fbpx

Данас славимо Светог Саву

0
(0)

Данас Српска православна црква прославља Светог Саву. Свети Сава се сматра оцем српске државотворности, он је први српски архиепископ, просветитељ, утемељивач српске дипломатије, просвете, литературе, законодавства, здравства.

Негове мошти су из бугарске престонице Трново, где је умро на повратку из Јерусалима у Србију, пренете и сахрањене у манастиру Милешева 6. маја 1237, јер је бугарски цар Иван Асен Други једва пристао на захтев Савиног синовца краља Владислава да их пренесе у отаџбину. И Асен и Трновљани су сматрали почивање Савиног тела код њих за велику милост Божију.

Најмлађи син великог жупана Стефана Немање, рођен као Растко Немањић, отишао је око 1192. на Свету Гору и замонашио се у руском манастиру Свети Пантелејмон, а после очеве смрти 1200. водио је државну политику са братом – краљем Стефаном Првовенчаним.

У Никеји је 1219. од ромејског (византијског) цара Теодора Првог Ласкариса и васељенског патријарха Манојла Првог Харитопула издејствовао аутокефалност (самосталност) Српске цркве и српску архиепископију, за чије је седиште одредио манастир Жичу.

Српске земље је поделио на десет епископија и за епископе је постављао само Србе. У Рашкој је било осам епископија – Жича, Рас, Топлица, Моравица, Дабар, Будимље, Хвосно и Призрен, једна у Зети (на Михољској Превлаци у Бококоторском заливу) и једна у Захумљу (Стон на Пељешцу). Архиепископија и посебно најзападније епископије на Превлаци и у Стону биле су главна брана агресивном папству, које се учврстило на Балканском полуострву после Четвртог крсташког рата од 1202. до 1204.

С путовања по Блиском истоку донео је велике светиње – делове часног крста, део Христовог трновог венца, игуманско жезло које му је пророчанством оставио Свети Сава Освећени из Палестине, икону Богородице Тројеручице, ношену у бојевима испред војске до пропасти српске средњовековне државе.

Веома образован, написао је манастирске типике (монашки устави) – Карејски, Хиландарски и Студенички. Капитални значај имао је његов превод са грчког „Шесте новеле“ Светог цара Јустинијана Великог – коју је очистио од каснијих неправославних додатака. То је основни православни политички и државно-правни документ у којем је објашњена идеја симфоније (сагласје) цркве и државе.

„Шеста новела“ (Законоправило или Крмчија, од речи крма – управљање) са српског је преведена на језике осталих православних народа. Симбол симфоније је двоглави орао и први српски двоглави орао представљао је Светог Саву и његовог брата Светог краља Стефана Првовенчаног (Свети Симон).

У православној цркви Светог Саву називају и Равноапостолни (раван апостолима) и Миротворац, јер је 1208. у манастиру Студеница над мртвим очевим телом које је пренео са Свете Горе измирио браћу Вукана и Стефана и тако зауставио грађански рат који је под притиском Римокатоличке цркве започео Вукан, а дипломатским мисијама уносио је мир и међу балканске народе.

Његов култ је веома снажан код свих православних народа Балкана и у Русији. У делу „Живот господина Немање“ (Свети Симеон) описао је очев живот. Заједно с оцем, у јуну 1198. од ромејског цара Алексија Трећег Анђела издејствовао је хрисовуљу на основу које је подигао манастир Хиландар, учинивши га центром српског црквеног и књижевног живота.

Вести онлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Епископ“ Добријевић сменио старешину храма Светог Саве на Манхетну и успут преузео БЛАГАЈНУ!

0 (0) ЊУЈОРК – Старешина храма Светог Саве на Менхетну, протојереј Живојин Јаковљевић, смењен је …

Њујорк: Побуна народа против „епископа“ Иринеја Добријевића и ЊЕГОВОГ ЛОПОВЛУКА!

0 (0) Послије неђељне литургије, протојереј Јаковљевић прочитао верницима проглас у којем их обавјештава да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *