Русија започиње тестирање чудо ракете која ће бити у стању да уништи територију величине Тексаса или Француске

Русија започиње тестирање чудо ракете која ће бити у стању да уништи територију величине Тексаса или Француске

Daily Mirror: Русија ће летос тестирати застрашујуће оружје Судњег дана које је у стању да ескивира одбрамбене радарске системе и да уништи територију величине „Тексаса или Француске“

Амерички војни експерт Дејв МАЏУМДАР: „Сармат“ је највећа ракета коју је човек икада направио, а Вашингтон нема чиме да јој парира. Та ракета ће имати чудовишну снагу, а користиће снагу четири мотора РД-274. „Сармат“ ће бити тежак најмање 100 тона, а да ће моћи да носи 10 тона бомби. То значи да ће моћи да носи до 15 термонуклеарних бомби на растојања до 9.700 километара.

Та ракета се прави са намером да буде неухватљива за сваку постојећу противракетну одбрану

Командант руских Ракетних стратешких снага Сергеј КАРАКАЈЕВ: Амерички систем ПРО у Европи не смањује битно могућности наших Ракетних стратешких снага јер се оне непрекидно усавршавају. Скраћујемо својим ракетама почетни спори лет, опремамо их новим средствима за пробијање ПРО и бојевим блоковима чије се маневрисање тешко може предвидети

РУСИЈА ове године планира да тестира нову тешку интерконтиненталну балистичку ракету РС-28 „Сармат“, која би требало да замени систем Р-36 М, који западни војни стручњаци зову „Сатана“, пише Daily Mirror.

Како се наглашава у чланку, најновије руско нуклеарно оружје унеће страх у срца војних руководстава западних земаља, пошто постојеће војне технологије „апсолутно нису у стању да га зауставе“.

Русија намерава да тестира нуклеарно оружје које је у стању да „за неколико секунди“ уништи „целу земљу“, наводи Daily Mirror. Ради се о стратешком ракетном систему РС-28 „Сармат“, који треба да замени Р-36 М који почиње да застарева.

Осим тога, Москва тврди да је то „застрашујуће оружје Судњег дана“ у стању да „ескивира одбрамбене радарске системе и уништи територију величине ‘Тексаса или Француске’“.

По незваничним причама, ракетни систем „Сармат“ је најмоћнији од свих који су икада направљени, наводи се у чланку.

Постојеће противракетне технологије „апсолутно нису у стању да га зауставе“, наглашава лист.

Русија ће ту тешку интерконтиненталну балистичку ракету тестирати на лето, али је за сада нејасно да ли ће она имати нуклеарну бојеву главу. Планирано је да буде уведена у наоружање руске армије 2020. године, пише Daily Mirror.

Сергеј Каракајев

„Сарматом“ се позабавио и много озбиљнији и стручнији за војна питања амерички National Interest који упозорава да застареле ракете „Минитмен-3“ неће бити у стању да се носе са „новом руском тешком ракетом РС-28“.

За разлику од британског листа, National Interest тврди да ће Москва РС-28 „Сармат“ већ 2018. поставити у лансирне шахте по Сибиру и на Јужном Уралу.

Војни експерт Дејв Маџумдар наглашава да је „Сармат“ највећа ракета коју је човек икада направио, а да Вашингтон „нема чиме да јој парира“.

Маџумдар и National Interest су се позвали на команданта руских Ракетних стратешких снага – генерала Сергеја Каракајева – који је открио да ће управо те ракете заменити „Сатану“ и да ће их прво добити Ужурска ракетна дивизија и Домбаровски позициони рејон.

Маџумдар наглашава да свих потребних података о руској чудо-ракети наравно још нема, али указује да ће имати „чудовишну снагу и да ће према циљу летети користећи снагу своја четири мотора РД-274.

Он указује да ће „Сармат“ бити тежак најмање 100 тона, а да ће моћи да носи 10 тона бомби.

„То значи – подвлачи Маџумдар – да ће „Сармат“ моћи да носи до 15 термонуклеарних бомби на растојања до 9.700 километара. Та ракета се прави са намером да буде неухватљива за сваку постојећу противракетну одбрану. Може се претпоставити да ће носити са собом лажне мете, али њена главна предност биће – брзина. Поврх свега, њене бојеве главе ће моћи да самостално маневришу, што ће пресретање ракете учинити додатно проблематичним“.

Маџумдар закључује: Сједињеним Државама је потребна потпуно нова ракета за застрашивање Русије и Кине, али – каква год она била – тешко да ће бити велика као руска и тешко да ће моћи да носи нуклеарних бомби колико „Сармат“.

Генерал Каракајев је, иначе, оценио да амерички систем ПРО у Европи не смањује битно могућности руских Ракетних стратешких снага јер се оне „непрекидно усавршавају“. Притом је апострофирао: скраћивање почетног спорог лета ракете, „нова средства за пробијање ПРО“ и „маневрисање бојевих блокова које се тешко може предвидети“.

Каракајев додаје да Русија располаже могућностима да ударе наноси из „најразличитијих праваца“. И подвлачи: „Наше нове ракете се праве са амбицијом да сигурно пробијају сваку противракетну одбрану“.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *