fbpx
фото: Пиксбеј

Разоружавање о трошку грађана

4.7
(22)

Учланио сам се у стрељачки клуб и пуцао, извадио лекарско уверење, платио све таксе и добио потврду да нисам под истрагом, али џаба, малу чешку ’збројовку’ – пиштољ који сам наследио од покојног оца, не могу да региструјем.

Овим речима наш читалац Гојко Велебит из Београда објашњава апсурдну ситуацију у којој се нашао. Он безуспешно покушава да на званичан начин промени стари оружани лист за нови – биометријски. Пошто му до сада то није пошло за руком, ангажовао је и адвоката.

И председник Србије Александар Вучић је недавно први пут констатовао да постоје проблеми у спровођењу Закона о оружју и муницији. Овај акт поменут је у емисији „Ћирилица” на ТВ Хепи, емитованој у понедељак, у којој је гостовао председник Србије. Одговарајући на питања гледалаца, конкретно у вези са обавезама плаћања пореза на оружје, председник Вучић је рекао:

„Није баш да се једино у нашој земљи плаћа порез на оружје, то није тачно… Али, постоје неки проблеми у том закону о оружју, не знам тачно о чему је реч, добио сам више писама и мејлова, па ћу баш да погледам да ли можемо да помогнемо”, изјавио је Александар Вучић.

У мукама с регистрацијом пиштоља Гојко Велебит није усамљен. „Политика” је у неколико наврата писала о теми пререгистрације оружја и увек би се јавио велики број наших читалаца. Они сматрају да је нови закон о оружју веома лош и да њиме држава грађане прво стави у трошак, па их након тога разоружа.

Овај проблем ће тек бити актуелан. За десетак дана истиче рок за пререгистрацију оружја, а остало је на стотине хиљада грађана Србије који то још нису урадили.

Већина оних са којима смо разговарали одбијени су, када су затражили нове дозволе јер је полиција утврдила да им није угрожена безбедност. Није познат званичан податак колико је грађана, као Гојко, одбијено у овом процесу, али се спекулише да је реч о више десетина хиљада.

Према подацима МУП-а достављеним „Политици”, од 5. марта 2016. пререгистровано је 146.028 комада оружја. Само у прошлој години, грађани су због све компликованије процедуре МУП-у предали око 30.000 комада.

Зато се може очекивати да ћемо поново гледати исти филм као од пре годину дана. Тада је из истих разлога одлучено да рок буде продужен за једну годину. Полиција је кривицу пребацила на грађане, са тезом да „наш народ увек чека последњи тренутак да нешто уради”. Али, како се чини, у овом случају није о томе реч.

Наредни дани ће показати шта ће држава учинити поводом великог броја оних који неће стићи да пререгиструју оружје. Можда ће поново продужити рок на годину дана до, на пример, 5. марта 2021. Али, да ли је то решење? Да ли је нови закон о оружју и муницији заиста лош?

Гојко Велебит наводи да је поштовао све што је писало на вратима полицијске станице. Сва папирологија, уверења, таксе…(да би регистровао очеву „чешку збројовку”), коштало га је више од 100 евра.

„Када сам предао документа, запослени у полицијској станици ме је питао: ’А оружје?.’

’Шта, оружје?’, одговорио сам.

’Нисте донели оружје на увид”, рекао је запослени.

’Па то није ни писало на вратима, нисам ни знао за то’, казао сам.

’Није прошло два минута, рекли су ми да сад пише.’

Када сам изашао из канцеларије, хемијском оловком су на папиру на вратима дописали ’донети оружје на увид’”, препричава Гојко своје искуство из полицијске станице.

Све је урадио што су ми тражили. Потом је чекао мишљење полиције.

„У међувремену сам два-три пута ишао у полицијску станицу да се распитам. Говорили су ми: ’Биће, биће, начелник никако нема времена да то потпише.’ На крају, после скоро годину дана, добио сам решење да сам одбијен. Годину дана су размишљали о томе. Мој захтев је одбијен, а ја не знам из којих разлога. Сада сам ангажовао адвоката који ми је написао жалбу на ту одлуку. Нећу да одустанем”, прича Гојко.

Наш саговорник сматра да није заслужио да се држава овако опходи према њему. Каже да никада није имамо проблема са полицијом и законом, додаје да није осуђиван и да никоме никада није претио…

„Ја сам ’ситна риба’ да бих коментарисао неки закон. Али сматрам да ово није поштено”, закључује наш читалац Гојко Велебит.

Министарство унутрашњих послова Србије је у више наврата позивало грађане, који у претходне скоро четири године нису поднели захтев за замену исправа о оружју, да то учине. И пре два дана су упутили такав апел.

Сви захтеви који буду поднети до истека рока биће узети у разматрање уз могућност да, уколико је документација непотпуна, она накнадно буде допуњена, навели су у МУП-у.

Нови закон о оружју и муницији почео је да се примењује 2016. године.

Аутор: Александар Бојовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП Немачке у извештају тврди да је корона-пандемија – „ГЛОБАЛНА ЛАЖНА УЗБУНА“

4.9 (17) НЕМАЧКА влада и главни медији укључени су у покушај да исконтролишу штету насталу …

Шпијунирају нас за наше паре (видео)

3.7 (3) Кинески велики брат и Александар Вучић уводе тоталну видео контролу. Трибал Глобал Да …

2 Коментара

  1. Сви одбијени да туже државу, за повраћај средстава или да им одобре наоружање. А плус, не знам да ли је Уставно да ако ти дозвола важи и терају те да извадиш нову, мораш да платиш све дажбине. То стварно треба неки правник да се позабави тим.

  2. A kojim slucajem da mu je policija nasla oruzje kod njega na putu do policiske stanice gde isto traze na uvid sta bi onda bilo?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *