РАСПАДА СЕ МЕГАТРЕНД! Мића Мегатренд такође лажирао сопствене докторате!

0
(0)

На сајту Пешчаника објављен је још један чланак о лажним докторатима. Овога пута нису се бавили докторатом министра унутрашњих послова, већ докторатима његовог ментора Миће Јовановића, ректора Мегатренд универзитета. Убрзо након објављивања текста о лажним докторатима Миће Мегатренда, сајт Пешчаника је поново оборен!

Преносимо скраћено верзију истраживачког текста аутора Марка Милановића и Миљане Радивојевић.

– разлику од министра Стефановића, његов ментор изгледа има не један, већ два доктората: „Прву докторску дисертацију одбранио је на Лондонском универзитету 1983. године (менаџмент и индустријски односи), а другу (организационе науке) на Универзитету у Марибору 1991. године“.

Универзитет у Лондону (Университy оф Лондон) наравно постоји, али се он разликује од скоро свих других универзитета по томе што заправо представља федерацију других, мањих универзитета у оквиру њега, као што су Лондонска школа економије и политичких наука, Универзитетски колеџ Лондон, Империјални колеџ Лондон, Краљевски колеџ Лондон, итд, који опет сви у свом оквиру имају засебне факултете. Тако нпр. и ЛСЕ, и УЦЛ, и КЦЛ имају своје правне факултете.

Нико, дакле, не докторира (нити добија било коју диплому) на Универзитету у Лондону као таквом, већ само преко неког од његових конститутивних колеџа или института, а г. Јовановић није навео на ком је то колеџу или институту докторирао, пише у истраживању.

Аутори су извршили интернет претрагу база података за докторате у Великој Британији.

– Термине за претрагу које смо користили су биле разне верзије презимена (Јовановић, Јовановиц, Јовановицх, Yовановиц, Yовановицх). Затим смо у напредним претрагама тражили комбинацију презимена са годином докторирања (1983), типом тезе (ПхД), делом наслова („wорк мотиватион“), облашћу (органисатион, манагемент). Тези Миће Јовановића из 1983. ни трага. Нису, наравно, ни те базе података непогрешиве – можда се његова теза негде загубила, наводе аутори истраживања.

У тексту се скреће пажња на цитат из “званичне” биографје Миће Јовановића која је објављена на сајту новина Пресс.

– “Избачен са ФПН-а, Јовановић се, у јануару наредне године (1980, прим. аут.), обрео у Лондону, где – као талентовани млади научник – добија стипендију од британског Савета за национална академска звања (Цоунцил фор Натионал Ацадемиц Аwардс) за докторске студије и где – у новембру 1983. године – докторира на тему „Радна мотивација у индустријским односима самоуправљања“, код чувеног професора Стивена Вуда са Лондон Сцхоол оф Ецономицс, пишу аутори.

Аутори текста изражавају сумњу у то да је Мића Јовановић лично накитио своју биографију.

– Аха! Нема сумње да је ово из ректорових уста изашло – шта зна новинар Пресса ко је чувени професор Стивен Вуд (Степхен Wоод). Да није, можда, г. Јовановић докторирао на истој оној Лондонској школи економије на којој су докторирали (или докторирају) „ђачићи“ и „назови научници“ који су оспорили министров докторат? Одемо тако на сајт библиотеке ЛСЕ – опет нема ректоровог доктората, нити је има у библиотеци Дома Сената Универзитета у Лондону (Университy оф Лондон Сенате Хоусе Либрариес)., наводи се у истраживању.

Аутори истраживања су онда одлучили да ступе у контакт са дотичним професором који им је потврдио се не сећа Мићиног докторирања.

“Ја нисам био ментор Мићи Јовановићу као докторском кандидату на ЛСЕ. Он никада није био регистрован као студент на ЛСЕ.

Био је регистрован за ЦНАА диплому [дипломе које су у Енглеској давале више школе, а правно су изједначене универзитетским дипломама, прим. аут.]на Портсмуту током које сам ја имао извесну менторску улогу, мада не могу да се сетим колика је та улога формално била. Он је поднео дисертацију на усмену одбрану, и у тој фази је одлучено да му се не додели докторат. У нацрту су постојали значајни проблеми што је захтевало значајну ревизију (мајор ревисион – уместо обарања на одбрани тезе, од студента се захтева да је у врло великој мери преради и поново поднесе на одбрану, прим. аут). Колико ја знам он никада није поднео ревидирану тезу. Претпостављам да морате да питате на Портсмуту. Али могу са сигурношћу да кажем да није докторирао на ЛСЕ”, наводи професор Вуд у имејлу ауторима текста.

Аутори још додају да постоје бројна неслагања када је реч о Мићиној званичној биографији и чињеница.

– Све и да је будући ректор и власник Мегатренда тамо докторирао, он то није учинио на Лондонском универзитету/Универзитету у Лондону, како пише у својој званичној биографији.

Портсмут 1983. није ни имао универзитет, већ вишу школу (Портсмоутх Полyтецхниц). Јовановић у својој званичној биографији иначе тврди да је и тамо и на ЛСЕ предавао као гостујући професор, мада је нејасно како је то могао бити пре доктората.

Јовановићева дисертација иначе не постоји ни у каталогу библиотеке Универзитета у Портсмуту, у који је виша школа прерасла 1992. Ни преписка са Архивом Универзитета у Портсмуту није уродила плодом, пошто нема ни спомена Мићине тезе, пише у истраживању.

Аутори су на крају одлучили да контактирају надлежне службе у Лондону и Порсмуту како би прибавили валидан доказ да је Јовановић заиста докторирао у Великој Британији, али били су неуспешни.

– Наш коначни корак у расветљавању мистерије ректоровог доктората био је да пишемо централним административних службама универзитета у Лондону и Порсмуту, као и служби Отвореног универзитета (Опен Университy), који управља архивом ЦНАА програма, да би их питали да ли је Јовановић икада био регистрован као докторски студент на неком од тих универзитета, односно да ли му је докторат додељен.

ЦНАА програм нас је обавестио да они не поседују информацију о било каквој стипендији г. Јовановића. Секретаријат Универзитета у Лондону нас је такође обавестио како они немају никакав податак о докторату г. Јовановића из 1983 („Wе до нот хаве а рецорд оф а ПхД фром 1983 ундер тхис наме.“), наводи се у истраживању.

Аутори наводе да постоје бројне друге небулозе у Мићиној биографији као што је одликовање које је добио од шпанског краља 2013. године.

– Неке од њих не можемо нити желимо да проверавамо, нпр. тврдњу да га је у фебруару 2013. одликовао шпански краљ Хуан Карлос (Његово Величанство управо је абдицирало, па не желимо да га масирамо питањима о Мићи).

То није једино ректорово одликовање – он наводно има и „титулу официра – витеза британског реда Флеур де Лyс.“ Шта је тачно тај витешки ред нисмо били у стању да установимо, осим да он наравно не представља део званичног британског система почасти, и да га спомињу у неким смутљивим књигама које су инспирисале Да Винчијев Код Дена Брауна (види овде и овде).

Такође нисмо били у стању да утврдимо да ли је ректор, како тврди, у „периоду између 1983. и 1989. био члан истраживачког тима Института за технологију Масачусетс (Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy) на пројекту „Будућност рада аутомобилске индустрије са фокусом на роботизацији процеса производње”. Једино што можемо да кажемо то је да Гоогле претрага домена мит.еду и каталога библиотеке МИТ не даје ниједан резултат за аутора Мићу Јовановића, пише у истраживању.

Аутори доказују још да су признања која је Мића примао од реномираних образовних установа путпуно лажна.

Можемо да основано кажемо да је потпуно лажна ректорова тврдња да је 2007. понео “признање Међународна Сократова награда Универзитета у Оксфорду, за достигнућа остварена у науци, образовању и култури.”

Универзитет у Оксфорду такву награду не додељује. То чини извесна независна компанија под именом Еуропе Бусинесс Ассемблy, која своје седиште има у граду Оксфорду, а са којом Универзитет у Оксфорду нема никакве везе, откривају аутори.

Аутори текста на крају истраживања наводе да постоји основана сумња да Мића Јовановић никада није докторирао на унверзитета које навод у његовој званичној биографији.

Аутори позивају Мићу Јовановића да званично објави докторску дисертацију и напомињу да ће бити вољни да му упуте јавно извињење уколико докаже да су погрешили.

Након објављивања доказа да је Мића Јовановић, ректор универзитета Мегатренд, такође лажирао докторске дсертације, сајт Пешчаника је поново оборен.

Почело је распадање универзитета Мегатренд, али када Мегатенд буде падао пада ће имноге политичке личности, али са њима и држава! Нема политичара који није предавао на Мегатренд универзитету, а многи од њих су на том универзитету и дипломирали или докторирали.

ИЗВОР: Пешчаник, Телепромптер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови Београд: Шапић направио коалицију са СНС-ом

0 (0) Након што је Шапић подржао срамни Споразум у Вашингтону добио је и награду. …

Свештенство Критске Православне Цркве иступило против ношења маски у храмовима

5 (2) Бројни свештеници у Хањи на Криту, отворено у својим проповедима говоре да је …

6 Коментара

 1. IMA LI NESTO ORGINALNO U OVOJ DRŽAVI SRBIJI ILI SMO I MI SRBI FALSIFIKAT….

 2. ma kod nas je sve lazno od 2000 na ovamo

 3. cak se pitam jesam li ziv ili sam samo profil na fejsu

 4. Miodrag Tomić Stublinski

  Srbi sa Kosova patrioti ste do jaja –
  u nedelju glasajte za Haradinaja.
  + + +
  Kod tolikih plagijata –
  ispade da je ovaj Nebojšin original falsifikata.
  + + +
  Dok pravi doktor nauka čami u Haškom tribunalu –
  u Beogradu doktorom mogu da proglase
  proverenu budalu.
  ++ +
  Naš Predsednik ima mnogo dobar grobarski alat –
  baš je čudno što ne počinje da piše doktorat.
  + + +
  U Trendu su nam Mega doktori :
  Dr-voseče, Dr-ipci, Dr-kadžije, Dr-patori.
  + + +
  Vučiću od Angele Merkel ćeš dobijati ćuške-
  makar se još sto puta odrek`o „Baćuške“.
  + + +
  Ša ,bre, brate fali doktoru, ša kaži ?
  ništa, bre, platio mi…ša ti je platio? Pa Ša(piće).
  + + +
  Ode loš – dođe Ološ.
  + + +
  Doktorirao dok se zajebavao –
  malo se zajebao – nije „mentalno razgibavao“.
  + + +
  Doktore Neboša Srbija se divi tvom doktorskom umeću –
  Srbiju ćeš iz mrtvih podići igrama na sreću.

  7. juni 2014.

 5. Дружина

  ДРУЖИНА ФИНА
  ПРЕДСЕДАВА
  БЛЕНТАВ ДОКТОР
  НЕША СЛИНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend