Насловна / Свет / ЕвроАзија / Руске атомске подморнице постају невидљиве за туђе субмарине и противподморничке бродове

Руске атомске подморнице постају невидљиве за туђе субмарине и противподморничке бродове

НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ руске атомске подморнице 995 типа „Бореј-А“ и 885 „Јасењ-М“ претвориће се у црне рупе за противничке субмарине, противподморничке и авионе.

Постаће неуловљиве за хидроакустичке станице – главно средство за откривање подморница.

Руске подморнице ће фактички нестати са противничких радара и хидролокатора захваљујући модерним новим бешумним херметичким пумпама које се стопроцентно производе у Русији.

Раније су све и совјетске и руске атомске подморнице биле опремљене пумпама молдавског научно-техничког центра „Хидротехника“.

У сваку подморницу су уграђене десетине пумпи. Оне су, фактички, срце и крвоток субмарина. Обезбеђују циркулацију течности у њиховим атомским реакторима, испливавање и зарањање, пуњење водом торпедних апарата пре лансирања пројектила, хлађење свих система и опреме подморница.

Шум који су правиле био је можда и главна слаба тачка атомских подморница. Њега су релативно лако ловили туђи хидролокатори.

Нове супер-пумпе почела је да серијски производи руска фирма ЛГМ.

Њен извршни директор, Роман Пихтин, рекао је московском дневном листу „Известия“:

„Све пумпе припадају четвртој, највишој категорији вибро-хидрауличне технике. Њихове карактеристика су врхунска тајна јер управо пумпе и одређују физички портрет сваке подморнице. Кад се знају ти параметри – подморницу је доста лако „напипати“ унутар природних шумова океана“.

Пумпе ЛГМ имају прилично једноставну конструкцију и мале димензије. Толико су бешумне да – и када раде пуном снагом – на њима може да се одржи (да не падне) „на кант“ постављени метални новац.

Руска војна бродоградилишта за националну Ратну флоту тренутно граде пет подморница класе „Бореј-А“ и шест класе „Јасењ-М“. Пумпе ЛГМ управо њима ће омогућити да постану „црне рупе“ усред океана.

Факти

Актуелно

Промоција књиге Владимира Кршљанина „Србија и Русија-Аргументи за нову политику“ (видео)

У препуној сали Руског дома у Београду синоћ је одржана трибина под називом «Перспективе српско-руских …

Вук Драшковић: „Добро је што се СНС одрекла мајчице Русије“

Kоалициони партнер СНС Вук Драшковић, увек хвали политику Александра Вучића, баш као и Чедомир Јовановић. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons