fbpx

Русија: “Заштитни зид” против сајбер-нападача

0
(0)

РУСИЈА ће ускоро имати систем на државном нивоу за упозоравање, откривање и ликвидацију компјутерских напада на своје информативне системе. Председник Владимир Путин потписао је указ којим је задужио Федералну службу безбедности, наследницу КГБ да створи “заштитни зид” против сајбер-нападача. Циљ је да се заштите информативни системи и информативне-телекомуникационе мреже на територији Русије али и дипломатска представништва Русије у иностранству.

У новом систему заштите од компјутерских напада осим државних органа ће бити укључени и власници информативних ресурса, од сајтова да банака података, као и оператори веза и компаније које имају лиценце да се баве заштитом у овој области.

ДРУГА СТРАНА НА “другој страни”, у штабу НАТО у Бриселу, сматрају да им је главна опасност на овом пољу прети од Русије, Кине и Ирана. НАТО је прошле године направио и симулацију сајбер сукоба где је исцениран компјутерски напад на Мађарску и Естонију.

Руски кривични закон предвиђа казне до седам година затвора за улазак у заштићене информативне системе.

Средином јануара ове године позната руска компанија “Лабораторија Касперског”, која се бави прављењем анти-вирусних система, саопштила је да је открила велику сајбер-шпијунску мрежу која је од 2007. године спроводила операцију “Црвени октобар”. Нападани су компјутери, мобилни телефони и корпоративне мреже, између осталог, и на територији бившег СССР-а. Главни циљ им је био да уђу у системе владиних и дипломатских структура као и компанија и научних инсистута.

Проблеми са упадима у Руске комјутерске системе нису реткост. У марту 2012. хакери су напали сајтове агенције “РИА Новости” и “Газету”, у новембру 2011. су заражени сајтови агенције “Интерфакс”, “Комсомолске правде” и још неких листова. Од хакера нису могли да се одбране ни у Руским железницама као и главној управи Министарства за ванредне ситуације Русије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Николај Патрушев: Какву алтернативу Русија нуди свету?

5 (4) Духовно-моралне вредности друштва као основа суверенитета државе Пише: Николај Патрушев (секретар Савета безбедности …

Иницијатива руских посланика: Родитељима гарантовати право да одбију вакцинисање деце

5 (9) * У писму посебно нагласили: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинације, као и мере за рано …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *