РИК изгласао неуставан начин одржавања избора на КиМ, који отвара простор за крађу гласова од стране Вучића

РИК изгласао неуставан начин одржавања избора на КиМ, који отвара простор за крађу гласова од стране Вучића

0
(0)

Републичка изборна комисија (РИК) усвојила је синоћ Решење о одржавању председничких избора на Косову и Метохији, којим су потврђена са претходна решења која су 2016. омогућила крађу и која су потом од Уставног суда проглашена за неуставна. Опозициони кандидати неће имати представнике на бирачким местима уз изговор да „није безбедно“, а гласање ће се поново бројати у Рашкој и Врању, иако је ово Уставни суд прогласио за неуставно.

Поново бројање гласова са Косова у Рашкој и Врању упркос томе што је Уставни суд то прогласио неуставним

РИК је усвојио и упутство за спровођење гласања на изборима за председника Србије 2. априла ове године на Косову и Метохији, за које је процењено да без подршке Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) „не могу бити безбедно спроведени“.

То је искоришћено као изговор да се избори на Косову одржавају на начин да председнички кандидати који немају своје парламентарне групе, неће имати представнике на бирачким местима, а гласови ће се поново бројати ван Косова, иако је Уставни суд 2016. године то прогласио неуставним.

Predlažu opet brojanje glasova van KiM a Ustavni sud u junu 2016. ocenio da je to protivustavno!!! #RIK

Председник РИК Владимир Димитријевић казао је да је РИК-у током јучерашњег дана достављено решење Канцеларије за Косово и Метохију у којем се наводи да није могуће гарантовати безбедно спровођење изборног процеса на Косову без подршке ОЕБС-а.

Опозициони кандидати без представника на бирачким местима

Упутством је утврђено да ће председнички избори на Косову и Метохији бити спроведени уз подршку ОЕБС-а, а у документу се још наводи се да су за њихово спровођење задужени РИК и бирачки одбори, које чине три члана – један из реда владајуће коалиције и два из реда опозиције.

Решење о образовању бирачких одобра и именовању чланова бирачких одбора РИК треба да донесе најкасније до уторка, 28. марта у поноћ, при чему посланичке групе предлог за њихово именовање треба да поднесу најкасније до недеље, 26. марта у поноћ.

За сваки управни округ на Косову и Метохији, како предвиђа Упутство, РИК ће образовати радна тела која ће имати по 11 чланова.

Неће моћи да се поднесе приговор на регуларност избор на Косову јер ће рок истећи због транспорта и бројања

Изборни материјал за бирачка места на Косову и Метохији биће достављен у петак, 31. марта бирачким одборима у општини Рашка, односно у Врању.

Kandidati koji nemaju parlamentarni status neće imati pravo na kontrolore biračkih mesta na KiM #RIK

Канцеларија за Косово и Метохију 2. априла до 19 часова треба да о безбедносним условима обавести РИК на основу информација добијених од ОЕБС-а који ће се старати о транспорту изборног материјала од административног прелаза до бирачких места, односно од бирачких места до административног прелаза.

Упутство предвиђа да пошто ОЕБС утврди да постоје услови за безбедан транспорт, изборни материјал буде транспортован са бирачких места у седиште општине Рашка, где ће бити предат координатору РИК-а и где ће бити сачињен записник, а запечаћене коверте са контролним листом, неупотребљеним гласачким листићима, неважећим, као и важећим гласачким листићима биће стављени у врећу која се печати сигурносном затворницом.

Niko neće moći da podnese prigovor na regularnost izbora na KiM jer će rok da protekne zbog transporta i brojanja #RIK

Седницу РИК обележила је расправа о усвојеном Упутству, пошто је део представника опозиционих председничких кандидата захтевао да се доношење тог документа одложи за наредну седницу, наводећи да Упутство нису добили благовремено да би могли да га размотре.

Н1-НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пензионер Вучићу: Не требају ми твоје лизалице и цуцле, врати паре што си опљачкао!

Пензионер Вучићу: Не требају ми твоје лизалице и цуцле, врати паре што си опљачкао!

5 (4) Пензионерима ће од понедељка на кућну адресу стићи првих 700.000 пакета витамина – …

Боровић: Вучић против отварања досијеа јер се плаши откривања својих веза са службама

Боровић: Вучић против отварања досијеа јер се плаши откривања својих веза са службама

5 (3) Председник Одбора Народне странке за правосуђе, адвокат Боривоје Боровић, изјавио је данас да …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend