Ратари сами сачували задругу

0
(0)

ЖАБАРИ – Од четрдесетак некадашњих земљорадничких задруга у општинама средњег Поморавља, Ресаве, Млаве и дела Браничева, које се поодавно не баве основном делатношћу јер је њихова имовина проћердана, до данас рад није прекидала једино она која се зове „Митар Трифуновић Уча“. У Симићеву код Жабара, наиме – после пропадања ранијих задруга – нису чекали на најављивани закон о новом виду организовања пољопривредника, већ су наставили пословање и до данас раде по старом „рецепту“.

Сачували су објекте и другу имовину, имање редовно обрађују и кредитирају производњу око 400 коопераната, којима обезбеђују сав репроматеријал и заштитна средства – у замену за пшеницу и кукруз, после жетве…

– Управа и група напредних произвођача из нашег села нису дозволили да задружна имовина постане ничија, па су се сами организовали. Њих 25 је, пре десетак година, удруживањем преузело бригу о нашој задрузи – каже млади директор, економиста Душан Николић који, са шефом рачуноводста и магационером, спроводи одлуке оснивача, односно власника Задруге.

НАГРАДА

ЗАТО што негују кооперацију са око 400 произвођача у пречнику од Свилајнца до Пожаревца, односно од Петровца до Велике Плане, али за унапређење производње, предузимљиви људи из Симићева недавно су добили високо признање Задружног савеза за Браничевски и Подунавски округ.
Истина, због намиривања великих затечених дугова, морали су да продају тракторе и другу механизацију, па 32 хектара имања – колико им је остало после реституције, односно повраћаја исто толико земље старим власницима – мобом обрађују оснивачи. При томе, свој рад не наплаћују, већ увећавају вредност акције…

– Приходе остварујемо и издавањем у закуп задружног стана, те продавнице, магацина и других објеката. Опремамо два своја хангара од по 500 квадрата за складиштење своје и пшенице из кооперације, коју смо досад чували у туђем силосу, а убудуће ћемо остварити значајну уштеду – додаје Николић, наводећи и да су, после подужег судског процеса, успели су да наплате седам милиона динара од старих дужника Задруге.

 

Г. М. ЗОРИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *