Русија прекида транзит гаса кроз Пољску?

1
(1)

Уговор за транзит гаса у Европу преко Пољске истиче 18. маја, али „Гаспром“ још увек није показао жељу да разматра његову обнову, што значи да ц́е за четири месеца основни транзитери остати само Украјина и Турска.

Презасићеност гасом

Европско гасно тржиште је презасиц́ено. У страху од престанка руског транзита кроз Украјину, складиштене су рекордне количине плавог горива, а због топлог времена потрошња гаса је знатно мања него протеклих зима.

Према подацима асоцијације за прац́ење ГИЕ, од почетка грејне сезоне из европских складишта потрошено је три милијарде кубних метара мање него пре годину дана, а резерве су сада за четвртину више: 78,6 милијарди кубних метара у односу на 62,9 милијарди.

Због тога би цене могле бити рекордно ниске. Тренутно је на најликвиднијој европској берзи ТТФ цена природног гаса 115 долара за хиљаду кубних метара.

Експерти предвиђају да ц́е до лета цена пасти на сто долара.

Закључци су свима исти – нови транзитни уговор између „Гаспрома“ и „Нафтогаса“, заједно са почетком експлоатације „Турског тока“, створиц́е вишак гасоводних капацитета ка Европи са Истока, тако да ц́е понуда у наредним месецима премашивати потражњу.

У овој ситуацији, за „Гаспром“ је изузетно пожељно да смањи испоруке Европи. Међутим, обим транзита кроз Украјину и Турску чврсто је утврђен уговорима и ту једноставно не постоји простор за маневрисање.

Победник и побеђени

Престанак пумпања гаса кроз Пољску користи „Гаспрому“ у сваком погледу. То ц́е смањити испоруке у Европу за око 30 милијарди кубних метара (пројектни капацитет гасовода „Јамал-Европа“ износи 32,9 милијарди кубних метара годишње), подржавајуц́и цене на тржишту.

Постоје и стратешке користи. Ради се о томе да се „Јамал-Европа“ повеже са ОПАЛ-ом. У септембру је европски су на основу тужбе пољске компаније ПГНиГ ограничио права „Гаспрома“ на овај гасовод. Али, ако се пољски транзит прекине, ограничење ОПАЛ-а може довести до несташице гаса у земљама Средње Европе, пре свега у Чешкој. Дакле, Европска комисија ц́е имати добар разлог да у потпуности врати права „Гаспрому“.

Ово је за Пољаке, највероватније, само почетак великих проблема. Варшава је у тежњи за гасном независношц́у од Русије сама себе сатерала у ц́ошак. У очекивању изградње нафтовода из Норвешке „Балтик пајп“, Пољска је склопила четири дугорочна уговора са Американцима за испоруку природног течног гаса – 29 милиона тона до 2042.

Пољаци су намеравали да велики део купљеног горива, посебно веома скупог америчког горива, препродају својим суседима: Украјини, Литванији и Летонији, као и Естонији и Финској.

Бацање пара

Прошле среде Одбор за индустрију, истраживање и енергетику Европског парламента почео је да расправља о енергетским пројектима који могу да рачунају на финансирање из Европске уније. На списку се налази и „Балтик пајп“ и додатни гасоводи из Пољске у суседне земље.

Према оценама стручњака, планирани гасоводи су чисто бацање пара. Они наводе да је постојец́а инфраструктура ЕУ довољно способна да задовољи различите сценарије будуц́е потражње за гасом, чак и у случају поремец́аја у снабдевању.

Због тога вец́ина разматраних пројеката гасне инфраструктуре није потребна и препуна је реинвестирања десетине милијарди евра из европских државних фондова, закључују стручњаци.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чланица ОДКБ-а Јерменија је капитулирала!

5 (4) Баку сматра да је Јереван у суштини капитулирао потписивањем документа о прекиду ратних …

Јермени бесни због издаје у Нагорно Карабаху линчовали председника Скупштине и развалили владу (видео)

5 (4) У главном граду Јерменије, Јеревану, настао је потпуни хаос након што је постигнут …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend