Режим даје рудник злата вредан најмање 3.370.000.000 долара за рудну ренту од 2%!

Режим даје рудник злата вредан најмање 3.370.000.000 долара за рудну ренту од 2%!

0
(0)

Бор — За покретање рудника злата на планини Црни Врх, измеду Бора и Жагубице, биће потребно 177 милиона америчких долара, показују прелиминарне економске процене.

Уз примену стандардне технологије флотирања годишње је могуће добити две и по тоне злата. У новом руднику могло би да буде запослено 250 радника.

Истраживања руде злата на планини Црни Врх између општина Бор и Жагубица у која је компанија која се бави геолошким истраживањима „Авала Рисорсис“ (Авала Ресоурцес) од 2010. године уложила више од 160 милиона америчких долара, наиме показују да постоји могућност да се на овом месту отвори први рудник злата у Србији. 

Према досадашњим подацима, на локалитетима Бигар Хил, Коркан и Краки пештер има укупно 72 тоне злата. 

Прелиминарне економске процене, које је за Пројекат злата Тимок саставила независна компанија АМЕЦ из Перта у Аустралији показују да је за покретање рудника злата на Црном Врху потребно 177 милиона америчких долара. 

„Очекује се да ће за потенцијалну инвестицију покретања првог рудника злата у Србији бити потребно 177 милиона америчких долара, да ће током свог радног века, преко убирања рудне ренте буџет Републике Србије приходовати 38 милиона долара, и да ће бити запослено 250 људи“, наводи се у саопштењу компаније „Авала Рисорсис“ (Авала Ресоурцес). 

Студија процењује почетни површински коп просечног радног века од 8,4 година са годишњом производњом од 2,5 тона злата у концентрату, користећи стандардну технологију флотације. 

Пројекат такоде захтева, отприлике две године улагања у инфраструктуру након добијања свих потребних дозвола и законских регулатива у вези са заштитом животне средине. 

„Наш циљ у вези са објављеном проценом јесте да покажемо да је пројекат потенцијално економичан и да укажемо на делове пројекта који захтевају додатни посао. Јасно нам је да ћемо морати да уложимо додатни напор ради унапређења искоришћења злата из финалног концентрата“, рекао је за Тањуг директор компаније „Авала Рисорсис“ Шон Хесон. 

Менаџер истраживања компаније „Авала Рисорсис“, Џастин ван дер Торн, наглашава да су за сада познати само прелиминарни резултати економске студије. 

„Важно је имати на уму да је Прелиминарна економска студија извештај који пружа прелиминарну процену у ком правцу би се пројекат развијао, као и постојање економске одрживости током даљег развоја пројекта. Одлука о отварању рудника долази касније, након што се комплетира студија изводљивости“, објашњава он. 

„И поред тога што је резултат извештаја позитиван, он указује и на одређен број осетљивих питања, као што су цена злата и искоришцење метала, који имају велики утицај на свеукупну економичност пројекта. С обзиром да не можемо да утичемо на цену метала, можемо да радимо на побољшању искоришцења метала, као и на откривању нових ресурса, који се могу додати на постојеће“, рекао је Ван дер Торн. 

Према његовим речима, то би значило добит за све интересне групе. 

„Јасно је да је најзанимљивије питање када ће рудник бити отворен. Знам да ово није одговор који би људи желели да чују, али рударска индустрија захтева дугорочне планове и то за сада није познато. Ово је разлог зашто се ослањамо на Владу да одржи стабилну и што је још важније, предвидиву климу за инвестициона улагања у будућности“, додао је он.

Танјуг

Највећа је лаж је да су Авала ресурси у истраживања руда  на територији Србије до сада уложили 160 милиона долара и та сума је намање десетоструко мања. Исто је тако лаж да је за покретање рудника злата потребно 177 милиона долара. Експлоатацију руде на Црном врху могуће је почети са улагањем од око 40 милиона долара. Не вреди вам да улажате било шта у експлоатацију рудног блага Србије јер ће сва рудна богатства које су неспососбни режими и корумпирани политичари поклонили страним компанијама на истраживање и експлоатацију бити НАЦИОНАЛИЗОВАНА!

 

Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милован Јаковљевић: Министар Недимовић слагао произвођаче кромпира

Милован Јаковљевић: Министар Недимовић слагао произвођаче кромпира

5 (2) Произвођачи кромпира, како у по њему чувеном ивањичком крају, тако и у целој …

ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА - ЦЕО ФИЛМ

ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА – ЦЕО ФИЛМ

5 (2) Дуго скривана историја излази на видело, колико су црвени одузели имовине грађанима, на …

4 Коментара

  1. ПРОДАЈ СВЕ!БУДИ ГАЗДА У СВОЈОЈ КУЋИ!

  2. „Очекује се да ће за потенцијалну инвестицију покретања првог рудника злата у Србији бити потребно 177 милиона америчких долара“ vucicu dusmanine ako ima toliko zlata koliko tvrde na tim plainama ne moraju da daju 177m dolara za pokretanje,koliko si nas ojadio da nemamo za leba suvog vise,nego pusti ti nas ovako goloruke da kopamo visecemo zaraditi kopajuci rukama nego sve ove strane investicije sa svim radinicima u njima,pa onda niti moraju da daju tolike novce niti moraju da oni nas na nasoj krvavoj zemlji zaposljavaju,nego cemo mi sami sebe zaposliti,milije je meni rukama kopati nego plata koju meni strani investitor daje jer za tu platu kada isplatim sve troskove vezane za posao i rezije ne ostane nista i svako jutro se molim bogu da se zdrav probudim da bih taj dan mogao da radim jer ako ne radim prepusten sam milosti kontenjera dali je neko bio dovoljno savestan pa se setio onih koji nemaju i okacio hleb na kontenjer a ne ubacio u djubre ……
    Toliko zlata ima da moze celoj Srbiji da se naprave zlatni zubi da bar u trecem milenijumu ljucke zivilizacije neidemo ulicom krezubi jer za zubara nemamo ni zub da nam izvadi a kamoli novi da stavimo.Pa zar Srpski narod da ponozavas toliko da neznamo ni rupe da kopamo u zemlji nego treba tamo neki strani investitor nasa bogadstva da kopa a mi za leba da nemamo,samo da bih vase debele neradnicke zadnjice sedele bezbrizno u fotelji ne radeci nista dok cela zemlja skapava od gladi i dugova…NICIJE NIJE DO ZORE GORELO PA NECE NI VASE….

    • рекли сте све што сам и ја хтјела, али нисам успјела уобличити од све огорчености, јада и немоћи које осјатим сваки пут кад ови бескичмењаци направе неку глупост, а праве их на дневној основи!

  3. Svidjate mi se admini sto cenzurisete komentare kao i ovi idioti na vlasti

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend