Економија

Руски гигант заинтересован за куповину “Ласте”

Руска компанија “Синара-Транспортне машине” заинтересована је за куповину “Ласте”. Њена делегација, на челу са власником Дмитријем Пумпјанским, крајем прошле недеље посетила највеће српско саобраћајно предузеће, за које би до краја јуна требало да се распише тендер за приватизацију, пише “Блиц”.

Реч је фирми која послује у оквиру инвестиционе групације “Синара” која се поред пројектовања и производње железничких возила, дизел агрегата, лаких шинских система, локомотива, бави и улагањем у пословање и унапређење других бизниса. Основана је 2001. године и важи за једну од успешнијх компанија у Русији која запошљава око 19.000 људи.

Њени челници званично бораве у Београду због позива републичке и градске власти како би се дефинисала сарадња везана за развој и модернизацији “БГ воза”, док незванично, поред овог питања, они су ту и због приватизације “Ласте”, пише београдски лист.

Зато су и затражили да обиђу погоне најстаријег и највећег српског саобраћајног предузећа, иако њихова делатност није део портфолиа “Синаре”, односно не производе аутобусе и не се баве саобраћајем.

Међутим, како наводи извор листа из Немањине 11, они се баве и улагањем у друге бизнисе, односно функционишу и као инвестициони фонд, због чега су и заинтересовани за куповину “Ласте”.

“О тим њиховим намерама, су упознати и неки важни представници српских власти али пошто је за сада само показана заинтересованост, њихова посета се званично не везује за куповину Ласте већ за сарадњу града око њиховог учешћа у модернизацији БГ воза” и пројекта који се зове ’Београдски дијаметар’. Темељи те сарадње су постављени у Москви средином марта, када је и договорена посета са српском делегацијом, коју су предводили министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и заменик градоначелника Горан Весић. Том приликом Руси су индиректно најавили и да су заинтересовани за “Ласту” и да, у зависности од услова, имају намеру да се укључе у процес њене приватизације” наводи тај саговорник.

Додаје и да је ово део њиховог пројекта који се односи на инвестирање и куповину компанија на Западном Балкану, у оквиру кога је и Ласта.

“Да је то тако потврђује и посета погонима српске фирме, за коју не постоји други разлог, изузев да постану њени власници, јер она нема нема никаквих додирних тачака са шинским саобраћајем, о коме се преговара са градом и БГ воз”, наводи он.

Додаје да је управо то био и повод да делегација “Синаре” дође у најачем саставу односно да је предводи њен власник Дмитриј Пумпјански.

“Пумпјански је лично желео да се увери у потенцијал Ласте и да види да ли се исплати улагање у њу. Он је о томе разговарао и са представницима српске владе и након повратка у Москву са својим сарадницима ће одлучити да ли ће упутити и писмо о намерама за куповину ове компаније. Оно што је познато, то је да су чланови његовог тима задовољни потенцијалом најстарије српске саобраћајне компаније и да су своје утиске пренели и људима у влади. Оно што их једино брине то је да се не ставе препреке за њихови учешће на тендеру за приватизацију односно да се не тражи да нови власник најмање пет година бави саобраћајем и да има одређени број аутобуса, као што је било 2007. године. По мојим сазнањима, та клаузула би се избегла јер су Руси спремни да поред солидне цене понуде и новац за обнову возног парка”, каже извор листа.

Секулић: “Били су у Ласти”

Директор А.Д.”Ласта” Владан Секулић потврдио је да је делегација руске компаније посетила ову компанију, али само како би се српска страна упознала са плановима за њихове нове програме.

“Они су хтели да посете Ласту као део јавног система у граду и желели су да нам презентују личну карту своје компаније односно да осим што се баве производњом шинских возила, имају планове да у будућности израђују аутобусе на ЦНГ погон. Управо о тим својим новим пројектима су желели да нас обавесте и о могућем партнерству и у том делу са нама и градом. Погледали су наше погоне и дирекцију, али није било конкретних разговора око приватизације. Да ли ће их бити, за сада не знам, а знаћу, не само ја, већ и влада, ако своју заинтересованост буду ускоро конкретизовали писмом о намерама” – рекао је Секулић за “Блиц”.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!