Друштво

Регистрација аутомобила преко 2.000 кубика: Објављено колико ће бити смањен порез

Усвојене су нове скале за опорезивање моторних возила приликом регистрације, па ће се порез обрачунавати по годишту, а не по кубикажи. То је обрадовало возаче, пре свега оне који возе старије аутомобиле. Ипак, појефтињење се односи само на возила старости од пет до 20 годинa, са запремином мотора преко 2.000 кубика.
У којој мери ће нове скале за опорезивање моторних возила приликом регистрације, које су донесене на предлог Министарства финансија, значити возачима – говори податак да је просечна старост возила у Србији око 17 година.
Славица Савичић из Министарства финансија је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да ће, према неким анализама, нове скале важити за око 60.000 возила.
Она објашњава да ће се нижи порез приликом регистрације плаћати за возила старости од пет до 20 годинa, која имају радну запремину мотора више од 2.000 кубика.
„Сви у овој групи ће имати корист. Дуже време постоји нека несразмера, они су у некој тежој позицији, тако да мислим да ће овим изменама сви који су у овој групи бити задовољни. Али највећи износ прописаног пореза плаћају возила преко 3.000 кубика. Суштински, када примените ове проценте, чини ми се да ће они имати највећи бенефит од ових изменама“, рекла је Савичић.
Она објашњава да се до сада порез плаћао према кубикажи и старости, а да се овом корекцијом долази до мањих намета, јер се порез умањује за одређени проценат.
Тако ће, уместо умањења од 40 одсто, колико је било до сада, они који имају аутомобил стар од 10 до 20 година имати попуст од 65 одсто. Они који су возили аутомобил старости од осам до 10 година имаће 40 одсто уместо 25 одсто умањења, колико је било до сада. За возила стара од пет до осам година предвиђен је попуст од 25 одсто уместо досадашњих 15 одсто.
За возила стара више од 20 година умањење није мењано, те ће оно и даље бити 80 одсто.
„Овде се ишло на варијанту да возила старија од 20 година остану на истом ниво и да немамо никакво умањење, имајући у виду и еколошке разлоге. С друге стране, водило се рачуна и о безбедности на путевима. Покушали смо и те аспекте да сагледамо, да дамо умањење људима који су до сад имали велике обавезе по том основу, а да се с друге стране води рачуна и о екологији и о безбедности“, каже Савичић.
Додаје да се због тога и не очекује већи увоз старијих аутомобила из иностранства.
Представница Министарства финансија истиче да се са радом на овом проблему кренуло још 2019. године, а да су у претходном периоду од ове врсте пореза потпуно ослобођена хибридна и електрична возила.
Поручује да је Министарство увек спремно да размотри све иницијативе које се односе на порезе, те да ће и у овој области наставити да се разматрају различите опције, како би се пронашла права мера да сви буду задовољни.
Закон је у петак усвојен у Скупштини Србије, а његова примена почиње од 1. јануара наредне године.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!