Рио Тинто исушио Злотску реку, режим дозволио изградњу МХЕ, Бор ће остати без воде? (видео)

Водостај Злотске реке код Бора је за непуна три дана опао за чак 2 метра. На овој реци је планирана изградња мини хидроелектране, против чега се мештани Злота и Сумраковца револтирани боре годинама и решени су да изградњу спрече по сваку цену. Kао знак упозорења инвеститору и надлежнима , мештани су 17. јула одржали протестни скуп.

Исушено речно корито Злотске реке и изградња мини хидроелектране су алармирали мештане Злота, села код Бора да изађу на протест. Одржано је мирно окупљање мештана који су бесни због тога шта им се ради у дворишту без да их је било ко консултовао.

Миливоје Јаношевић из Злота испричао је да су првобитне сумње да је за велики пад нивоа воде заслужан Рио Сава и њихови истражни радови погрешне. Према његовим речима, због проблема на водотоку Селиште који снадбева град Бор активирани су бунар и пумпна станица на Злотској реци који никада нису коришћени.

Након његове реакције, надлежни су прекнули да црпе воду из Злотске реке и избегнута је еколошка катастрофа.

– Ја упућујем овим путем позив онима који владају градом и директору водовода да то никада више у животу не ураде јер је могло да се деси да дође до праве еколошке катастрофе – рекао је Јаношевић.

Мештани Злота и Сумраковца су поводом изградње мини хидроелектране упутили јасну поруку надлежнима у општини Бољевац и граду Бору : мини хидроелектране неће бити на Злотској реци.

Инвеститор Бранко Вучковић, генерални директор Енерго Цо.2015. каже да има све потребне дозволе и да не види како ће га спречити у намери да изгради мини хидроелектрану.

Мештани тврде супротно, да је грађевинска дозвола нелегална.

Александар Kулић каже да су више пута наглашавали да је грађевинска дозвола спорна и да је донета мимо процедуре, без сагласности мештана и Завода за заштиту природе Србије. За то имају писане доказе, каже Александар и додаје да инвеститор који је и поред свих забрана дотерао машине , на Злотској реци нема шта да тражи јер више ни воде нема.

– Пошто неће држава да нас заштити, неће општина да нас заштити, ми морамо да узмемо ствари у своје руке. Покушаћемо,као што смо успели веч у два наврата да то законски зауставимо уз помоћ инспекције – каже Kулић.

Он упозорава да уколико то не уроди плодом, и не буде разумне реакције надлежних у Бољевцу и Бору, мораће да решавају проблем на други начин.

– Ово се није дешавало ни у турско време ни у доба окупације, да нам неко одузима воду за пиће – закљућио је Александар.

Мештани су у два наврата разговарали са инвеститором који је настојао да их убеди да изградња мини хидроелектране неће ништа битно променити. Мештани су били изричити да не желе централу и да из бројних примера из околине виде да оне доносе само несрећу, прича Миливоје Јаношевић.

Он каже да су након неуспелих разговора, њему и Александру Kулићу стизале претеће поруке од поменутог инвеститора и да покушаји застрашивања трају и данас.

– Овога пута нећемо стати, очекујемо брзе одговре од свих надлежних који учествују у вршењу власти. Ако их не буде онда ћемо употребити све законом дозвољене ствари – каже Миливоје.

Из удружења грађана Борани се питају поручују да су воде свих речних токова у опасности због испитивања које ради огранак компаније Рио Тинто.

Нагласили су да огранак компаније Рио Тинто ради истраживања у непосредној близини и да њихове активности катастрофално утичу на све водотокове. Бушењима могу да се изазову трајне промене које резултирају пресушивањем река и могу да оставе и Бор и околна села без воде.

– Нама треба вода, нама треба заштићено подручије Злотске реке, нама треба уређење корита Злотске реке. Ту су Европски фондови и разне невладине организације. Све их позивамо да дођу у Сумраковац да нам помогну у овој борби, да сви заједно спасимо Злотску лепотицу и да спасимо ово мало живота који је преостао – поручио је Миливоје Јаношевић са протеста.

Јулија Војиновић, Луфтика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Декан Шумарског факултета у Београду, који је пре месец и по дана ступио на дужност …

Министарство рударства и енергетике планирало депонију од 6.000 тона арсена у Јадру

Министарство рударства и енергетике планирало депонију од 6.000 тона арсена у Јадру

Министарство рударства и енергетике често се понаша као да управља територијом од више милиона квадратних …

Један коментар

  1. NEDAJMO REKE!

    Nekima nije dovoljno što Timočka krajina i Bor se truju otrovnim gasovima iz nekadašnjeg RTB Bor, koji je svojevremeno poklonjen kinezima, sada se ide i dalje da Bor sa okolinom ostanu bez vode. Poslove u vezi ispitivanja i gradnje MHE na Zlotskoj reci je angažovan Rio Tinto, onaj koji sprema grnocid u lozničkom i drugim krajevima Srbije eventualnom eksploatacijom jadarita. Narod je tamo ustao i ispostavilo se da je predohitrio nezasitu Zoranu Mihajlović i vlasti Srbije, a šta će biti sa vodom Zlotske reke, videće se. Narod je uglavnom u pravu, ali mogućnosti za sprečavanja genocida su u rukama drugih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *