fbpx

РТБ Бор: Радници гину а нико није одговоран!

0
(0)

ПОГИБИЈЕ, тешке повреде, самоубиства на радном месту, трајни инвалидитети… Ово је само део суморне статистике последњих година у Рударско-топионичарском басену „Бор“ због којих нико до сада није одговарао.

Последњи случај, у петак, када је у мајданпечком Руднику бакра, из састава РТБ, настрадао радник Томислав Максимовић (62), кога је, док је био у контејнеру за контролисање рада пумпи, збрисала лавина земље која се одвалила са врха рудокопа и целу кућицу бацила у воду, само је један у низу трагичних догађаја.

Прошле године, баш на Дан рудара, у Руднику бакра Мајданпек (РБМ) је погинуо Дејан Миљковић (48), радник нишке фирме „Ерозија“. Он је настрадао када га је страница камиона ударила у главу, од чега је подлегао повредама.

Када је Миљковић настрадао централна прослава Дана рудара била је организована управо у Мајданпеку, уз присуство бројних државних функционера и угледних званица.

„МЕКИНСИ“: У БОРУ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ

По извештају консултантске куће „Мекинси“, коју је Влада Србије ангажовала да направи „пресек“ стања у РТБ, у који су „Новости“ имале увид, наводи се, између осталог, да је стање безбедности на раду у „Бору“ забрињавајуће и да је ризик од повреда „шест пута већи у РТБ у односу на сличне руднике у свету“.
У РБМ је пре тога погинуо и Радош Ристић (57), из Блаца, који је пропао кроз под у мајданпечкој флотацији и преминуо на лицу места. Рударска инспекција је тада установила да нема одговорности РТБ за ту несрећу, након чега је менаџмент борске компаније затражио од надлежних органа да се установи ко је крив за трагедију, али је јавност за тај одговор, до данас, остала ускраћена.

А Перица Петковић (32), радник РТБ „Бор“, изгубио је руку у погону борске Флотације, где се прерађује руда бакра.

У истом погону, пре четири године, настрадала је технолог Невенка Николић (48), пошто је пропала кроз трули под и са висине од 15 метара пала у канал за јаловину. Истрагом је тада установљено да нема одговорности РТБ „Бор“ за тај случај.

ИЗВУЧЕНО ТЕЛО
Припадници Ронилачке јединице Жандармерије извукли су јуче из рудничког језера тело Томислава Максимовића, рудара Рудника бакра „Мајданпек“. Погинуо је у петак, када је кућица у којој је био услед одрона упала у језеро.

Остало је забележено и да је Жарко Јовановић (34), такође радник РТБ „Бор“, тешко повређен када му је, код дозатора флеш-пећи, у погону Топионице, машина ухватила руку и ишчупала је изнад лакта. Неколико дана пре овог случаја, на истом месту без руке је остао и његов колега Роберт Стојанов (42).

У свим поменутим случајевима рударска инспекција је констатовала да нема одговорности РТБ за те несреће. А забележено је и то да се, уз часне изузетке, представници радничких организација нису оглашавали, нити су тражили евентуалну одговорност за страдање својих колега.

Љ. ТРИФУНОВИЋ, Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сутра исплата последње рате „корона минималца“

5 (2) Исплата трећег „корона минималца” за око 1.055.000 радника у око 232.000 предузећа у …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ Власт у Србији дозволила изборе, сад су болнице препуне заражених људи

5 (9) Прво је Србија контролисала епидемију, а сада епидемија контролише Србију – овако немачки …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *