Русија и Србија: конкретни пројекти у наменској сфери

0
(0)

23.08.2012. – Русија ће учинити све што је у њеној моћи да помогне Београду

Сарадња у сфери наменске индустрије постала је главна тема преговора првог заменика премијера, министра одбране Србије Александра Вучића и заменика премијера РФ Дмитрија Рогозина, који води Војно-индустријски комплекс. Шеф српског ресора се налази у посети Москви од 21. до 23. августа.

Београдска делегација је стигла у Русију у ширем саставу, између осталих, у њој се налазе представници државне наменске компаније Yugoimport SDPR. Српски стручњаци су упознали рад предузећа руске одбрамбене индустрије и дали конкретне предлоге. Поред микрофона је министар одбране Србије Александар Вучић.

– Господин Рогозин је показао велику отвореност и велику жељу да помогне Србији. Ти наши разговори су се кретали у три правца. Један је био стратешко-политички, други је био око унапређења одбрамбене политике наших земаља, а трећи је био онај који је вероватно најважнији за наше грађане, за људе у Србији, то је развој наше индустрије, развој наше производње и пласирање наших производа на тржиште РФ али и на тржиште трећих земаља.

Према речима Александра Вучића, српски стручњаци ће већ у понедељак почети припреме различитих програма и модела, који предвиђају између осталог и мешовиту производњу. Циљ тога је санација српске наменске индустрије која игра важну улогу у економији земље.

– Наш циљ и наша жеља је и ми ћемо у Србији то свакако радити да негде пре краја године отворимо нову фабрику која би била слична ономе што је био „Ђуро Ђаковић“ у некадашњој Југославији, дакле фабрику сложених борбених системаи  за то нам је потребан пласман наше робе, пласман наших производа на више важних тржишта у свету и у томе очекујемо значајну подршку РФ. Ви знате да ми имамо делимично производњу која је истоветна руској производњи и имамо део производње, која је из НАТО-стандарда и мислим да смо ми данас у стању управо због тога и због те чињенице да направимо ту осу сложених борбених система која би била врло конкурентна на делу светског тржишта. Нама не треба изградња фабрике јер ми смо то у стању да је направимо, нама не треба ни техника и то смо показали, представили. Нама је потребна подршка при пласману и где је могућ чак и заједнички излаз на трећа тржишта.

Александар Вучић није коментарисао могућност руског учешћа у модернизацији ВВС Србије, али је изразио мишљење да је до сада руско-српска сарадња у наменској сфери била на доста ниском нивоу, те обећао строгу контролу развоја руско-српских односа у свим сферама. Први заменик премијера и министар одбране Србије уверен је да московски договори неће изазвати незадовољство западних партнера.

– Наши планови су чини ми се реални и пре свега се тичу производње индустрије у Србији и ја мислим да српска производња треба да напредује. Никоме није потребна земља која би била у оваквом очајном економско-социјалном стању у каквом је Србија данас.

Како каже Александар Вучић, Дмитриј Рогозин је изразио уверење да ће влада Србије постићи озбиљне резултате, те да ће Русија учинити све што је у њеној моћи да помогне Београду.

У Москви се је српски министар који врши функцију председника Спрске напредне странке, такође срео са политичким партнерима из Јединствене Русије: замеником председника Државне думе РФ Сергејем Неверовим и послаником Александром Бабаковим – подсетимо, да је уговор о сарадњи две странке био потписан пре три године. Очекује се да ће у септембру високи функционери Јединствене Русије доћи на конгрес Српске напредне странке.

Тимофеј Алексејев,

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *