железнице Србије подсећају да пруге не би смеле бити места на којима ће се такви протести организовати.

Како је наведено, блокаде пруга директно угрожавају безбедност саобраћаја, а железничаре и железницу онемогућавају да реализују уговорене обавезе и остварују транспортне приходе у путничком и робном превозу. 

Железнице Србије зато изражавају наду да ће блокаде барске и крагујевачке пруге што пре бити окончане, а саобраћај у најкраћем року нормализован, наведено је у саопштењу тог предузећа.

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћ државе привредницима постала омча око врата, извесна масовна отпуштања (видео)

5 (3) Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и Миша Релић из Удружења клубова …

Од суботе нова корона правила за послодавце и запослене

1 (1) Послодавац је дужан да за сва радна места донесе план примене мера за …

Један коментар

  1. i na toj trasi je zbog toga zabelezeno neznatno kasnjenje vozova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *