Ратна авијација Србије као имитација

0
(0)

Тако ову фазу пропадања ловачке авијације назива Бориша Мандић, инструктор на „миговима”, а последња би била – капитулација

Иако су ремонтовани, „мигови 29” Војске Србије не служе својој сврси – заштити ваздушног простора! И раније су објављиване информације о проблемима које има Ратно ваздухопловство и ПВО, авиони нису летели због проблема са гумама и акумулаторима које је српској војсци, после силних перипетија, поклонио руски председник Владимир Путин, али сада су иза овог озбиљног упозорења именом и презименом стали људи из струке – бивши пилоти „мигова”. Придев „ратно” враћен је недавно у назив некада елитног вида војске, због традиције и јачања борбеног духа, али ако се убрзо нешто не промени питање је да ли ће ваздухопловство моћи да одговори на изазове „борбеног задатка у миру”, како пилоти називају заштиту ваздушног простора земље.

Глас, могло би се рећи апел, па и вапај, стигао је од чланова Удружења надзвучних пилота „2Ма+”, које окупља пилоте који су летели брзином већом од два маха, односно дупло брже од брзине звука. Имају 138 чланова, a знају и колико је пилота са простора бивше СФРЈ летело брже од звука – тачно 638. Чак 69 њих погинуло је у мирнодопским несрећама и ратним дејствима, двојица се воде као нестали, а 27 њих се успешно „катапултирало”, то јест спасило се падобраном. О својим ратним акцијама не желе да говоре, бар не за сада.

Председник удружења је Бориша Мандић, пензионисан у чину потпуковника, у напону животне снаге, како се то већ често дешавало са официрима током минулих двадесетак година. Он је, осим што је био пилот ловац, био и инструктор на „миговима”. У разговору за „Политику” истиче да намера овог клуба елитних пилота није конфронтација са било ким, посебно не политичко обрачунавање, већ једноставно жеља да се грађанима јасно каже да је ловачка авијација корак од потпуног пропадања.

– У питању су пилотска колегијалност и солидарност, па и официрска част. Колеге које су данас у војсци о овим стварима не могу да говоре, али ми можемо – каже Мандић.
Он сматра да „мигови 29” нису ремонтовани „како треба”, па је овај и данас респектабилан авион, развијен још у време СССР-а, изван „дежурне паре”, како се стручно назива дежурни пар авиона и пилота, у сваком тренутку спреман за полетање у пресретање летелица које неодобрено уђу у ваздушни простор. Он сматра баналним разлогом да ловачка авијација не лети због проблема у обезбеђивању гума и акумулатора, уверен је да су проблеми бирократске природе, а не у службама које деценијама обезбеђују логистичку подршку за „мигове”.

Јавност иначе не зна детаље везане за употребљивост у Русији ремонтованих „мигова 29”, управо је то био повод за својеврстан сукоб између Министарства одбране и Родољуба Шабића, повереника за информације од јавног значаја. Шабић је, наиме, по жалби агенције Бета наложио министарству да овој новинској агенцији достави детаљне одговоре на питања о употребљивости „мигова 29” у систему ПВО („дежурна пара”). Међутим, министарство силе га игнорише сматрајући да је то податак од значаја за националну безбедност који не сме бити обелодањен. Са друге стране, држава се олако одриче пилота у чије образовање и обуку је много уложила. Тако је Селко Хаџић, опитни пилот, данас пилот „ербаса” „Ер Србије”. Ипак, и он се прикључио апелу за опстанак ловачке авијације.

На аеродромској стајанци у Батајници – „миг 29” (Фото Танјуг)

– Општепознато је да имамо проблем са застарелом техником, али још опасније је то што су људски ресурси на измаку, мало је пилота обучених на ловачким авионима, па неке од њих сам још ја обучавао док сам био у војсци – каже Мандић.
Међутим, исто тако је општепознато да држава нема новца за многе потребе, па га вероватно није лако обезбедити ни за потребе ловачке авијације. Да је у ситуацији да одлучује, у овим условима, какву би одлуку донео наш саговорник?

– Упркос свему, и данас новца за војску има, питање је где се усмерава. „Миг 29” је скуп за одржавање. По мом мишљењу, у овим финансијским условима, Србија треба да постојеће „мигове 21” ремонтује и модернизује по такозваном индијском моделу, како је то са својим „миговима 21” урадила ова земља. „Миг 29” је добар авион, али држави величине Србије чак више одговара „миг 21”. За његово полетање довољно је три до пет минута, док је за „миг 29” неопходно десет до дванаест минута, а за то време незвани гост већ може напустити наш ваздушни простор – објашњава Мандић.
Он сматра невероватним да се сада у „дежурној пари”, због мањка исправних авиона, држи двоседа верзија „мига 21” без радара и адекватног наоружања! Он ту фазу пропадања авијације назива „имитација”, јер се практично само имитира пар спремних ловачких авиона. А последњу фазу назива „капитулација”, престанак постојања ловачких авиона.

– И то може бити решење да неко јасно каже: Не треба нам ловачка авијација. Међутим, то би било катастрофално решење за Србију и изашли смо у јавност са овим проблемом управо да би то спречили – истиче Мандић.

Пресретања – од залуталих спортских авиона до бомбардера

У пракси пресретања уљеза у ваздушном простору Србије се дешавају ретко. Пре извесног времена „дежурна пара” „мигова 21” полетела је под узбуном у пресретање мање летелице која је из Хрватске ушла у ваздушни простор Србије, а чији пилот није одговарао на позиве контроле лета. Испоставило се да је реч о Италијану који је слетео на спортски аеродром у близини Сремске Митровице, навиклом на слободно летење преко држава ЕУ и затеченим сазнањем да су „мигови” послати на његов спортски авион. Наравно, пресретачки задаци у данашњем свету могу бити далеко озбиљнији, попут оних који се у последње време дешавају у близинама обала Велике Британије или Норвешке, када ловци ових држава превентивно полећу у пресретање руских бомбардера који лете уз ваздушни простор ових држава НАТО-а. 

Министарство: лете када су исправни 

Након извршеног генералног ремонта авиона „миг 29”, у склопу ког је урађена и делимична модернизација дела опреме и уређаја ваздухоплова, авиони се налазе у летном стању и на њима се врши летачка обука и одржавање тренаже пилота, наводи се у одговорима Министарства одбране на питања „Политике” о исправности и употребљивости авиона „миг 29”. „Авиони „миг 29” и „миг 21”, поред реализације редовних летачких задатака извршавају и задатке у саставу дежурних снага система ПВО. С обзиром на то да летење зависи од техничке исправности, авиони не лете док се уочена техничка неисправност не отклони. По завршетку радова на авионима се обављају пробни летови за проверу техничке исправности, након чега настављају са извршавањем летачких задатака. Такав случај је био током 2014. године у вези са акумулаторима, са чиме је јавност била упозната”, наводи се у допису Министарства одбране „Политици”. 

 
Милан Галовић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дефицит буџета Србије у првој половини ове године 304,8 милијарди динара

5 (2) У првој половини ове године дефицит буџета Србије износио је 304,8 милијарди динара, …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

32 Коментара

 1. Zalosno je sve to .. Srbija ulaze pare u sve sto ne treba .. Nedao bog da nas ponovo neko napadne… Najebali smo svi ko zuti bez aviacije

 2. Zalosno je sve to .. Srbija ulaze pare u sve sto ne treba .. Nedao bog da nas ponovo neko napadne… Najebali smo svi ko zuti bez aviacije

 3. Неко је решио да Србија остане без ловачке авијације/погодите КО/.Једина реална опција Руси,отпада јер нам командује НАТО.Са друге стране Америка нас је једва разоружала,не пада јој напамет да нас поново уздиже војно.На једвите јаде се продужавају ресурси и Орловома,на по 5 година,тако да ни стање са јуришном авијацијом није сјајно….

 4. Неко је решио да Србија остане без ловачке авијације/погодите КО/.Једина реална опција Руси,отпада јер нам командује НАТО.Са друге стране Америка нас је једва разоружала,не пада јој напамет да нас поново уздиже војно.На једвите јаде се продужавају ресурси и Орловома,на по 5 година,тако да ни стање са јуришном авијацијом није сјајно….

 5. Могу послужити као тренаржери на земљи.

 6. Могу послужити као тренаржери на земљи.

 7. kad bajatović ima veču platu nego svi piloti ratnog vazduhoplovstva,šta reći a ne zaplakati,jebite im majku bezobraznu,vi bar imate muda…bog neka bude uvek uz vas…

 8. kad bajatović ima veču platu nego svi piloti ratnog vazduhoplovstva,šta reći a ne zaplakati,jebite im majku bezobraznu,vi bar imate muda…bog neka bude uvek uz vas…

 9. Sramota i bruka nacionalna, imali kraja tome narodeeee……………………!!!???

 10. Sramota i bruka nacionalna, imali kraja tome narodeeee……………………!!!???

 11. mig 21 kako god ga uradili ne moze da se meri sa danasnjim lovcima -29-ka ima daleko novije varijante -a lova za to je ovde u ovih 10 godina 51 milijarda $ je izneta +ovih 5 godina jos mozda preko 20 milijardi $ -tako da bi smo bili posle amerikanaca i rusa najjaca sila na zemlji sa oko 10 nosaca aviona uss „ronald reagan“ i kojih 600 najmodernijih lovaca -kraj za to su odgovorni djinjjdic,kostunica,tadic,nikolic,vucic i njihovi satrapi!! http://www.slobodnaevropa.org/content/hadson-kako-je-iz-srbije-izvuena-51-milijarda-dolara/25126407.html

 12. mig 21 kako god ga uradili ne moze da se meri sa danasnjim lovcima -29-ka ima daleko novije varijante -a lova za to je ovde u ovih 10 godina 51 milijarda $ je izneta +ovih 5 godina jos mozda preko 20 milijardi $ -tako da bi smo bili posle amerikanaca i rusa najjaca sila na zemlji sa oko 10 nosaca aviona uss „ronald reagan“ i kojih 600 najmodernijih lovaca -kraj za to su odgovorni djinjjdic,kostunica,tadic,nikolic,vucic i njihovi satrapi!! http://www.slobodnaevropa.org/content/hadson-kako-je-iz-srbije-izvuena-51-milijarda-dolara/25126407.html

 13. “У разговору за „Политику” истиче да намера овог клуба елитних пилота није конфронтација са било ким, посебно не политичко обрачунавање, већ једноставно жеља да се грађанима јасно каже да је ловачка авијација корак од потпуног пропадања.“ Поштовани војни пилоти, у овој реченици лежи узрок свих ваших и наших проблема. Када кажем ваших, мислим на војску Србије. Када кажем наших, мислим на грађане Србије. Изгледа да нико није спреман да се бори за ову нашу Србију, нико неће да се замера, нико неће да се “политички обрачунава“. Да ли смо сви свесни, изгледа да нисмо, ако нико ко реално представља елитни део друштва, као нпр. војни пилоти, нема храбрости да се политички обрачуна са овом издајничком власти, онда можемо доћи у ситуацију да се борба пренесе на улице наших градова. Можда ми се само чини, али изгледа да ова власт чини све што је у њеној моћи да гурне незадовољне и очајне људе на улицу, на неки нови мајдан можда?! Да ли у складу са својим, или идејама блеровских саветника увезених или наметнутих са запада, није ни важно. Тензије су све веће, расте очај међу људима. Већ сам коментарисао текстове везане за стање у војсци Србије, а изгледа да се ништа не мења на боље. Војска и даље ћути, а земља је нападнута и извана и изнутра, истовремено. Да ли је стварно битније да имамо неколико оперативних војних авиона, од тога да цео систем одбране Србије почива на диктату запада, да не треба да имамо војску и технику какву смо не тако давно имали. То изгледа никоме не смета! Шта би се десило када би нас опет напали, као 1999. године, а то је увек постоји као могућност? Лешинари и грабљивци одавно круже око нас. Ко ће овај пут изаћи на границе Србије, која војска са којим људством и техником? Или ћемо се одмах предати, уз спорадичан отпор најтврдоглавијих појединаца? Ко данас и вечерас брани Србију и са чиме?! Неће пилоти да се политички обрачунавају. А како и да ли уопште могу и хоће? Ко чува грађане, ако елитни припадници војске чекају да се нађе неко ко ће да сачува њих? Сулуда ситуација, зар не? Ово више није држава, ово је смејурија и спрдачина. Ми обични људи остављамо коментаре овде, јер не постоји друго место где би то могли, или смо ограничени бројем слова или смо сасечени од стране неког полуписменог администратора-цензора, лојалног газди и великом вођи. Они који би нешто могли да ураде, чији глас има огромну тежину, ћуте у својим мишјим рупама и неће да се политички обрачунавају. Срам вас били кукавичлука који демонстрирате у миру, а доказали сте своју храброст када је то требало, у рату. Видите ли колики је то парадокс: нисте жалили своје животе, многе ваше колеге су убили НАТО зликовци, а сада када је мир ви се нечега бојите? Чега се бојите? Кога? Да ли је непријатељ данас толико страшнији од оног 1999. године?Докле тако? Битно да имамо мекдоналд и кока колу, јебеш све друго што треба да чини државу Србију? Јефтино се продајемо, за отров са запада и тапшање блерових саветника по рамену. Немој само да се политички обрачунавамо, ни случајно!

 14. “У разговору за „Политику” истиче да намера овог клуба елитних пилота није конфронтација са било ким, посебно не политичко обрачунавање, већ једноставно жеља да се грађанима јасно каже да је ловачка авијација корак од потпуног пропадања.“ Поштовани војни пилоти, у овој реченици лежи узрок свих ваших и наших проблема. Када кажем ваших, мислим на војску Србије. Када кажем наших, мислим на грађане Србије. Изгледа да нико није спреман да се бори за ову нашу Србију, нико неће да се замера, нико неће да се “политички обрачунава“. Да ли смо сви свесни, изгледа да нисмо, ако нико ко реално представља елитни део друштва, као нпр. војни пилоти, нема храбрости да се политички обрачуна са овом издајничком власти, онда можемо доћи у ситуацију да се борба пренесе на улице наших градова. Можда ми се само чини, али изгледа да ова власт чини све што је у њеној моћи да гурне незадовољне и очајне људе на улицу, на неки нови мајдан можда?! Да ли у складу са својим, или идејама блеровских саветника увезених или наметнутих са запада, није ни важно. Тензије су све веће, расте очај међу људима. Већ сам коментарисао текстове везане за стање у војсци Србије, а изгледа да се ништа не мења на боље. Војска и даље ћути, а земља је нападнута и извана и изнутра, истовремено. Да ли је стварно битније да имамо неколико оперативних војних авиона, од тога да цео систем одбране Србије почива на диктату запада, да не треба да имамо војску и технику какву смо не тако давно имали. То изгледа никоме не смета! Шта би се десило када би нас опет напали, као 1999. године, а то је увек постоји као могућност? Лешинари и грабљивци одавно круже око нас. Ко ће овај пут изаћи на границе Србије, која војска са којим људством и техником? Или ћемо се одмах предати, уз спорадичан отпор најтврдоглавијих појединаца? Ко данас и вечерас брани Србију и са чиме?! Неће пилоти да се политички обрачунавају. А како и да ли уопште могу и хоће? Ко чува грађане, ако елитни припадници војске чекају да се нађе неко ко ће да сачува њих? Сулуда ситуација, зар не? Ово више није држава, ово је смејурија и спрдачина. Ми обични људи остављамо коментаре овде, јер не постоји друго место где би то могли, или смо ограничени бројем слова или смо сасечени од стране неког полуписменог администратора-цензора, лојалног газди и великом вођи. Они који би нешто могли да ураде, чији глас има огромну тежину, ћуте у својим мишјим рупама и неће да се политички обрачунавају. Срам вас били кукавичлука који демонстрирате у миру, а доказали сте своју храброст када је то требало, у рату. Видите ли колики је то парадокс: нисте жалили своје животе, многе ваше колеге су убили НАТО зликовци, а сада када је мир ви се нечега бојите? Чега се бојите? Кога? Да ли је непријатељ данас толико страшнији од оног 1999. године?Докле тако? Битно да имамо мекдоналд и кока колу, јебеш све друго што треба да чини државу Србију? Јефтино се продајемо, за отров са запада и тапшање блерових саветника по рамену. Немој само да се политички обрачунавамо, ни случајно!

 15. Ja sam radio 92…i 93 u letackoj helikopterskoj jedinici 9688 batajnica…po struci aviomehanicar….vojska koja je menjala znakove….i bila je politicka vojska tako je zavrsila kako je zavrsila….ja kao srbin sam bio nepodoban jer sam i imao skolu….nista prakticno nisam naucio za tih godinu dana jer je to bila politicka vojska…………….pa gospodo ….ili drugovi…dzabe plata…beneficije…najbolje picke ste jebali……………..toga nema vise idete na smetliste srpsko…………………nestali ste

 16. Obnova lovačke avijacije je jedino moguće rešenje, ovo je sve krpljenje. Što je još važnije Srbija mora imati snažnu protiv vazdušnu odbranu, i izvući iskustva iz NATO agresije. Moramo biti sposobni stvoriti svoje moderno naružanje ne čekati milost drugih.

 17. Obnova lovačke avijacije je jedino moguće rešenje, ovo je sve krpljenje. Što je još važnije Srbija mora imati snažnu protiv vazdušnu odbranu, i izvući iskustva iz NATO agresije. Moramo biti sposobni stvoriti svoje moderno naružanje ne čekati milost drugih.

 18. Časni ljudi iz struke, pošteno kažu ! Ali, OVI ne tretiraju struku : ni pilote, ni arhitekte za Bal na vodi, ni inženjere telekomunikacija za privatizaciju Telekoma …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *