Русија је добила нову војну доктрину, главна претња НАТО пакт

Русија је добила нову војну доктрину, главна претња НАТО пакт

0
(0)

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин потписао је данас Указ о војној доктрини Русије, саопштио је данас Кремљ, наводећи да је тим документом прецизирана постојећа доктрина, пренеле су руске агенције.

ТАС С наводи да је у новој редакцији текста јачање војног потенцијала НАТО-а међу главним спољним претњама по Русију.

Поред тога, међу главним претњама су и глобалне функције НАТО-а које се остварују уз кршење норми међународног права, као и приближавања војне инфраструктуре земаља-чланица Алијансе руским границама, између осталог даљим ширењем тог блока.

Иновирана Војна доктрина Русије је међу главне спољне војне опасности уврстила и инсталирање и јачање страних војних контигената у земљама које су јој у суседству, коришћење војне силе на њиховој територији уз кршење норми међународног права, појављивање жаришта и ескалација оружаних конфликата.

На листи спољних опасности су и територијалне претензије према Русији и њеним савезницима и мешање у њихове унутрашње послове, навела је руска агенција.

Доктрина је прецизирана у складу са одлуком Савета безбедности Русије од 5. јула 2013, а измене је тај савет одобрио 19. децембра ове године.

Другим указом, објављеним на званичном сајту, претходна доктрина престала је да важи.

„Раша тудеј” наводи да суштина нове доктрине остаје непромењена у односу на претходну, те да руска војска и даље има одбрамбену сврху, а земља обећава да ће је користити само као последње средство.

Неизмењени су и принципи употребе нуклеарног оружја којих се Русија придржава, додаје руски канал и подсећа да је превасходни циљ таквог оружја одвраћање потенцијалних непријатеља од напада на Русију.

Међутим, истиче РТ, Русија би употребила нуклеарно оружје како би се заштитила од војног напада – било нуклеарног или конвенционалног – који би угрозио њен опстанак.

Међу главним спољним војним претњама наведеним у новој руској војној доктрини је „формирање и распоређивање глобалних стратешких антибалистичких ракетних система које поткопава успостављену глобалну стабилност и равнотежу моћи у нуклеарним ракетним способностима, примена концепта ‘брзог удара’, план о распоређивању оружја у космосу и распоређивање стратешког конвенционалног прецизног оружја”.

Још једна новина у руској војној доктрини је да је један од циљева руске војске заштита националних интереса у региону Арктика, наводи РТ.

На домаћем пољу, како стоји у тексту нове доктрине, Русија се суочава са претњама „акција усмерених на насилне промене руског уставног поретка, дестабилизацију политичког и друштвеног окружења, дезорганизацију функционисања владиних тела, кључних цивилних и војних објеката и информационе инфраструктуре Русије”.

Према обновљеној верзији руске доктрине, Русија види међународну сарадњу са земљама које деле њене напоре да појача безбедност, пре свега са чланицама БРИКС-а, ОЕБС-а, Шангајске организације за сарадњу и другима, као кључну за спречавање војних сукоба.

Традиционалне претње са којима Русија мора да се хвата у коштац, а које су наведене у новој доктрини, укључују екстремизам и тероризам, ширење оружја за масовно уништење и ракетне технологије, као и акције страних обавештајних служби, закључује „Раша тудеј”.

Грушко: НАТО подиже напетост код граница с Русијом

МОСКВА – Стални представник Русије при Северноатлантском савезу (НАТО) Александар Грушко изјавио је данас да НАТО подиже напетост код граница с Русијом, што захтева да Москва донесе одговарајуће мере.

Русија, како је рекао, уочава да се спроводи стална ротација контингената САД у балтичким земљама и у Пољској, да се дуж руских граница стално одржавају вежбе НАТО-а, као и да се уочава јачање поморских јединица НАТО-а у Балтичком и Црном мору.

„Нажалост, Црно море је данас место на ком стално бораве нерегионалне државе. Шта оне тамо раде нама уопште није јасно јер су четири црноморске државе већ чланице НАТО-а и није било потребно мењати постојећу безбедносну структуру”, казао је Грушко, додајући да Алијанса остварује и ваздушно патролирање дуж руских граница.

Према његовим речима, НАТО ће бити потребнији уколико одбаци своје геополитичке амбиције, престане са покушајима играња улоге „светског полицајца”, судије и судског извршитеља, и буде учествовао у колективним напорима међународне заједнице.

Грушко је рекао да је „апсолутно неодржива” идеја да НАТО треба да буде на челу светског покрета за јачање безбедности и свет се изгради као пирамида на чијем ће врху бити НАТО а око њега мрежа партнера, пренела је агенција РИА Новости.

Према његовој оцени, многе земље НАТО-а, пре свега европске, почињу да схватају да се садашња криза у области европске безбедности не може решити без учешћа Русије.

НАТО треба да се одреди како намерава да јача евроатлантску и европску безбедност „са Русијом, без Русије или против Русије”, рекао је шеф руске мисије при Савезу.

Грушко је рекао да Арктик треба да остане изван зоне сукоба интереса по мерилима „хладног рата” и додао да „постоје одређене снаге које би хтеле Арктик да учине проблематичном зоном”.

Према његовим речима, одлука украјинске скупштине о одустајању ванблоковског статуса Украјине ударац за европску безбедности.

„Никаква НАТО-перспектива није у стању да реши реалне проблеме пред којима се Украјина налази”, рекао је он, додајући и да постоји могућност размештања стране војске на украјинској територији.

Тежња Украјине ка НАТО-у довешхе до подела унутар саме Украјине, рекао је он.

Говорећи о могућности одустајања Француске да Русији испоручи носаче хеликоптера „Мистрал”, Грушко је казао да ће то подрити поверење у Париз и бити стимуланс Русији за смањење зависности од увозних компонената.

Према његовим речима, НАТО не може да дође у посед наручених „Мистрала” јер је између Русије и Француске закључен међувладин споразум и закључен одговарајући уговор, а носачи су прављени за опремање руским наоружањем и другим системима.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија забранила улазак на своју територију председнику Европског парламента Сасолију

Русија забранила улазак на своју територију председнику Европског парламента Сасолију

5 (3) * Министарство иностраних послова Русије оценило да дејства Европске уније за циљ имају …

НАТО започео заједничке војне вежбе у Албанији, у којима учествује око 28.000 војника из САД и 26 земаља

НАТО започео заједничке војне вежбе у Албанији, у којима учествује око 28.000 војника из САД и 26 земаља

5 (1) НАТО је започео заједничке војне вежбе у Албанији у којима учествује више хиљада …

2 Коментара

  1. Milorad dimich perpetualmobile

    COMENT IS EXCELLENT !!!!
    МИ МОРАМО НАПРАВИТИ СТАБИЛАНО ОБЕЗБЕЂЕНИ СВЕДСКИ ПОРЕДАК.
    А не да нас ЛУДАЦИ ВОДЕ И ДРЖЕ ЗА НОС. !!!!
    WE HAVE TO BUILD STABLE AND SECURE WORLD PROGRESS .

  2. Nije otkrivena Amerika,to se i pre znalo-posle raspada Varsavskog!.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend