Радници спречили извршитеље да преузму Фабрику резног алата у Чачку

0
(0)

Радници Фабрике резног алата (ФРА) у Чачку спречили су данас судске извршитеље да заједно са полицијом принудно преузму погон те фабрике „Kуглична вретена“.

Радници су одбили да напусте радна места чиме су, 15. пут, спречили извршитеље да уђу у фабрички погон и наплате дуг од поравнања са једном чачанском приватном фирмом који је увећан на око 4,6 милиона динара.

На капији фабрике били су закачени велики транспаренти на којима је писало „Хоћемо да радимо, нећемо на улицу“, „Преживели смо санкције, бомбардовање, преживећемо и Привредни суд“, „Стоп правосудној и извршитељској мафији“, „Не избацујте нас на улицу, ми смо само поштени радници“ и „Не дамо куглична вретена“.

Председник Индустријског синдиката ФРА Душан Ђелић рекао је новинарима да се притисак и репресија над радницима и даље наставља.

„Осим прекршајних пријава које су радници добили и новчано кажњени са по 10.000 динара, сада стижу и кривичне пријаве и радници се позивају на саслушање код јавног тужиоца јер су, како се наводи у пријави, припадали групи која је спречавала службена лица у извршењу дужности“, навео је Ђелић.

Према његовим речима, Привредни суд у Чачку казнио је 53 радника ФРА новчаном казном од по 10.000 динара јер у фебруару нису дозволили судским извршитељима да уђу у погон те фабрике, а начелника полиције у Чачку Драшка Даријевића суд је казнио новчаном казном од 100.000 динара, због „неодговарајућег поступања полиције“ у случају принудног извршења над тим погоном.

Ђелић је оценио да се Привредни суд у Чачку „различито понаша у истој правној ствари“, у поређењу са Вишим и Основним судом у том граду.

„Имамо решења из Основног и Вишег суда у којима се одбијају предлози за спровођење извршења над погном ФРА, зато што та фабрика припада категорији предузећа која су под заштитом Министарства одбране јер су од стратешког значаја за потребе наменске индустрије“, рекао је Ђелић.

Он је додао да радници ФРА неће одустати од очувања радних места и најавио да ће у наредном периоду они одржати протест испред Министарства правде у Београду.

„Ми хоћемо само да сачувамо своја радна места, овде се ради о голој егзистенцији“, казао је Ђелић.

Раднике ФРА су подржали одборници највеће опозиционе одборничке групе у Скупштини Чачка „Двери“, међу којима је био и председник те странке Бошко Обрадовић.

Обрадовић је казао новинарима да радници те фабрике „трпе невероватну судску неправду“ јер извршитељи покушавају да преузму погон упркос одлукама Основног и Вишег суда у Чачку, као и решењу Министарства одбране да се над тим погоном не може спровести судско извршење јер је од интереса за одбрану државе.

„Овде се ради о криминалу и корупцији и народским речником говорећи изгледа да је неко ‘бацио око’ на ову атрактивну локацију“, додао је Обрадовић.

Менаџмент ФРА је купцу објекта пре седам месеци доставио понуду којом би био обештећен, али је он ту понуду одбио и сада инсистира на извршењу.

Фабрички синдикати и радници истакли су да се имовина ФРА од око 200.000 евра продаје за дуг од око 40.000 евра и позвали су надлежне органе да измене Закон о извршењу, како се имовина грађана и фирми не би продавала „испод сваке цене“.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

По новом закону које доносе напредни паразити радници само могу да штрајкују у кругу фабрике или предузећа

5 (3) РАДНИЦИ у Србији, ако се усвоји предложена верзија Нацрта закона о штрајку, своје …

НЕСТАЛО ПАРА? Жељко Митровић отпушта 150 радника на Пинку!

4.7 (3) Менаџмент телевизије Пинк у наредних 30 дана уручиће отказ одређеном делу запослених, пишу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend