Радници кинеског „Циђина” у Бору најавили протесте од Видовдана
фото: Бета

Радници кинеског „Циђина” у Бору најавили протесте од Видовдана

Преговори с руководством ове кинеске компаније нису успели, држава није имала представнике нити се одазвала на позиве запослених, али је добра вест то да би данас требало да буде одржан састанак у Министарству рударства

После шест месеци тешких преговора синдиката у „Циђину” с пословодством ове кинеске компаније о закључењу новог колективног уговора, али и после недавно упућеног захтева да се у целу причу укључи државни врх Србије, уместо усвајања новог уговора, послодавац из Бора објавио је правилник о раду, а као одговор на целокупну ситуацију која их је задесила, радници планирају да организују протесте од понедељка, 28. јуна.

Најављени протести, каже за „Политику” Владимир Стефановић, председник Савеза самосталних синдиката металаца Србије у компанији „Циђин”, неће значити да ће радници обуставити рад, већ ће сваког дана на сат-два исказивати своје неслагање актуелним одлукама послодавца.

– Руководство компаније нас је „вукло за нос” претходних шест месеци, колективни уговор је одбачен, преговори нису успели, чак се ни држава која иначе има 37 процената власништва у кинеској компанији није оглашавала на ту тему. Сада сви желе да целу ситуацију помало „испеглају”, а заправо највише да се играју са синдикатима јер су чули да ћемо ући у протест испред генералне дирекције компаније. То планирамо јер послодавац више нема намеру да усаглашава зараде, нити да их повећава, иако је компанија свој капитал повећала и до три пута – открива Стефановић.

Он додаје да је правилник који је управо донет заправо списак права и обавеза који чини добру вољу послодавца, и у том смислу се разликује од колективног уговора.

– Да би исплаћивао зараде, послодавац је заправо био дужан да донесе неки акт. Тиме су нам само смањене јубиларне награде, неће нам се плаћати рад суботом и недељом, нема више усаглашавања зарада с процентом који је одредио Социоекономски савет – набраја Стефановић.

Подсећа да су све то биле одреднице прошлог колективног уговора, на које се обавезала кинеска компанија када је потписала уговор с државом Србијом о стратешком партнерству.

– Очекујемо да држава подсети челнике „Циђина” да закони у Србији морају да се поштују јер су они потписали уговор о стратешком партнерству у којем у члану 142 пише да наредни колективни уговор неће давати мања права запосленима. Они сада то хоће да изиграју и да свој капитал увећају на штету запослених – подсећа Стефановић.

Држава није имала представнике у преговорима, нити се одазвала на позиве запослених у „Циђину”, али је добра вест бар то да би данас требало да буде одржан састанак у Министарству рударства, од којег су представници синдиката у овој компанији, после три седмице чекања, коначно добили позив за разговор. Како незванично сазнајемо, на разговор су позвани и представници амбасаде НР Кине.

– Од државе очекујемо да некако примора представнике „Циђина” да седну за сто и коначно поштено почну да преговарају о новом колективном уговору. За то још има времена, до краја јуна. Исто тако се надамо и да ће овај правилник о раду бити повучен – истиче Стефановић.

Предлог новог колективног уговора синдикати су, иначе, оценили као лош јер се њиме умањују многе досадашње погодности за запослене у Бору и Мајданпеку, као што су топли оброк, сменски рад, регрес, минули рад, јубиларне награде… Ипак, будући да уговор није усвојен, послодавац је по закону морао да објави правилник о раду.

Како открива Часлав Гаврић, из УГС „Независност” у „Циђину”, компанија није одступала од својих ставова док су трајали преговори да би сада, с доношењем правилника, послодавац напрасно уважио поједине захтеве синдиката.

– Делимично су нам испунили захтеве, рецимо око годишњих одмора. Претходним колективним уговором имали смо у већем износу број дана годишњег одмора него што прописује закон, а сада, без обзира на то што нема новог колективног уговора, та правила остају на снази – наводи Гаврић.

У „Циђину” иначе има око 5.600 запослених. У последњем јавном обраћању руководство ове компаније подсетило је јавност да је за претходне две године запослено око 1.500 људи из Бора и Мајданпека, да је просечна зарада 97.824 динара, а око милијарду долара уложено је у отплату историјских дугова компаније.

Марија Бракочевић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ево зашто су се побунили адвокати: Ово ни Турци, ни Немци, нису радили народу! (видео)

Ево зашто су се побунили адвокати: Ово ни Турци, ни Немци, нису радили народу! (видео)

Злонамерни режимски ботови, али и необавештени, не знају тачно због чега се адвокати буне јер …

Лазаревац: Раднице у немачком ИГБ Аутомотиву падају у несвест јер нема ни воде ни климе

Лазаревац: Раднице у немачком ИГБ Аутомотиву падају у несвест јер нема ни воде ни климе

У задњих недељу дана десило се више инцидената у фабрици ИГБ Аутомотиве на Очаги.  Свакодневно …

2 Коментара

 1. Dr Milanče Mitovski

  ГДЕ ОДЕ РТБ БОР?

  Из рударског Бора града
  Свакодневно отрови и дим
  Прате и територију сада
  И трују нас немилице с тим.

  Где толики рекорди одоше,
  Много бакра, сребра и злата
  И Сосини рекорди прођоше,
  Бакар иде даље као из блата.

  Изградио топионицу нову,
  Рече да је и она из снова
  А РТБ Бора, нема га више,
  Паре, ко да их однеле кише.

  Сада кинески, а наш Зиђин
  За веома кратко време
  Израста у бакарни џин,
  А то ће рећи чији је спин.

  Рекорди бакра нам одоше
  Као и паре, сребра и злата
  Одавна нас наши пређоше,
  А Кинези све ваде из блата.

  • Ajde pali penzos imao si svoje vreme kad si mogao da menjas nesto a nisi.
   U rudnik dugova morao je da dodje kinez da vas podseti kako se radi lencuge samoupravljacke alkoholicarske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *