Референдум – на Сретење, а ојачаће позиције Србије

0
(0)

ШЕФОВИ ОДБОРНИЧКИХ ГРУПА У СКУПШТИНИ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ ПРОТИВ ОДЛАГАЊА РЕФЕРЕНДУМА

  • Локална самоуправа сматра да ће одржавање референдума само ојачати преговарачку позицију Републике Србије у даљим преговорима, спречити насилне акције и покушаје наметања тзв. албанских институција на северу покрајине, као и све очигледније покушаје да се кроз тзв. План од четири тачке, Србима наметне Ахтисаријев план који је СБ УН одбацио шест пута, а који ни влада РС није прихватила.
  • СО Косовска Митровица подсећа све носиоце високих функција да је по Уставу РС КиМ њен саставни део и да нико нема право да се јавно или тајно, постепено, посредно или непосредно одриче дела територије Републике Србије.
  • СО Косовска Митровица још једном подсећа јавност и на изјаву известиоца Савета Европе за Србију, господина Јелка Кацина, да одржавање референдума ни на који начин неће утицати на одлуку Савета Министара ЕУ о давању статуса кандидата Србији.
  • Обзиром да до данашњег дана није покренут захтев за оцену уставности и законитости одлуке о одржавању референдума пред Уставним Судом, сматрамо да нема никаквих препрека да се референдум одржи у предвиђеном термину.
  • Агитоваћемо за што масовнији излазак на референдум који косовским Албанцима, а и свима који их подржавају, треба  да на несумњив начин покаже да не желимо, нити ћемо икада пристати да живимо у такозваној држави Косово, рекао је председник Косовске Митровице Крстимир Пантић

          СРПСКУ косовску воду више није лако замутити. Шефови одгоброничких група у СО Косовска Митровица – тачно пред очекивањима – искључили су могућност трговања референдумом са владајућом коалицијом у Београду. Сасвим конкретно, саопштили су да одлагања референдума неће бити.

          ФАКТИ у целини објављују текст саопштења о тим консултацијама:

          „На консултацијама шефова одборничких група у СО Косовска Митровица, уз учешће председника скупштине Александра Бабинцева и председника општине Крстимира Пантића, закључено је да, осим неосноване медијске хајке и лажних опужби да ће одржавање референдума угрозити добијање статуса кандидата Републике Србије за чланство у Европској Унији, локалним управама није пружен ниједан аргументовани доказ да референдум који ће бити одржан 14. и 15. 02. 2012. године, на било који начин угрожава државне и националне интересе Републике Србије, нити ће имати последице по добијање статуса кандидата.

          Локална самоуправа сматра да ће одржавање референдума само ојачати преговарачку позицију Републике Србије у даљим преговорима, спречити насилне акције и покушаје наметања тзв. албанских институција на северу покрајине, као и све очигледније покушаје да се кроз тзв. План од четири тачке, Србима наметне Ахтисаријев план који је СБ УН одбацио шест пута, а који ни влада РС није прихватила. СО Косовска Митровица подсећа све носиоце високих функција да је по Уставу РС КиМ њен саставни део и да нико нема право да се јавно или тајно, постепено, посредно или непосредно одриче дела територије Републике Србије.

          СО Косовска Митровица још једном подсећа јавност и на изјаву известиоца Савета Европе за Србију, господина Јелка Кацина, да одржавање референдума ни на који начин неће утицати на одлуку Савета Министара ЕУ о давању статуса кандидата Србији. Обзиром да до данашњег дана није покренут захтев за оцену уставности и законитости одлуке о одржавању референдума пред Уставним Судом, сматрамо да нема никаквих препрека да се референдум одржи у предвиђеном термину.

          СО Косовска Митровица позива све грађане општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток да, 14. и 15. 02. 2012. године, изласком на референдум потврде своје чврсто опредељење да не прихватају наметање институција тзв. државе Косово и трајну опредељеност да остану део Републике Србије.“

          Саопштење су потписали председник СО Косовска Митровица Александар Бабинцев и председник општине Крстимир Пантић.

          На конференцији за медије, Пантић је рекаода се припреме за одржавање референдума настављају и да ће у наредним данима почети кампања. Према његовим речима, биће одржаване трибине, а са грађанима ће се разговарати и у месним заједницама.

          „Агитоваћемо за што масовнији излазак на референдум који косовским Албанцима, а и свима који их подржавају, треба  да да на несумњив начин покаже да не желимо, нити ћемо икада пристати да живимо у такозваној држави Косово“, рекао је Пантић.

          Према његовим речима, челници локалних самоуправа спремни су да разговарају с неким из Владе Србије и с председником Србије Борисом Тадићем о референдуму и да од њих чују аргументе због којих плебисцит наводно није у интересу грађана и како то угрожава државне и националне интересе.

          Он је пренео уверење да ће управо одржавање референдума само ојачати преговарачку позицију Србије, спречити насилне акције и покушај наметања такозваних албанских институција на северу Покрајине.

          Пантић је поновио и да ће референдум спречити и „све очигледнији план од четири тачке који ће Србима да наметне Ахтисаријев план који је Савет безбедности УН одбацио чак шест пута а који ни Влада Србије није прихватила“.

          Према Пантићевим речима, у све четири општине на северу Косова постоји јединство када је у питању одржавање референдума, без обзира што постоји извесно неслагање у Лепосавићу.

          Он је навео да једино скупштине општина које су донеле одлуку о одржавању референдума могу да је ставе ван снаге, али да у овом тренутку не постоји воља за одлагање референдума, као ни разлози због чега би се поново одлучивало о изјашњавању грађана.

          Пантић је казао да су шефови одборничких група спремни да саслушају одговорне у Влади Србије и њихове аргументе за одлагање референдума, али је указао да им се од четвртка, када су председници општине били код министра за КиМ Горана Богдановића, нико није обратио и изнео аргументе за отказивање изјашњавања грађана.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо: Тражимо оставку председника САНУ

4.5 (13) Имајући у виду значај САНУ на чијем се челу проф. др Владимир Костић …

У суботу протест испред САНУ: Доста ћутања, Костић да сноси одговорност (ВИДЕО)

5 (3) У суботу 16 јануара нас неколико је решило да дође испред зграде Српске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend