Бесплатан викенд у музејима

Бесплатан викенд у музејима

БЕОГРАД – Народни музеј, Музеј примењене уметности (МПУ), Музеј Вука и Доситеја, Природњачки и Музеј историје Југославије (МИЈ) организују за предстојећи викенд, 14. и 15. јуни бесплатне програме за све заинтересоване, речено је Тањугу у Националном комитету међународног савета музеја (ИЦОМ). 

Посетиоци Националног музеја биће у прилици да присуствују стручним и ауторским вођењима кроз изложбе “Светлост у мраку Првог светског рата – Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији”, “Рубенсови кругови” и о Влаху Буковцу, али и да присуствују отварању поставке “Кроз лица музеја”.

Такође, биће организовано и представљање рада Атељеа за конзервацију слика Народног музеја.

Заинтересовани за живот Вука Караџића, могу посетити Музеј Вука и Доситеја и погледати њихову сталну поставку, а за најмлађе посетиоце биће одржане радионице “Слово по слово” и “Од тачке до предмета”.

У Галерији фресака биће организовано стручно виђење кроз изложбу Косово и Метохија, као и радионице за децу и одрасле на тему “Израда средњовековних печата по моделу Печата Великог жупана Стефана Немање”.

Историја наше планете је богата и бурна, али прича мезозоика је сасвим другачија од осталих и то је тема изложбе у Галерији Природњачког музеја. У периоду од пре 245 до пре 65 милиона година као да су владала нека савим нова правила.

Никада пре и никада после није се толико много јединствених природних сценарија сакупило заједно. Резултат свега тога били су најфасцинантнији животни облици који се могу замислити, а детаљније о томе се може видети и чути на стручним вођењима кроз изложбу “Добродошли у мезозоик”. Музеј историје Југославије је поред сталних поставки приредио изложбу “Травеллинг Цоммуниqуе” која разматра функцију једног од најзначајнијих фото архива 20. века, фото архива Кабинета доживотног председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита и преиспитује могућности за његову употребу у будућности.Стална поставка Пут око света (за 23 минута)

На ретроспективној изложби “Књиге отисака” у МПУ представљено је скоро пола века стваралаштва илустратора-карикатуристе и графичког дизајнера Југослава Влаховића професора на Факултету примењених уметности у Београду. Изложба је конципирана као преглед његових најзначајнијих радова, представљених у 12 ауторских књига које је графички обликовао и објавио.

 

Танјуг

Фото Н. Фифић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *