fbpx
Насловна / Свет / Русија захтева престанак рада Хашке инквизиције
Русија захтева престанак рада Хашке инквизиције 1

Русија захтева престанак рада Хашке инквизиције

Москва — Руско министарство спољних послова осудило је одлуку Хашког трибунала да ослободи Рамуша Харадинаја и процес против њега у том суду означило као скандалозан.

Москва је најавила да ће затражити прекид рада Хашког трибунала, у складу са раније усвојеном резолуцијом Савета безбедности УН.

Процес против Харадинаја вођен је у скандалозним околностима, саопштило је руско министарство, уз оцену да су „први пут у историји међународног правосуђа сведоци подвргавани застрашивању, а често су и физички елиминисани“.

„Све се то обављало у атмосфери потпуног безакоња и попустљивости међународних представника на Косову“, додаје се у саопштењу. 

Руска Федерација је више пута указивала Савету безбедности УН на недопустиву ситуацију у вези са тим и другим процесима у Хашком трибуналу и захтевала одлучну акцију да би се изразила одговорност за погибију људи и осигурала ефикаснија заштита сведока на Косову. 

Нажалост, ти апели су блокирани, под изговором да нису сврсисходни и да представљају мешање у тобоже објективан рад трибунала у Хагу, истиче руско министарство. 

Такође, указује и да је ослабођајућа пресуда Харадинају у Хашком трибуналу, заједно са недавним ослобађењем двојице хравтских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, „још један доказ двоструких арашина у раду тог суда, када се не кажњавају лица оптужена за преступе против човечности и ратне злочине“. 

Руско министарство изражава незадовољство радом Хашког трибунала, уз напомену да „утврђени рок за рад тог органа (СБ УН) истиче и да је Русија одлучна у намери да се даља активност Трибунала окончна у року који је утврђен резолуцијом 1966 усвојеном у СБ УН 2010. године.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Добро јутро, Петровићу Петре, добро јутро, шта сте ноћас снили, љето, август, наивне Швабице једре... 11

Добро јутро, Петровићу Петре, добро јутро, шта сте ноћас снили, љето, август, наивне Швабице једре…

Чух у „Истиномеру“ да је чак и врховни дворски истраживач Ипсос Богосављевић превентивно, овај пут …

Потрошачи у Србији и даље без ефикасне заштите својих права 15

Потрошачи у Србији и даље без ефикасне заштите својих права

У Србији постоје бројни изазови и препреке за ефективну заштиту права потрошача, који су претежно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *