ЕвроАзија

Руске банке желе да промене кредитни рејтинг систем који тренутно контролишу Лондон и Вол Стрит

Највећа удружења руских банака разматрају питање о законодавној забрани коришћења кредитних рејтинга страних агенција на територији Русије. Образложења аутора те иницијативе су необјективност процена највећих страних играча тог тржишта, њихова политичка ангажованост и ризике, које због тога сноси руска економија.

Према мишлењу учесника тржишта, данас у Русији много зависи од тога, како западне агенције процењују кредитну способност неких играча банкарског тржишта. Њихови показатељи зависе од суверених рејтинга, чије ревидирање данас планирају водеће западне агенције. Рејтинг земље се нађе под сумњом из неких политичких разлога, затим то на ланчани начин утиче на рејтинге региона, градова, компанија и кредитних организација. Оне банке, које немају рејтинге међународних агенција или они нису високи, према руским законима се нађу ван различитих државних програма. Осим тога, оне не могу да претендују на размештање привремено слободних државних средстава на депозитима. Испада да западне рејтиншке агенције не само утичу на приступачност спољних извора кредитовања руских банки, већ и ускраћују им путеве ка унутрашњим изворима или сметају да учествују у различитим програмима стимулисања економије. Иначе, решити тај проблем радикално руска економија још није спремна. Страни инвеститори могу то третирати негативно, – каже члан Сверуског удружења предузиматеља Клуб лидера Александар Черствов.

То би неминовно водило смањењу инвестиционе активности страних играча. На такав начин сама идеја да се покуша нешто забранити резултираће смањењу привлачности нашег дуговског тржишта за стране инвеститоре. Могуће је забранити законодавно, али ништа добро од тога неће настати. Постоји огроман број инвеститора, чије одлучивање зависи од постојања неких рејтинга. Економски ће та забрана негативно утицати на нашу економију.

За сада руске агенције нису спремне за повећање сопствене улоге. Потребно је побољшати технологије, стећи искуство и повећати реноме. Дакле, о пуној забрани коришћења рејтинга страних агенција није реч. Међутим, потребно је безусловно говорити о стимулисању развоја домаћег тржишта рејтиншких услуга, – истиче председник Удружења Руских банака Гарегин Тосуњан.

Мора да постоји конкуренција, учесници тржишта увек морају да имају алтернативу. На спољном тржишту ће се, природно, више котирати стране рејтиншке агенције, али на унутрашњем тржишту морајају да се котирају руске агенције, и то у већој, а не у мањој мери. Потребно је створити услове да би настао велики број независних рејтиншких агенција, контролисала њихова независност, савесност конкуренције и квалитет њихових услуга.

Учесници тржишта истичу да је потребно променити законе, који пружају предност западним агенцијама. То је потребно учинити паралелно с уређивањем и увођењем нових стандарда за руске агенције. Главну улогу у том процесу учесници тржишта пружају Централној банци. Она би морала да одговара за ширење сфере примене домаћих рејтинга и повећање захтева. То је неопходно ради повећања квалитета рада агенција и на крају крајева повећање потражње за њиховим услугама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!