понедељак , мај 21 2018

Русија упозорила: Доста је страног мешања у Македонији

„Русија је позвала да се заустави страно мешање у послове Македоније“, рекао је руски амбасадор при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

– Потребно је да се заустави страно мешање у унутрашње послове Македоније и да се поштују права македонских грађана да самостално одлучују о својој судбини у складу са основним демократским принципима. Позивамо све политичке снаге у Македонији и спољне посреднике из ЕУ и САД да прате пут решавања унутармакедонске ситуације кроз дијалог у оквиру постојец́их законских демократских процедура са поштовањем поступака и одлука легитимних власти, водец́и се обнављањем стабилности и друштвене хармоније у Македонији – наводи се у тексту Лукашевичевог говора са заседања сталног савета ОЕБС-а, који је објављен на сајту Министарства спољних послова Русије.

Руски дипломата је истакао да и поред воље македонског народа, неке снаге покушавају, користец́и албанску мањину, да на власт у Скопљу доведу политичаре који су изгубили на изборима.

– Пожурују да унутарполитичком процесу дају међуетничку боју, намец́уц́и Македонцима ултимативну ’тиранску платформу‘ – отворено провокативни документ који има за циљ подривање уставног уређења Македоније, уз директно учешц́е председника албанске Владе – рекао је Лукашевич.

– Постоји очигледна жеља да се албанско становништво у земљи стави у привилегован положај. Велику забринутост изазива чињеница да се у процес формирања македонске владе такође меша тзв. ’министар‘ косовског квазидржавног образовања, намец́уц́и националистичке страсти. А шта је са осталим народима који насељавају Македонију? Како се то уклапа са одредбама Охридског споразума? Сматрамо да такве иницијативе, које у себи експлицитно носе великоалбанску идеолошку компоненту, заслужују недвосмислену осуду – истакао је он.

Стални представник Русије у ОЕБС-у је додао да је изазивање међуетничких тензија у Македонији изузетно опасно, не само за ову земљу вец́ и за цео регион.

– Мешање у унутрашње политичке процесе земаља-чланица ОЕБС-а је неприхватљиво, без обзира на то колико се ове намере добронамерно објашњавају. Такви кораци подривају кредибилитет ОЕБС-а и у супротности су са мандатима институција ОЕБС-а, договореним на међународном нивоу – закључио је Лукашевич.

Вестионлине

фото: Ројтерс

Актуелно

Путин: У Русији никада неће бити параде содомита!

Руски председник Владимир Путин нашао се на удару светских медија и невладиних организација због најновије …

Упозорење Немачкој: Одустаните од обнављања „Операције Барбароса“

Немачки лист „Јунге велт“ позвао је оружане снаге Немачке да одустану и од саме помисли …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons