ЕкономијаСрбија

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

* Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 милијарди евра или око 2.000 евра додатног дуга за сваког пунолетног грађанина. Мислим да је то већ довољно алармантно, те нема потребе да додајемо и нека будућа задужења која могу, али не морају да се реализују

_____________________________________________________________________________

ЈАВНИ дуг Србије је средином октобра 2020. године премашио 27 милијарди евра, укључујући и негарантовани дуг локалних самоуправа од око 400 милиона евра, рекао је професор Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) у Београду Горан Радосављевић.

“У јавни дуг улазе све оне обавезе по средствима која је повукла држава Србија, а оно што је потписано, а није повучено, постаће јавни дуг тек када се средства активирају”, рекао је Радосављевић за Бету.

Лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је да је Србија повукла 27 милијарди евра, а да дугује или ће дуговати наредних неколико година, 50,4 милијарде евра када средства буду повучена”.

Радосављевић је рекао да се “подразумева да ће неке обавезе у међувремену бити отплаћене, те свакако јавни дуг у будућности неће бити једнак простом збиру садашњег и свих уговорених будућих задуживања”.

“Стога тврдња да ће Србија у наредним годинама дуговати 50 милијарди евра јер је у овом тренутку договорила толики ниво нових задуживања, тешко да може да се потврди”, рекао је Радосављевић.

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

Додао је да је, судећи да је власт слабо ефикасна у реализацији јавних инвестиција, велико питање динамике повлачења кредита и да може да се деси, као и до сада, да многи рокови буду пролонгирани, а средства неповучена.

Та рачуница, како је рекао, по којој ће Србија ускоро дуговати 50 милијарди евра слична је рачуници по којој је Српска напредна странка (СНС) тврдила да је дуг Града Београда 2013. године био више од једне милијарде евра, иако је званично Министарство финансија потврдило да је дуг био око 450 милиона евра.

“У ових милијарду евра СНС је рачунао и све будуће камате и обавезе које су везане за отплату кредита, а које нису доспеле, што свакако није у складу са званичном методологијом нити је упоредиво са стварним стањем јавног дуга”, рекао је Радосављевић.

Истакао је “да без обзира на веома прљаву и непоштену кампању коју СНС већ девет година води и која је пуна лажи о свему, па чак и о нечему што је лако проверљиво, опозиција треба да се бори за истину” .

Према његовим речима истина је у овом тренутку да је Србија јула 2012. када је СНС преузео власт имала јавни дуг 15,45 милијарди евра, а да он данас износи преко 27 милијарди.

За претходних девет година Србија је, како је рекао, задужена за око 12 милијарди евра или око 2.000 евра додатног дуга за сваког пунолетног грађанина.

“Мислим да је то већ довољно алармантно, те нема потребе да овој причи додајемо и нека будућа задужења која могу, али не морају да се реализују”, рекао је Радосављевић.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. KAO BOLEN DOJČIN?

  Za osam godina vladavine ΛV je kao hipnotisan. Kod njega izbori i predizborna kampanja traju punih osam godina. Sada kada su izbori završeni, a niti je formirana Skupština niti Vlada on priča o izborima 2022. godine. Gladnoj raji, kojoj on to sve priča, razmišlja kako da se najede, gladna je i pored ogromnog “napretka” privrede, ekonomije i države kojih saamo on vidi, a njegovi klimaju glavom, uvlače mu se sve dublje i papagajski ponavljaju njegove reči i njegovo suludo ponašanje. Umesto da dopusti robotizovanoj mandatarki da nam objasni tehnologiju i projekat formiranja vlade, on sve to objašnjava, kao da je ona i slušaoci maloumnici, uči ih reda, rada i lepog ponašanja, kao da je bogom dan a ne na izborima izabran. Zanesen neki zanešenjak, kao da je vanzemaljac. Postavlja se pitanje, šta će pričati nakon njegovog, a Aninog, formiranja vlade, kada je sve u ovom kratkom vremenu hvalospevno govorio o prvom mestu u Evropi u privredi, najvećem porastu plata, a zatim i penzija kao u pesmi:

  Laži , laži Vere,
  Laži , kogo lažeš,
  Samo mene Vere ,
  Nemoj da me lažeš.

  Jas si imam Vere,
  Lele , jas si imam,
  Jas si imam Vere,
  Do tri bolesti.

  Prva bolest Vere,
  Lele , prva bolest,
  Prva bolest Vere-
  Strumički meani.

  Vtora bolest Vere,
  Lele , vtora bolest,
  Vtora bolest Vere-
  V tuđina će odam.

  Treta bolest Vere,
  Lele, treta bolest,
  Treta bolest Vere-
  Izgorev za tebe.

  Teške bolesti kao u našem društvu, a neizlečive takođe kao u našem društvu. Da li će biti bolje, biće ako kaže vispreni ΛV, a neće, Teške bolesti, a neizlečive takođe kao u našem društvu prevelikog zaduživanja i preuveličavanja privrednog i ekonomskog rasta kao nigde na kugli zemaljskoj, osim kod nas ili njega i bolesnog Dojčina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!