Србија

РТС шаље извршитеље у десетине хиљада кућа да наплате дуговања за стару ТВ претплату

ДЕСЕТИНЕ хиљада старих дуговања грађана које су судови проследили на наплату јавним извршитељима односи се на неплаћене рачуне за ТВ претплату. Како је, за “Новости”, потврђено у РТС, укупна потраживања Јавног медијског сервиса по овом основу износе чак 52,9 милијарди динара, односно 448 милиона евра!

Извесно је да ће дужници ове износе, увећане за вишегодишњу затезну камату и трошкове, морати да плате, макар и принудно, јер Национална телевизија није одустала од потраживања.

– РТС није донео одлуку о отписивању дуговања за РТВ претплату. Просечно дуговањe по дужнику износи око 25.000 динара – поручују из националне телевизије.

Такође, подсећају да је Закон о радиодифузији, којим је била прописана обавеза плаћања РТВ претплате, важио све до 2014, када је донет Закон о јавним медијским сервисима. Он сада предвиђа плаћање таксе за јавни сервис, која се налази на рачунима за струју.

Првог јануара ове године, у складу са изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, судови су почели да уступају извршитељима на стотине хиљада извршних предмета старијих од три године. Последњег дана јуна, према речима председника Врховног касационог суда Драгомира Милојевића, остало још око 460.000 случајева за прослеђивање, од којих 90 одсто у Београду. Милојевић ипак верује да неће сви они стићи дужницима на принудну наплату, јер и даље има непрегледаних фасцикли, некомплетних предмета, умрлих дужника, као и поверилаца који се нису благовремено определили да ли желе да им дуг наплати суд или извршитељ, па самим тим је њихово извршење обустављено.

Они које, ипак, чека наплата годинама неизмирених комуналних услуга, казни за паркинг или поменуте ТВ претплате, мораће да се припреме на повеће камате, јер су нека дуговања стара и по две и више деценија, па би некадашњи рачун од 3.000 или 5.000 динара могао да порасте на 30.000 или 50.000!

Адвокати најављују да ће дужници узвратити контратужбама, за кршење права на суђење у разумном року и за незаконито поступање, уз постављање одштетних захтева.

ПРЕДЛОГ ЗА ОТПИС МАЛИХ ДУГОВАЊА

ПРЕДСЕДНИК ВКС Драгомир Милојевић најавио је предлог да се стари дугови малих износа отпишу. Како је навео, према ставу Европског суда за људска права у Стразбуру право на имовину није повређено уколико дуг не премашује 10 евра, а доста неплаћених комуналних дугова мање је од тог износа.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. buljo sevicu, jebo majku svoju, po imenu ti je znati ko su ti preci a ko babo, pa nije cudo da si tu gde jesi.
  nistak uz nistaka, majmun ua majmuna, parazit uz parazita.
  godinama placam tvojoj javnoj kuci za kreveljenje i plazenje picoustie majmuncine, za televizor koji nemam, a sto se u vaspitanih ljudi zove pljacka ili reket, isti kurac.
  za licnu promociju nekog genocidnog zlikovca i mesto gde ce odabirati zenturace za svoj harem, zabole me kurac, oteo je i opljackao vise nego gaius vsrro, pa nek placa.
  vremena su zajebana, od onog poturenog germana i njegovih udbasa, al ovi krokodili, majmuni, magarci, ale, zmije i azdaje picouste iz kamenjara i vrzina bosanskih preterase, pa valja znati da ni dobro a kamo li zlo dugo ne moze trajati.
  kakva motorna testera, zar onaj jos nekaznjeni zlikovac dinkic ne pokaza kako se dolazi u drzavni trezor a da ne govorimo o javnoj kuci.
  mande se izvrsitelja nisi valjda zeljan mirisa baruta i invalidskih kolica, sedaj na samar pa pravac bosna.

 2. Е Бујке олади мало,.. уживео си се и сувише у улогу која ти дата. До јуче си играо жутог трибуна, данас напредног, чекаш ли можда и трећу. Ипак наши животи нису позоришта да се овако поиграваш!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!