Република Српска забранила улаз мигрантима!

Бањалука — Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у Републици Српској не постоје услови за збрињавање миграната.

Осим тога, она је истакла да Влада РС неће прихватити ниједну одлуку Савета министара БиХ која се односи на збрињавање миграната у том ентитету БиХ.

Она је после посебне седнице Владе РС, посвећене овој теми, навела да постоје информације о томе да према БиХ долази између 50.000 и 120.000 миграната.

Цвијановићева је још казала да ће МУП РС појачати присуство у рубним општинама с Федерацијом БиХ, док ће од Граничне полиције биће затражена јача контрола границе.

Према њеним речима, једна од мера може бити и затварање граница за мигранте.

“Не смемо да будемо наивни. Можемо имати огромне проблеме, јер људима који долазе не може се утврдити идентитет, а немамо ни њихову здравствену историју”, рекла је премијерка РС.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да подржава закључке Владе РС и да они који су изазвали ову кризу, а то је по његовим речима западна алијанса, треба да сносе одговорност.

“Учинићемо све да заштитимо досадашњи начин живота. Не желимо промене структуре становништва и подузећемо све мере како би заштитили имовину и људе”, рекао је Додик.

Он је позвао БиХ да под хитно затвори границу, како су то раније учиниле Мађарска и Хрватска.

Савет министара БиХ сутра ће у Сарајеву одржати консултативни састанак у вези с мигрантима који у последње време стижу у БиХ.

У Босну и Херцеговину је у првих десет дана маја дневно улазило између 80 и 120 миграната и они су смештени на подручју Сарајева и Бихаћа.

Б92

Актуелно

Аустрија заговара протеривање миграната (видео)

На неформалном самиту Европске уније у Салзбургу, аустријски канцелар Себастиан Курз представио је план обухватне …

Шта, уствари, значи уговор Србије са „Фронтексом“?! Кршење Устава и ограничење суверенитета!

Влада Србије потписала је споразум са Европском унијом о контроли миграната коју ће у Србији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons