Расправа о амандманима на Закон о планирању на ивици физичког инцидента

Расправа о амандманима на Закон о планирању на ивици физичког инцидента

Расправа о амандманима на измене Закона о планирању и изградњи у Скупштини Србије протекла је на ивици инцидента и физичког обрачуна између посланика Српске радикалне странке и министарке грађевинарства и саобраћаја Зоране Михајловић.

Радикали су готово три сата оптуживали министарку да је шпијун и издајник, да ради против интереса државе и да је зато крајње време да је председник Србије Александар Вучић склони из владе. Министарку су више пута частили и епитетима “лопужа –лоповска“, а поклонили су јој и розе памучне гаћице како би, како су објаснили, употпунили њен гардаробер. Одговор министарке био је да је то гола радикалска лаж, а то је писало и на транспаренту који је показала са министарског места у парламенту. Радикали су транспарент поцепали.

Полемику је отпочела Вјерица Радета која је оценила да се Закон о планирању и изгардњи мењао до сада 14 пута и да га је немогуће поправити било каквом исправком и да су зато радикали кроз амандмане тражили брисање свих 54 члана тог закона. Напредњаци су у одбрани министарке Михајловић навели да су њени резултати видљиви и да не могу да прихвате оптужбе да је издајник.

Посланица СНС Kатарина Ракић оценила је да амандмани СРС “брише се” немају смисла, али и да су досадашње измене закона дале резултате, јер су довеле до повећања броја грађевинских дозвола и да Србија сада има 53.642 отворених градилишта.

Узвратила је Вјерица Радета, посланица СРС, напомињући да Ракић има личног разлога да брани министарку Михајловић.

“У визији Зоране Михајловић Kатарина Ракић је будући директор Kоридора Србије, а њен муж директно од Зоране добија дозволе за превоз. Зато се посланица Ракић појављује у Скупштини само онда када треба да брани министарку“, рекла је Радета, док посланица СНС ништа од свега није демантовала.

Реаговао је шеф напредњака Александар Мартиновић који је оценио да радикали воде лични рат са Зораном Михајловић и Kатарином Ракић и да то не доприноси демократском карактеру парламента.

“Хоћете ли да наводимо имена посланика из ваше посланичке групе чије супруге раде овде у парламенту или у неким другимн државним органима. То нема никаквог смисла, рекао је Мартиновић, додајући да у СНС нема издајника српског народа, већ постоје људи само различитих погледа.

Радета је одговорила да је једина заслуга Михајловић „Бехтел где је буџет оштећен за 300 милиона евра“ и да је „јавна тајна у Србији да је Зорана шпијун у Влади Србије“.

Мартиновић је узвратио питањем „шта је издала Зорана Михајловић, тако сте тврдили и да је Вучић издајник. Шта је то Вучић издао? Тако сте тврдили да Вучић само што није потписао неки папир којим се одриче суверенитета на Kосову и Метохији. Где је тај папир?“

Мартиновић је одговорио и на коментаре да је јуче именован на седму функцију – члана Савета Универзитета са привременим седиштем у Kосовској Митровици и поновио да та функције није плаћена и да се тог посла прихватио „зато што жели да помогне универзитету и српском народу у јужној српској покрајини.

Након више од три сата слушања радикалских оптужби министарка Михајловић је рекла да нема намере да се правда за свој приватни и пословни живот, јер све што су радикали изрекли је лаж.

”Прва лаж је да смо амерички амбасадор и ја за Моравски коридор узели 300 милиона евра, јер није било ни једне кинеске понуде. Лажете да сам шпијун. Постоје институције у овој држави, па доикажите то. Немам никакве везе са тим што је један директор једног предузећа примио мито и тамо је где му је место. Мене не тражи ниједан суд, вас траже судови и све што сте до сада изговорили о мени и о мом раду је лаж. Све инспирације које имате не могу да избришу ниједан километар изграђених путева и пруга за које је задужено моје министарство. Исто сте радили и пре двадесет година и извлачили пиштоље на студенте. Поднесите кривичне пријаве“, рекла је Михајловић, док су радикали негодовали због тога што је министарка прекорачила време за дискусију.

Председавајући парламента због настале тензије у скупштинској сали одредио је петоминутну паузу у којој је из министарске клупе раширен транспарент ”радикалске лажи“, на које су радикали пришли до Зоране Михајловић где је настала препирка, уз упозорење председавајућег радикалима да се врате у скупштинске клупе.

Ни након паузе и покушаја страсти се нису смириле, јер је Радета оценила да ниједан министар није до сада никада изговорио толику салву лажи на рачун једне посланичке групе. Радикал Милорад Мирчић обавестио је министарку Михајловић да су јој радикали припремили један фини поклон, који можда неће бити по укусу министарке. Он је посланицима показао велике розе памучне гаћице на туфне, а посланица радикала Ружица Николић иако је зарадила две опомене успела је да поклон преда министарки.

Уследила је поново пауза у којој је министарка Михајловић новинарима у скупштинском холу рекла да је морала да одговори на радикалске лажи, али да насиље које се затим догодило није очекивала.

„То што су радикали добацивали не могу ни да поновим, а онда су ми пришла три посланика СРС Вјерица Радета, Филип Стојановић и Ружица Николић и насрнула на мене. То је недопустиво. Kако се то зове? Извините шта још треба да се деси да ми кажемо да је дошло до насиља у Парламенту“, питала је Михајловић и рекла да ће наставити да се бори против насиља сваке врсте, као што је то до сада увек чинила.

Након паузе шеф скупштинских напредњака Александар Мартиновић покушао је да буде глас разума. Замолио је министарку и радикале да седницу врате у нормалне токове како не би бацили сенку на посету Александра Вучића Дрвару и Мркоњић граду. Он је замолио председавајућег да повуче опомене које је изрекао ради повратка на цивилизовану расправу. Да је расправа далеко од цивилизацијског духа показала је још једна петоминутна пауза коју је председавајући био принуђен да изреекне.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија у блокади: Колима на демонстранте, оборена жена у Прељини (видео)

Србија у блокади: Колима на демонстранте, оборена жена у Прељини (видео)

Како је претходно било најављено, почела је блокада путева у Србији на осам локација. Пошто …

Еколошки устанак: Власт лаже грађане, захтевамо да се објаве сва документа о Рио Тинту

Еколошки устанак: Власт лаже грађане, захтевамо да се објаве сва документа о Рио Тинту

Покрет Еколошки устанак позвао је Владу Србије да сместа обелодани сва документа која су потписана …

Један коментар

  1. Зорана је на одстрел, чим је напада она банда, а она друга банда је као брани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *