Србија

Римске терме под падинама Гоча

КРАЉЕВАЧКИ стручњаци Завода за заштиту споменика открили су остатке римских терми у селу Плеш недалеко од Александровца за које се претпоставља да потичу из трећег века. Археолози су, како сазнајемо, изашли на терен из потпуно других разлога, а откриће је и њих саме изненадило. 

– Мештани Јабланице, засеока села Плеш су имали жељу да на старом, култном месту познатом под називом Манастир Светог Илије подигну нови храм – предочава за „Новости“ руководилац пројекта мр Марија Марић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика Краљево. – Завод је морао да пропише услове за даљу градњу. Тако су започета заштитна истраживања цркве прошлог понедељка, али смо у међувремену кренули да откривамо револуционарне налазе.

Испод првих слојева земље на месту где се свет окупљао на Светог Илију стручњаци су кренули да проналазе антички материјал који је упућивао на профани карактер грађевине. Наишли су на хидраулични малтер и делове подног грејања, који сведоче да су у питању римске терме.

– Како је простор био очишћен када је ушао у употребу као црква, потпуно смо изгубили археолошке слојеве унутар самог објекта – објашњава наша сагоровница. – Још немамо податке колико дуго је објекат коришћен као црква, која је очигледно у неком тренутку настала захваљујући сличностима делова архитектуре са римским термама.

Марија Марић и њен колега из Завода Александар Матовић, архитектонски техничар, надају се да ће у даљим истраживањима наићи на римску вилу, карактеристичан архитеконски склоп који се на простору централног Балкана појављује од трећег до петог века.

Римске терме под падинама Гоча

– Откриће римских терми је веома значајно из више аспеката. Јер, само је неколико сличних објеката ископано у Србији у руралним срединама изван урбаних језгра античких градова, а саме виле рустике у Србији представљају недоречену појаву с обзиром на степен истражености – износи мр Марић. – У смислу заштите културног наслеђа, локалитет је посебан конзерваторски изазов, јер представља до сада ретко истражену појаву на овом простору и баца посебно светло на живот и организацију античких економских активности на жупским падинама Гоча.

РЕЗУЛТАТИ

Повезани чланци

ПРЕЛИМИНАРНИ резултати истраживања говоре да иза терми можда постоји и вила рустика. Уколико се те претпоставке покажу као истините, то би значило да је у Плешу боравио локални моћник и аристократа који је руководио системом експлоатације природних ресурса – рударством и пољопривредом. Мр Марија Марић напомиње да посебну важност имају руде злата, сребра, олова на Гочу и да се централни Балкан у античком економском смислу мора посматрати кроз експлоатацију овог ресурса.

 

С. Бабовић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!