Републички завод за статистику: Пад БДП-а Србије у другом кварталу 6,4 одсто

5
(4)

Привреда Србије је у другом тромесечју забележила пад због пандемије корона вируса и ванредних мера предузетих за сузбијање њеног ширења

Реални пад бруто домаћег производа у Србији у другом кварталу ове године износио је 6,4 одсто у односу на исти период годину раније, објавио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Како је наведено, према десезонираним подацима, у другом кварталу је, у односу на претходни квартал, забележен пад БДП-а од 9,2 одсто.

Привреда Србије је у другом тромесечју забележила пад због пандемије корона вируса и ванредних мера предузетих за сузбијање њеног ширења, при чему је њен резултат други најбољи у Европи, објавио је РЗС.

Посматрано по делатностима, у другом кварталу, у поређењу са истим периодом 2019. године, значајан је био реални пад бруто додате вредности забележен у сектору трговине на велико и мало и поправке моторних возила, саобраћаја и складиштења и услуга смештаја и исхране, од 16,7 процената.

У сектору индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама пад је износио 7,7 одсто, а у сектору стручних, научних, иновационих и техничких делатности и административних и помоћних услужних делатности, 20,6 процената.

Значајан реални раст бруто додате вредности, како је наведено, остварен је у сектору информисања и комуникација од 5,4 процента, и сектору државне управе и обавезног социјалног осигурања, образовања и здравствене и социјалне заштите, 7,1 одсто.

Посматрано по агрегатима употребе БДП-а, у другом кварталу је на годишњем нивоу реални раст забележен само код издатака за финалну потрошњу државе, од 8,9 одсто, док је реални пад забележен код свих осталих агрегата.

Издаци за финалну потрошњу домаћинстава су пали за осам одсто, издаци за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима за 4,7, одсто, бруто инвестиције у основна средства за 11,9 одсто, извоз робе и услуга за 20,7 одсто, а увоз робе и услуга за 19,3 процента, наводи се у саопштењу РЗС.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 31. 8. 2020)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

2.3 (3) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend